Konya'da Dedeoğulları ailesinin katledilmesini protesto etmek amacıyla HDP Van İpekyolu ilçe binasına asılan pankart gerekçesiyle “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla dava açılan HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan’ın da olduğu dört kişinin hakkında karar çıktı. Mahkeme, Fikret Doğan, Cengiz Acar ve Dilgeş Aslan hakkında 10 ay hapis cezası kararı verdi ve hükmün açıklanmasını geriye bıraktı. Yaver Kumli ise 6 bin TL adli para cezasına çarptırıldı.

HDP'li siyasetçilere 'pankart' gerekçesiyle hapis cezası

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021 tarihinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesini protesto etmek için hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazıldığı pankartın HDP Van İpekyolu ilçe binasına asılması nedeniyle 4 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla açılan davada karar verildi.

Medya ve hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)’nden Şenol Balı’nın haberine göre, davanın üçüncü duruşması, Van 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya sanıklar katılmazken sanık avukatlarından Ersin Biricik ve Erhan Çiftçiler tarafından yetkilendirilen Muhammed Fatih Güneş hazır bulundu.

“MÜTALAA HUKUKİ VE VİCDANİ DEĞİL”

İddia makamının ceza talepli esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapıldı. Avukat Ersin Biricik, mütalaaya katılmadıklarını söyledi. Biricik, savunmasında, “Müvekkillerimiz, haklı olarak düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirebilecek bir pankart asmışlar. Pankarta hayatını kaybedenlerin isimleri yer almış. Orada yazılan ifadelerde de mahkemedeki savunmalarda da katledilen kişilerin üzerinden haklı bir tehlikeye dikkat çekmek istenildi. Mütalaa hukuki ve vicdani olarak uygun değil” dedi.

“ATILAN SUÇUN YASAL UNSURLARI OLUŞMADI”

Suçun yasal unsurlarının oluşmadığını ekleyen Biricik, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

Ardından söz alan diğer avukat Güneş, “Maddi suçun oluşabilmesi için kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin olması gerekiyor. Davanın açıldığı tarihten bu yana toplumda herhangi bir hareketlilik ve etkileşim söz konusu olmamış. Müvekkiller de bu saiklerle hareket etmediğini belirtmiştir. Zaten bu hususta verilmiş birçok Yargıtay kararı var. Pankarttaki yazılar ifade özgürlüğü kapsamındadır. Bu nedenle atılı suçun yasal unsurların oluşmadığını düşünüyoruz” dedi ve sanıkların beraatını talep etti.

Savunmaların ardından mahkeme, Fikret Doğan, Cengiz Acar ve Dilgeş Aslan’ı 10 ay hapis cezasına çarptırdı ve hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.

Mahkeme, Yaver Kumli’yi ise 6 bin TL adli para cezasına çarptırdı.