HDP Milletvekili Garo Paylan, en düşük emekli maaşının 8 bin TL’ye çıkarılması için kanun teklifi verdi. Paylan, teklifinin gerekçesinde emeklilerin açlık sınırının altında ücret aldığını belirterek, “Meclis, en düşük emekli aylığı konusunda bir düzenleme yapmadan tatile çıkacağı için yeni yılda en düşük emekli aylığı 3 bin 500 TL olarak uygulanmaya devam edecektir" dedi.

HDP'li Paylan'dan kanun teklifi: En düşük emekli maaşı 8 bin TL'ye çıkarılsın
Fotoğraf: Depophotos

HDP’li Milletvekili Garo Paylan en düşük emekli maaşının 3 bin 500 TL'den, 8 bin TL’ye çıkarılması için kanun teklifi verdi.

TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi veren Paylan, “Milyonlarca emekli, açlık sınırının altında aylıkla yaşam mücadelesi vermektedir” dedi.

Paylan'ın verdiği teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Milyonlarca emekli, açlık sınırının altında aylıkla yaşam mücadelesi vermektedir. Meclis, en düşük emekli aylığı konusunda bir düzenleme yapmadan tatile çıkacağı için yeni yılda en düşük emekli aylığı 3 bin 500 TL olarak uygulanmaya devam edecektir.

En düşük emekli aylığı ile geçim sağlamaya çalışan emekliler; kira ödeyemez, yeterli beslenemez, kışın ısınamaz, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz haldedir. Milyonlarca emekli yurttaşımızın, alım gücünü tamamen yitirmiş bir maaşla 'sefalete' mahkum edilmesi ve ileri yaşlardayken zorlu bir geçim mücadelesine mecbur bırakılması kabul edilemez. Sunduğum kanun teklifiyle; milyonlarca emekliye bir nebze nefes aldırmak için, en düşük emekli maaşının 8 bin TL olmasını öneriyorum."

"TÜM SİYASİ PARTİLERİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUM"

Kanun teklifinin üzerine Paylan, şu açıklamayı yaptı:

“Milyonlarca emekli en düşük emekli maaşı olan 3 bin 500 TL’yle hayatta kalmaya çalışıyor. AKP ve MHP’ye Meclis’i kapatmadan önce en düşük emekli maaşını yükseltmek üzere çağrıda bulunduk. Ancak onlar Meclis’i tatile sokma kararı aldılar.

En düşük emekli maaşının 3 bin 500 TL olması kabul edilemez. Ve yılbaşında emeklilere gelmesi beklenen yüzde 20’lik bir zam çerçevesinde de en düşük emekli maaşlarının pek çoğu 3 bin 500 TL’nin altında olduğu için yeniden milyonlarca emekli 3 bin 500 TL maaşa mahkûm olmuş olacak. Bu kabul edilemez. Bu sebeple Meclis’te en düşük emekli maaşının 8 bin TL olması için yasa teklifi verdim.

AKP ve MHP, 'Bu çok yüksek. 8 bin TL maaşı ödeyemeyiz. Bunun için kaynak yok' diyecekler ama sevgili emekliler, bunun için kaynak var. Bütçemizden yandaşlara akan yüz milyarlarca lirayı kesersek en düşük emekli maaşını 8 bin TL yapabiliriz. En düşük emekli maaşının 8 bin TL olması için Meclis’e verdiğim yasa önergesine tüm siyasi partilerin desteğini bekliyorum.”

(ANKA)