İktidarın Covid-19’a bağlı ölüm sayılarını gizlediğini ifade eden HDP Milletvekili Dr. Eksik, TÜİK'in 2020 yılına ait ölüm nedeni istatistiklerini, salgınının gerçek ölüm bilançosunun ortaya çıkmasını engellemek için açıklamadığını belirtti.

HDP Milletvekili Eksik: TÜİK ölüm istatistiklerini neden yayımlamıyor?

Haber Merkezi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. İktidarın Covid-19’a bağlı ölüm sayılarını gizlediğini ifade eden HDP’li Eksik, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı TÜİK'in 2020 yılına ait ölüm nedeni istatistiklerini, salgınının gerçek ölüm bilançosunun ortaya çıkmasını engellemek için iki aydır açıklamaması şüpheleri kanıtlar niteliktedir” dedi.

TÜİK her yıl 24 Haziran’da yayımladığı 2020 yıllık ölüm istatistiklerini bu yıl açıklamadığını vurgulayan Eksik, “TÜİK’in her yıl yayımladığı ‘Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri’ akademik ve tıbbi çalışmalara kaynak oluşturan, ulusal planlamalara ışık tutan, uluslararası karşılaştırmalarda kullanılan oldukça önemli bir istatistiktir. Bu istatistiğin önemi pandemi yılı olması nedeniyle 2020 yılı için bir kat daha artmıştır” dedi.

“2020 ölüm ve ölüm nedeni istatistiğinin yayımlanmaması kamuoyunda gizlenen Covid-19 ölümlerinden kaynaklandığını düşündürmektedir” diyen HDP’li Eksik, “Bilgi edinme hakkı doğrultusunda doğru, gerçek, şeffaf verilerin tespiti ve varsa bu konuda eksikliklerin belirlenmesi, eksikliklere sebep olan kişi ve kurumların ortaya çıkarılması ve ülkenin geleceği açısından daha doğru bir planlama yapılabilmesi, gerekli önlemlerin alınabilmesi için kamuoyunun acilen aydınlatılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

NEDEN HÂLÂ YAYIMLANMIYOR?

HDP Milletvekili Eksik’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yönelttiği sorular şu şekilde:

1-Her yıl Haziran ayında yayımlanan “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020” neden hâlâ yayımlanmamıştır?
2-TÜİK’in açıklayacağı “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020” ile salgının başından tartışma konusu olan Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka ve ölüm verileri çeliştiği için mi bu şekilde bir karar alınmıştır?
3-“Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020” ne zaman yayımlanacaktır?
4-2013 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından Uluslararası Hastalık Sınıflamasına göre (ICD-10) ölümlülük kodlamasıyla tüm sağlık kurumlarından elektronik olarak toplanan bu istatistik için “Çalışmaların henüz tamamlanamamış olmasının” nedeni ve gerekçe gösterilmesinin sebebi nedir?
5-2020 ölüm ve ölüm nedeni istatistiğinin hâlâ yayımlanmamış olmasıyla Covid-19 kaynaklı ölümlerin ilgisi var mıdır?
6-Nüfus artış hızında yarı yarıya yaşanan düşüşün sebebi gizlenen “Covid-19” ölümlerinden mi kaynaklanmaktadır? Kamuoyu şeffaf bir şekilde aydınlatılacak mıdır?
7-Covid-19’a bağlı doğrulanmış ölümler, Covid-19 kuşkulu / olası ölümler ve Covid-19 dışındaki tüm nedenlerden ölümlerin ayrı ayrı sayısı kaçtır? Kaç yurttaşımız bu nedenlerle yaşamını yitirmiştir?
8-Kalp krizi hastalarının daha genç ve kalp krizinden yaşam kaybı oranlarının önceki dönemlere göre 10 kat fazla olduğu iddia edilmektedir. Kalp krizi hastalarının yaş istatistikleri ve kalp krizinden yaşam kaybı oranı kaçtır?
9-TÜİK ‘in şaibeli verilerle anıldığı bu dönemde güvenilirliğini kazanması adına Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?