EMEP, EHP, Halkevleri, HDP, SMF, TİP ve TÖP, HDP Milletvekili Semra Güzel'in tutuklanmasına, gözaltına alınış biçimine ve iktidar mensuplarının söylemlerine tepki gösterdi. HDP eş Genel Başkanı Pervin Buldan da konu hakkında açıklama yaparak tepkisini dile getirirken Diyarbakır ve İstanbul’da da protesto eylemleri düzenlendi.

HDP’li Semra Güzel’in tutuklanmasına ve uygulanan muameleye tepki

Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), HDP Milletvekili Semra Güzel'in tutuklanmasına, gözaltı esnasındaki uygulamalara ve iktidar mensuplarının söylemlerine tepki gösterdi.

7 parti ve kurumun yaptığı ortak açıklamada halkın iradesi ile seçilen ve milletvekilliği devam eden Semra Güzel’in gözaltına alınma biçimi, basına servis edilişi, İçişleri Bakanı’nın kullandığı nobran, düşmanca ve ciddiyetten uzak üslubun kabul edilmediği ifade edilerek şunlar kaydedildi:

"Sistematik olarak yürütülen kara propagandalar üzerinden yaratılmaya çalışılan algı, Türkiye’nin hukuk, adalet ve demokrasi açısından geldiği vahim durumun en açık örneklerinden biridir. Bir milletvekiline yapılan ve asla kabul edilmeyecek bu muamele iktidar gibi düşünmeyen hiç kimsenin güvende olmadığının göstergesidir.

Güvenlikçi politikalar, demokratik siyaseti tasfiye girişimleri, Kürt seçilmişlere yönelik düşmanca tutumlar Türkiye’nin en hayati meselelerinden biri olan Kürt sorununu şimdiye kadar derinleştirmekten başka hiçbir işe yaramamıştır, yaramayacaktır da.

Bunca yolsuzluk, rüşvet, rant ve talan iddiaları ortadan dolaşırken ve bu çürümenin sorumluları korunurken, halkın iradesini temsil eden bir milletvekiline bu biçimde yapılan muamele, tüm halka karşı yapılmıştır. Yürütülen politikalar halk iradesini gasp eden halk düşmanı uygulamalardır."

"BİRLİKTE MÜCADELE EDECEK, BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ!"

"Bir kadın milletvekilinin, insanlık suçu olan ters kelepçe uygulamasıyla, saçlarından çekiştirilerek ve başını eğmeye çalışarak gözaltına alınması, tutuklanması bütün muhalefete ve halk güçlerine verilmiş gözdağıdır. Bu durum karşısında tüm muhalefet partilerini, demokratik kamuoyunu sessiz kalmamaya, iktidarın kendi suçlarını örtbas etme girişimlerine ortak olmamaya çağırıyoruz.

Semra Güzel’e yapılanları asla kabul etmiyoruz. Tüm anti-demokratik uygulamaların, hukuksuzlukların karşısında olacak, halkın iradesine sahip çıkacağız. Emeği, demokrasiyi, özgürlükleri, barışı ve adaleti savunacağız. Birlikte mücadele edecek, birlikte değiştireceğiz!"

BULDAN: ASLA DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ

Öte yandan Mardin'de Mehmet Sincar'ın mezarı başında yapılan anmadan konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Semra Güzel başını öne eğmedi, asla diz çökmeyeceğiz ve boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Pervin Buldan, Mardin Milletvekili Mehmet Sincar'ın katledilmesinin 29'uncu yılında mezarı başındaki anmaya katıldı. Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Figen Altundağ ve Ahmet Türk, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de katıldığı anmada konuşan Buldan, üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen Mehmet Sincar davasında tutuklu tek bir sanık bile olmamasının Türkiye’nin hukuk sistemini ve adaletini bir kez daha serdiğini belirtti.

HDP Milletvekili Semra Güzel'in tutuklanması ve gözaltına alınırken kendisine uygulanan muameleye dair de konuşan Buldan, şunları söyledi:

"29 yıl önceki Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında değişen hiçbir şey yok. 90’lı yıllarda Türkiye nasılsa, 2020’li yıllardaki Türkiye aynı Türkiye’dir. Zerre kadar ilerlemenin olmadığı, ne insani ne vicdanı ne hukuki ne de siyasi hiçbir anlamda herhangi bir gelişmenin olmadığı bir Türkiye’yi yaşıyoruz. 90’larda Kürtler sokak ortasında ya arkadan beyinlerine kurşun sıkılarak katlediyordu, ya cezaevlerinde işkence tezgahlarından geçiriliyordu, bedenlerinde sigaralar söndürülüyordu ya da bulundukları herhangi bir yerde katlediliyordu. Bugüne bakıyoruz, Kürt’ün kemikleri bir torba içinde babasına teslim ediliyor. Kürt’ün kemikleri bir torba içinde kargoya verilip annesine gönderiliyor. Kürt’e görülün reva, yapılan zulüm hiç bir şekilde değişmedi. Ha 90’lı yıllardaki Türkiye’deki faili meçhul cinayetler, ha bugünkü Türkiye’de torbalara içerisine konulan kemiklerin ailelerine gönderilmesi. Onlar zannediyorlar ki biz bunları yaparsak, Kürtler baş eğer, diz çöker, biat eder. Biz çok ölümler gördük, çok işkencelerden geçtik, katledildik, vurulduk, toprağın altına düştük ama hiçbir zaman boyun eğmedik, biat etmedik, bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz. Dün Semra Güzel vekilimize yapılan muamelede tıpkı 90’larda Mehmet Sincar ve arkadaşlarına yapılan muameleden ayırt edilemez. Bir halkın seçilmiş iradesine, milletvekili olmasına rağmen haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanarak cezaevine gönderilmesi, gözaltına alınması sürecinde başını öne eğdirme girişim, onlara iyi bir ders oldu. Çünkü Semra Güzel başını önüne eğmedi. Çünkü Semra Güzel, Mehmet Sincar’ın yol arkadaşıdır, Mehmet Sincar gibi katledilen binlerce faili meçhule giden arkadaşımızın yol arkadaşıdır. Buradan bir kez daha söz veriyoruz. Halkımıza, Kürt halkına, Mehmet Sincar ve arkadaşlarına, içiniz rahat etsin, yattığınız yerde rahat uyuyun. Bizler sizlerden ders alarak bugünlere geldik. Demokratik siyaseti bugün sizlerin sayesinde yürütüyoruz. İşte o yüzden asla diz çökmeyeceğimizi ve boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha sizin huzurunuzda Kürt halkına ve sizlere söylemek istiyoruz."

DİYARBAKIR VE İSTANBUL’DA PROTESTO

Semra Güzel’in tutuklanması, Diyarbakır ve İstanbul’da düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

HDP İstanbul İl Binası önünde Semra Güzel’in tutuklanmasına ve gözaltı sırasında saçının çekilmesi, kafasının eğilmeye çalışılmasını protesto edildi. Açıklamaya HDP Kadın Meclisi üyeleri, milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Garo Paylan ve Musa Piroğlu ile İstanbul İl Eş Başkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü’nün de olduğu çok sayıda partili katıldı.

Diyarbakır'da Dicle Amed Kadın Platformunun çağrısıyla yapılan açıklamada HDP Milletvekili Semra Güzel'in tutuklanması ve kendisine yönelik tutum protesto edildi.