HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın vekillikleri, haklarında kesinleşen hapis cezaları olduğu gerekçesiyle düşürüldü.

HDP'li Yıldırım ile Ayhan'ın vekilliği düşürüldü!

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın milletvekillikleri, haklarında kesinleşen hapis cezaları gerekçesiyle düşürüldü. Yıldırım’ın vekilliği “Cumhurbaşkanı’na hakaretten”, Ayhan’ın ise sosyal medyadan düşürüldü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ile Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın milletvekillikleri haklarındaki cezalar gerekçe gösterilerek düşürüldü.

hdp-li-yildirim-ile-ayhan-in-vekilligi-dusuruldu-433049-1.

YILDIRIM ‘CUMHURBAŞKANI’NA HAKARET’TEN

Yıldırım'ın vekilliğinin düşürülmesine, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a “Saraydaki padişah bozuntusu” dediği için "Cumhurbaşkanı’na hakaret" ettiği gerekçesiyle hakkında verilen 1 yıl 2 ay hapis cezası gerekçe gösterildi. Meclis tarihinde ilk kez böylesi bir gerekçeyle bir milletvekilinin vekilliği düşürüldü.

AYHAN 'SOSYAL MEDYA'DAN

Ayhan'ın hakkında sosyal medyada Rojava'da yaşamını yitiren Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) savaşçısı Aziz Güler'in fotoğrafını paylaşarak "Örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası gerekçe gösterildi.

Yıldırım ve Ayhan'ın vekilliklerinin düşürülmesi ardından HDP'li vekiller Meclis Genel Kurulu'nu terk etti.

HDP'DEN TEPKİ: HALKIN İRADESİNE DARBE

HDP'li iki ismin milletvekilliklerinin düşürülmesine HDP Meclis Grubu tepki gösterdi.

HDP milletvekilleri, AKP'li Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, düşürmeye ilişkin tezkereyi okumadan önce Genel Kurul'u terk etti.

Genel Kurul'dan ayrılmadan önce HDP milletvekilleri adına söz alan Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, şöyle konuştu:

"Biz milletvekillerimizin vekilliğinin düşürülmesinin okunmasını beklemeyeceğiz. Bu her seferinde tekrarlanan ve halkların iradesine darbe vuran bir şeydir. Yarım saat önce önümüze geldi. Ama CHP Meclis Başkanvekilinin annesinin taziyesi söz konusuyken bile bunun yapılması etik dışıdır. Çünkü görev onundur. Ama her zaman olduğu gibi aynı fırsat değerlendirilmiştir. Böyle olmasa bile bir şey ifade etmiyor bizim için. Bizim arkadaşımız yanımda oturan grup başkanvekilimiz Ahmet Yıldırım, söz sarf etmiştir söz. Sadece bir sözdür, ifadedir söz konusu olan. 'Padişah bozuntusu' sözünden dolayı bir milletvekilinin vekilliği düşürülüyorsa; bu, aslında bu söze muhatap olanın acziyetini gösterir. 28 Şubat'ı yaşadı bu ülke, bunun hiçbir farkı yoktur. Şimdi çok ciddi olarak sivil bir darbe yaşanmaktadır. Halkın iradesi tanınmayarak, vekillikleri düşürülerek milletvekillerinin bu Meclis'le bağları kesilmektedir. Ama halkla bağları hiçbir şekilde kesilemez. İbrahim Ayhan vekilimiz de IŞİD'e karşı mücadele eden bir kişiyle ilgili sosyal medya paylaşımı nedeniyle vekilliği düşürülmektedir. Bu utançtır utanç. Bu Meclis noterliğin ötesinde hiçbir işlevi kalmamış bir Meclis'tir. İster adına koalisyon deyin, ister ittifak deyin, ne derseniz deyin; hep bana hep bana yasalarının getirildiği bir Meclis. Gerçek bir seçim olsa, gerçek, şeffaf bir medya olsa asla iktidarda kalamayacağınızın farkında olduğunuz için bunları yaptığınızın farkındayız. Halk da bunun farkında. Ahmet Yıldırım, İbrahim Ayhan halkın sonsuza kadar vekilleridir. Bu meclis artık gerçekten bizim 'sadece son kişi kalana kadar burada olacağız' dediğimiz için, halkımıza söz verdiğimiz için burada olduğumuz bir Meclis'tir."

HDP’LİLERİN VEKİLLİKLERİ BİR BİR DÜŞÜRÜLÜYOR

Yıldırım ve Ayhan'ın yanı sıra daha önce Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Besime Konca ve Ferhat Encu’nun vekillikleri haklarında kesinleşmiş cezalar gerekçesiyle düşürülmüştü. Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk ve Leyla Zana’nın ise vekillikleri “devamsızlık” gerekçesiyle düşürülmüştü.

Yıldırım ve Ayhan ile birlikte vekilliği düşürülen HDP’lilerin sayısı 9’a yükseldi. 1 Kasım seçimleri sonrasında Meclis’te 59 olan HDP’li milletvekili sayısı 50'ye düştü.

(MA)