HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İzmir Menemen’de baba ve iki oğlunun cinayet zanlısı ilan edilip işkenceye maruz kaldığını iddia ederek,  olayla ilgili soru önergesi verdi.

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu’ndan dikkat çeken işkence iddiası

BİRGÜN EGE

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İzmir’in Menemen ilçesinde 4 Şubat 2020 tarihinde, Suriyeli hamile kadın Manar Alahmed bıçaklanarak ve 5 yaşındaki oğlu Muhammed boğularak öldürülmesi sonrası komşuları Hasan Elkatmış ile oğulları Ozan Elkatmış ve Şahin Elkatmış’ın “Alevi oldukları için cinayet zanlısı ilan edilip işkenceye maruz kaldığını” iddia etti.

Kenanoğlu, karakolda memleketleri ve Alevi olup olmadıklarının sorularak, Alevi olduklarının anlaşılması üzerine suçu üzerlerine almaları için üç gün boyunca işkence gördüklerini, daha sonra hiçbir delil olmaksızın tutuklanarak 1 ay cezaevinde kaldıklarını, nihayetinde gerçek suçlunun yakalanması üzerine serbest kalmalarına rağmen dosyanın neden kapatılmadığı ile ilgili hem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hem de Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e soru önergesi verdi.

Kenanoğlu, soruşturma dosyasında Elkatmış ailesi ile aleyhine herhangi bir delil olmamasına rağmen haksız yere tutuklandığını ifade ederek, “Elkatmış ailesinin üç ferdi baba ve iki oğlu hapishanede hiçte hakketmedikleri halde cinayet zanlısı oldukları için psikolojik şiddete maruz kalmışlardır. Bir ay hapishanede kalan Elkatmış ailesin suçsuz olduğu, Suriyeli gerçek zanlının bulunması ile ortaya çıkmış ve zanlı suçunu itiraf ettiği için serbest bırakılmışlardır. Elkatmış ailesinin, karakolda gördüğü bu baskı neticesinde ve savcılığın delilsiz tutuklaması sonrasında, ailenin yaşadığı çevrede ve kamuoyunda haksız bir nefret dilinin oluşmasına ve ailenin psikolojik travma yaşamasına neden olmuş ve aile bulunduğu yerden taşınmak zorunda kalmıştır” dedi.

Konu hakkında Kenanoğlu, Bakan Soylu ve Bakan Gül’e yanıtlanması için şu soruları sordu:

1- Menemen İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli polisler hakkında, Elkatmış ailesinin fertlerine yukarıda özetle anlatılan kasten yaralama, kötü muamele ve temel hak ve özgürlüklerin ihlali niteliğini taşıyan eylemler nedeniyle bir soruşturma başlatılmış mıdır?

2- Üç günlük gözaltı süresince soruşturmayı yürüten Menemen Merkez Polis Merkezinde (Asayiş Şube) görevli polisler tarafından, Elkatmış ailesine sadece cinayet soruşturması nedeniyle değil, Tunceli nüfusuna kayıtlı ve Alevi olmaları nedeniyle fiziksel ve psikolojik şiddet uygulanması hakkındaki iddialara ilişkin ayrıca bir soruşturma yürütülecek midir?

3- Elkatmış ailesinin karakola çağrıldığında nereli olduklarının, Alevi’misiniz? diye sorulmasının nedeni nedir? Ailenin Alevi olduğunun anlaşılması sonrasında işkence ile suçun üzerlerine yıkılmaya çalışılmasının gerekçesi nedir?

4- İktidarın işkenceye sıfır tolerans iddiaları nedeniyle olaya karışan kolluk güçleri soruşturma tamamlana kadar görevden el çektirilmiş midir?

5- Doktor muayenesinde aileye uygulanan şiddetin doktora anlatılmasına müsaade etmeyen görevliler hakkında bir işlem başlatılmış mıdır?