HDP yöneticileri, HDP seçmenine hakaret ettikleri gerekçesiyle köşe yazarı Nedim Şener ve AKP yöneticisi Mehmet Özhaseki hakkında suç duyurusunda bulundu.

HDP'lilerden Nedim Şener ve Mehmet Özhaseki hakkında suç duyurusu

Ankara'da HDP Mamak İlçe Örgütü, HDP seçmenlerine hakaret ettikleri iddiasıyla Nedim Şener ve Mehmet Özhaseki hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, 20 Şubat’ta CNN Türk’te yayımlanan Tarafsız Bölge programında "PKK terör örgütünün siyasi ayağı HDP'dir. HDP ile kim iş birliği yaparsa o çamur üzerine bulaşır. O çamur, o kan üzerine bulaşır. Nettir. Bu kadar. Hiç tartışmıyorum. HDP'ye oy veren, PKK'nın kalaşnikof kurşunudur, neyse..." ifadelerini kullanmıştı. Şener çok tepki çeken bu ifadelerinin ardından birkaç gün sonra köşesinde yer alan yazısında da "HDP’ye oy vermenin "yurttaşlık bilinci ile bağdaşmayacağını” söylemişti.

AKP'li Özhaseki de 20 Şubat’ta Kayseri’de yaptığı konuşmada HDP için "Lanet olsun onların oylarına. Allah belasını versin onların oylarının” demişti. Her iki isme de partinin yetkili organlarından tepki geldi. HDP ayrıca parti sitesinde 2 dilekçe örneği paylaşarak tabanını iki isim hakkında suç duyurusunda bulunmaya çağırdı.

HDP Mamak İlçe Örgütü üyeleri de partinin çağrısına uyarak HDP seçmenlerine hakaret ettikleri gerekçesiyle Gazeteci Nedim Şener ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda "Şüphelinin ulusal bir televizyon kanalında yayınlanan bu sözleri toplumun büyük bir kesiminde ve özellikle Halkların Demokratik Partisine (HDP) oy veren ve vermeyi düşünen herkeste büyük bir infial yaratmış, rencide etmiştir. Bu sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi de mümkün değildir. Konuşma bir bütün olarak nefret ve ayrımcılık, halkı kin ve düşmanlığa teşvik veya aşağılama, tehdit, hakaret, siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi, siyasi tercihleri ve düşünceleri nedeniyle seçmenin kınanması gibi birçok suçu birlikte oluşturmaktadır. İfade özgürlüğünün sınırlanması ile ilişkili olarak TCK 'nın ilgili maddeleri özellikle de kamu barışının korunmak istenmesinden kaynaklanmaktadır. Her ne kadar ifade özgürlüğü esas itibariyle sınırsız olsa da, bu düzenlemede somutlaştırıldığı üzere, kamu barışı şeklindeki hukuksal değerin korunması amacıyla sınırlamaya maruz kalmaktadır. Atılı suçlar yönünden Kamu Barışı yanında HDP ye oy verdiği/vereceği düşünülen kişiler yönünden Kişi Güvenliğinin de risk altına girmesi söz konusudur. Şüpheli bu sözleri sadece söylememiş, tarzı ile tahriki açıkça gerçekleştirmiştir. Burada Şikâyet edilen ve cezalandırılması istenen salt düşüncenin ifade edilmesinden öte, bunun kamu güvenliği açısından açık ve yakın şekilde, zarar sonucu ortaya çıkaracak bir fiile ilişkin tehlikeye sebep olmasıdır," ifadeleri kullanıldı.