HDP’nin önde gelen isimleri ittifaklar konusunda hem iktidar hem de muhalefet cephesine mesajlar verdi. HDP’nin kritik konulara ilişkin tutumu ilerleyen günlerde açıklanacak deklarasyon ile netleşecek.

HDP ne yapacak?

POLİTİKA SERVİSİ

Erken seçim tartışmalarıyla birlikte ittifakların geleceği meselesi Ankara siyasetinin ana gündem maddelerinden biri oldu. AKP-MHP bloku içerideki çatlakları dışarıya verilen ‘birlik’ mesajıyla kapatma gayretine girdi. HDP’nin ittifak politikası ise son günlerin en çok konuşulan başlıklardan biri oldu. Son bir aylık süreçte HDP’nin önde gelen isimlerinden verilen zıt mesajlar da birçok soru işareti doğurdu.


Tartışma HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in, İrfan Aktan’a verdiği röportajda “İktidar gidecek ama gelecek olan da kör bıçağıyla bekliyor” sözü ile başladı. Önder’in ardından HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme sonrası AKP ile uzlaşma konusundaki açıklama tartışmayı alevlendirdi. Katırcıoğlu "Erdoğan adım atarsa HDP, AKP ile tabiiki uzlaşır" ifadelerini kullandı. Katırcıoğlu’nun çıkışının ardından ‘Kürt sorunu’ için Meclis’i işaret eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın “Bunun dışında ‘AKP’yle uzlaşma’ anlamına gelecek herhangi bir yaklaşımın veya girişimin içinde yer almayız” sözü meseleyi bir ileri boyuta taşıdı.

Mesaj her iki cepheye

Tartışmalar sürerken HDP’nin diğer Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın son üç gündeki açıklamaları soğuyan meseleyi hareketlendirdi. Partisinin Antep'teki etkinliğinde konuşan Buldan, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Antalya seçimlerinde destekledikleri demokratik güç birliklerinin önemli ve kıymetli olduğunu vurgularken, “Ancak bundan sonraki seçimlerde hiç kimse bizden aynı tavrı beklemesin” ifadelerini kullandı. Ertesi gün Urfa’da konuşan Buldan sözlerinin çarpıtıldığını belirterek “Bu ülkede yapılan bütün hukuksuzlukların ardından AKP ile masaya oturacak tek bir Kürt yoktur” dedi. Dün de Mezopotamya Ajansı'na konuşan Buldan “Kürtler kolay bir lokma değil” diyerek, ittifak ilkelerini bir deklarasyonla açıklayacaklarını söyledi.

Deklarasyon açıklanacak

Bir diğer dikkat çeken çıkış da HDP Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel’den geldi. Temel, "Toplumsal kesimleri üçüncü yol çizgisi etrafında toparlayarak mücadeleye sevk edeceğiz" dedi. Temel, siyasette yumuşama için AKP’nin "Dolmabahçe Mutabakatı'na dönmesi ve Abdullah Öcalan’la görüşmesi" şartını öne sürdü.

Pek çok soru yanıt beklerken HDP’nin gerek kapatılma gerekse ittifaklara ve Kürt sorunun çözümüne ilişkin tutumu önümüzdeki günlerde tartışılmaya devam edecek. HDP Eş Genel Başkanı Buldan’ın da altını çizdiği üzere partinin ilerleyen günlerde yayınlanacağı deklarasyon, HDP’nin hem iktidar hem de muhalefet cephesine karşı alacağı pozisyonu daha net ortaya koyacak.