Televizyon programına konuk olan HDP’li milletvekiline ve oy verenlere küfür eden çalışma arkadaşlarına karşı çıkan işçi tazminatsız işten çıkarıldı. İşçi, müdürlerinin Facebook paylaşımlarını gerekçe göstererek, “Seni burada çalıştırmayız” dediklerini belirtti.

HDP’lilere küfür edilmesine karşı çıkan işçi tazminatsız kovuldu

Şahan Gönel, Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi’nin (MKE) Ankara Elmadağ’da bulunan Barutsan Fabrikası’nda iki yıldan bu yana nakliye işçisi olarak çalışıyordu. Kasım 2021’de mola arasında çalışma arkadaşlarıyla birlikte HDP Milletvekili Garo Paylan’ın konuk olduğu FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın programını izledikleri sırada bazı işçiler HDP’ye yönelik hakaret içerikli konuşmaya başladı.

İşçilerin Paylan’a ve HDP’ye oy verenlere küfür etmesinin ardından Gönel işçilere küfür etmemeleri yönünde uyarıda bulundu. “Sen PKK’lı mısın?”, “Sana ne oluyor?” ifadelerinin kullanıldığı tartışmanın ardından bazı işçiler Gönel’i fabrika yönetimine şikayet etti.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre; Facebook’ta geçmişte paylaştığı fotoğrafları önüne serilip, 'seni burada çalıştıramayız' denilen Gönel, tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldı.

‘NEREDEYSE TELEVİZYONA GİRİP ADAMIN GIRTLAĞINA YAPIŞACAKLAR’

Mola sırasında televizyon izleyen işçilerin HDP’li Garo Paylan’a ve HDP’ye oy verenlere küfür ettiğini, buna karşı çıktığını belirten işçi Şahan Gönel, yaşanan tartışmayı şu sözlerle anlattı:

“Çalışma arkadaşlarım küfür etmeye başladı. ‘Devlet bunları neden atmıyor, niye Meclis’te tutuyor. Bunlara oy verenleri şöyle yapacaksın böyle yapacaksın’ dediler. HDP’ye oy vermiş biri olarak zoruma gitti. ‘Küfür etmeyin’ dedim. ‘Sen o zaman PKK’yı destekliyorsun’ dediler. Ben de ‘Ne alakası var ben HDP’yi destekleyebilirim sizin küfür etmeniz doğru değil’ dedim. Garo Paylan konuşurken neredeyse girip adamın gırtlağına yapışacaklar. ‘Siz neden bu kadar tahammül edemiyorsunuz? Adam milyonlarca insandan oy almış vekildir, küfür etmeyin. Saygısızlık yapmayın’ dedim. Sonrasında o küfür edenler toplanarak idareye gitmişler ve beni şikâyet etmişler.”

‘MİTİNGE GİTMEK SUÇ DEĞİL Kİ’

İşçilerin şikayetinin ardından fabrika yöneticisi tarafından çağrıldığını, kendisine “Senin PKK sempatin mi var” sorusunun yöneltildiğini, “Öyle bir şey yok” yanıtı vermesi üzerine yöneticilerin, “Senin burada çalışmanı sakıncalı buluyorum, iş akdin feshedildi, evine gidebilirsin” dediğini belirten işçi Gönel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Facebook’ta HDP mitingine ve Newroz’a katıldığım fotoğraflarımı bulmuşlar. Müdürüm o resimleri bana gösterdi ve ‘Sen PKK’ya sempati duyuyormuşsun, bak resimlerin de öyle diyor’ dedi. Ben o resimleri ne zaman paylaştığımı hatırlamıyorum. Arkadaşlar beni şikâyeti edince kendilerince bir araştırmaya girmişler. 2018 yılında HDP’nin Ankara Mitingi’ne gitmiştim. Onu da gösterdiler. Ben inkar etmiyorum ki, mitinge gitmek suç değil ki. Binlerce insan gidiyor. “

‘HDP’YE OY VERENE DE SAYGI DUYULMASI GEREKİYOR’

MKE’nin Ankara’da bulunan merkezine giderek yaşadıklarını anlatmak istediğini fakat görüşme taleplerine olumlu yanıt alamadığını belirten Gönel, Meclis’e gelerek yaşadıklarını milletvekillerine de aktardı. Meclis’e gelirken komşusunun gördüğünü belirten Gönel, “Komşum gördü, ‘HDP’yi savunmak sana mı kalmıştı gördün mü işsiz kaldın’ dedi. Ben HDP’yi savunmanın meraklısı değilim ama biz kendimize oy veriyoruz. Kimsenin benim irademe küfür etme hakkı yok. Ben bugün nasıl AK Parti’ye oy verene saygı duyuyorsam insanların da HDP’ye oy verenlere saygı duyması gerekiyor. Seçmenlere kimsenin küfür etme hakkı yok. Ben kimsenin avukatı değilim ben oy hakkımı savunuyorum” ifadelerini kullandı.

'BİR AYDIR İŞSİZİM, 2 BİN LİRA KREDİ BORCUMU DA ÖDEYEMEDİM'

Avukata başvurarak MKE’ye karşı dava açtığını belirten Gönel, içinde bulunduğu durumu şöyle anlattı:

“Ben PKK sempatizanı değilim. Benim Kürt olduğumu biliyorlar. Benim yanımda, bunu bilerek HDP’ye küfür ettiler. ‘Senin burada çalışman riskli’ deyip çıkışımı verdiler. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Kelimelerin tükendiği hali yaşıyorum. Ben yüz kızartıcı bir suç işlemedim. Kimsenin iradesine, inancına hakaret etmedim. Ama kimsenin de HDP’ye oy veriyor diye insanları dışlamaya hakkı yok. Bir aydır işsizim. İki bin lira kredim var, onu da ödeyemiyorum. Evimde çoluğum çocuğum da mağdur oldu. Çoluğum çocuğum ekmek bekliyor. Ekmeğimle oynadılar.”