Tutuklanan HDP’li vekil Semra Güzel’in avukatı Arzu Eylem Kayaoğlu, Güzel’in 'yeterli suç şüphesi' oluşmadan milletvekiliyken tutuklanmasının 'siyasi nedenlerle' gerçekleştiğini ifade ederek AYM’ye başvurdu.

HDP'li Semra Güzel için avukatı AYM’ye başvurdu

Dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Semra Güzel’in avukatı Arzu Eylem Kayaoğlu, Güzel’in, 'yeterli suç şüphesi' oluşmadan milletvekiliyken tutuklanması gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Kayaoğlu başvurusunda, Güzel'in dokunulmazlığın kaldırılması ve tutuklanmasının, Anayasa’nın 18 ve 19’uncu maddeli, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci ve Birleşmiş Milletleri (BM) Medeni ve Siyasal Haklara Sözleşmesi’nin 9’uncu maddesine aykırı olduğunu belirtti.

Avukat Arzu Kayaoğlu, başvurusunda, Güzel’in milletvekili olmasına rağmen hakkında tutuklama kararı verilmesinin 'kişi güvenliği ve özgürlüğü' hakkının ihlali olduğu tespitine yer verdi. AYM'nin HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verdiği karara da işaret eden Kayoğlu, “Başvurucunun tutuklanmasına gerekçe olan fotoğraflar ve HTS kayıtları 2017 Mayıs ayından itibaren savcılık soruşturma dosyasında ve jandarmanın bilgisinde, eli altındadır. AYM Genel Kurulu, Gergerlioğlu kararında tespit ettiği üzere; başvurucu hakkındaki ‘yasadışı örgüt üyeliği’ iddiasının dokunulmazlığının kaldırılması için ‘belli bir ciddiyete’ ulaşmadığı kabul edilerek, 4, 5 yıl boyunca başvurucunun dokunulmazlığının kaldırılması talep edilmemiş; Anayasa Mahkemesi önünde devam eden HDP’nin temelli kapatılması iddianamesine delil olarak eklenmemiş, kapatma davası kapsamında başvurucunun bu dosya nedeni ile siyasetten yasaklanması talep edilmemiş; milletvekili seçilmesinden önceki 1 yıllık sürede ifadesinin alınması için dahi hiçbir işlem yapılmamıştır. Dolayısıyla, başvurucunun tutuklanma gerekçesinde atılı suç olarak belirtilen ‘örgüt üyeliği’ suçlaması için ‘kuvvetli veya makul şüphe’ bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

"SOMUT GEREKÇE YOK"

Güzel hakkında dokunulmazlığın kaldırılması için iki fezleke düzenlendiğini ve söz konusu fotoğraflar nedeniyle düzenlenen fezleke nedeniyle tutuklandığını ifade eden Kayaoğlu, atılı suça dair kuvvetli belirtti olmamasına rağmen tutuklama gerçekleştiğine işaret ederek, bu duruma dair kararları hatırlattı. Tutuklamanın ölçülülük ilkesine aykırı olduğuna dikkat çeken Kayaoğlu, bu halin sürmesine dair verilen kararlara dayanak yapılan 'kaçma ve delilleri karartma şüphesi' gerekçesinin ispat edilmediği ve buna dair bir somut gerekçe de sunulmadığına işaret edildi.

İLKELERE İŞARET ETTİ

AYM’nin 20, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8’inci maddeleri ile güvence altına alınan 'özel hayat ve aile hayatının gizliliği' ilkesinin de ihlal edildiğine vurgu yapan Kayaoğlu, “Başvurucunun dokunulmazlığının kaldırılması, tutuklanması ve hakkında iddianame düzenlenmesine sebep olan fotoğraflarda görünen örgüt mensubu Volkan Bora, başvurucunun açıklamasında da belirttiği gibi üniversite öğrencisiyken tanıştığı ve duygusal ilişki yaşadığı sözlüsü, nişanlısıdır. Özel fotoğraflarının, hiçbir şekilde dahli olmadan, gizlilik kararının ihlali suçunu oluşturacak şekilde dosyadan alınarak basına servis edilmesi, başvurucunun özel hayat ve aile hayatına saygı hakkının ihlali niteliğindedir” diye kaydetti.

"SİYASİ AMAÇ VE RANT"

Kayoğlu, müvekkili Güzel’in ayrıca HDP kapatma davasının kamuoyu tarafından HDP lehine, iktidar aleyhine tartışılmasının önüne geçilmesi, HDP’yi ve milletvekillerini kriminalize etme, kamuoyunda şeref ve haysiyetleri ile oynanması ve küçük düşürme gibi amaçlarla siyasi iktidar tarafından hedef haline getirildiğinin altını çizdi. Kayaoğlu, “Başvurucunun dokunulmazlığının, böyle bir siyasi ortamda ve linç edilircesine, TBMM ve yargıya yönelik telkinlerle gündeme taşınması, böyle bir siyasi atmosferde dokunulmazlığının kaldırılması ve tutuklanması Anayasa’nın ve hukukun bütün ilkelerinin yok sayılmasının siyasi bir amaç taşıdığı açıktır. Bu nedenle başvurucunun siyasi faaliyette bulunma hakkı, siyasi amaçla müdahale edilmek suretiyle ihlal edilmiştir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Semra Güzel’in, 2017’de Adıyaman’da gerçekleştirilen bir operasyonda öldürülen PKK’li Volkan Bora’yla çektirdiği fotoğrafları ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine, 24 Haziran 2018’de milletvekili seçilen Güzel’i yargılamak için fezleke hazırlanıp Meclis’e gönderilmişti. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Adalet Karma Komisyonu, Güzel’in, ‘terör örgütü üyesi olma’ suçlamasıyla dokunulmazlığının kaldırılmasına oy çokluğuyla karar vermiş, ardından Genel Kurul'da yapılan oylama ile Güzel'in dokunulmazlığı kaldırılmıştı. Karar, 313 'evet'e karşılık 52 'hayır' oyuyla alınmıştı.