HDP’nin Bakırköy mitingi, "HDP umuttur umut dimdik ayakta" sloganıyla başladı. Alana girmek isterken üzerinde sarı, kırmızı, yeşil, bileklik ve fular bulunan en az 11 kişi polislerce gözaltına alındı.

HDP'nin Bakırköy mitingi, gözaltılarla başladı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü’nün, seçim kampanyası kapsamında Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleştirdiği miting başladı.

Mitingin açılış konuşmasını HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir yaptı. Halkı selamlayan Demir, mitingi bugün yapmalarının nedenini 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi gününe denk gelmesi olarak açıkladı. Türkiye’nin tüm farklılıklarının ve ezilenlerin Bakırköy’de yer aldığını kaydeden Demir, “Bu kararlı gün onları sandığa gömecektir” diye konuştu.

Mitingde milletvekili adaylarının ardından sözü HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli aldı.

Temelli, şunları söyledi:

  • O kadar acze düşmüşler ki, gitmemek için her türlü hileyi, provokasyonu yapıyorlar. Seçim stantlarımıza saldırıyorlar. Ama dost ve düşman bilsin ki mutlaka kazanacağız. Suruç'ta yitirdiğimiz canlar için kazanacağız. AKP provokasyonunun hesabını sormak için kazanacağız.
  • Diyarbakır'da Kürt kardeşim derler, Ankara'da kurt olurlar. Bu kurt akıllıların İstanbul mitingine Tansu Çiller gelmiş. Niye geldin demişler, "milli şuur" demiş. Milisini biliyoruz da şuur nerede? 90'ları, faili meçhulleri, beyaz Torosları unutmadık. Bu mudur şuur!
  • Bunların kabinesinde Bahçeli, Çiller, Ağar olacak. Onlara da makam arabası olarak beyaz Toros verirler artık. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. 24 Haziran'da tüm bu zihniyeti Çiller'i, Ağar'ı hepsini kayyumlarla beraber faşizm çöplüğüne süpürüp atacağız.
  • Ülkenin Cumhurbaşkanın iki büyük projesi var; biri kıraathane, diğeri çim. Gençlere vaadi kıraathane. 5 milyon işsiz var, büyük kısmı genç. Biz kıraathane istemiyoruz, iş istiyoruz, aş istiyoruz, hakkımızı istiyoruz. İşte keklenmemek için bütün gençler sandığa gidecek!
  • Bana muhtar olamazsın diyorlardı ama bu millet beni Cumhurbaşkanı yaptı" demiş bugün. Evet yaptı, ama hatasını anladı. Şimdi seni oradan bu millet indirecek. Hata insanlara mahsus ve artık hata yapmayacağız. Faiz düşsün, dolar düşsün istiyorsak; Erdoğan'ı düşüreceğiz.

PERVİN BULDAN

Temelli'nin ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan bir konuşma yaptı.

Buldan'ın açıklamaları şöyle:

  • Tüm Türkiye kararını vermiş. Bu bir tarihi fırsattır, bu bir kader seçimidir. 24 Haziran’da hepimiz geleceğimizi oylayacağız. 24 Haziran’da bu ülkeye demokrasiyi ve barışı getireceğimiz şimdiden belli oluyor.
  • 24 Haziran, 16 yıl boyunca yaşanan zulümlerin, zorlukların, inkarların, asimilasyonların tarihe gömüleceği gün olacak.
  • Onların saltanatını yıkmak için İstanbul halkı kararını vermiş biliyoruz.
  • 16 yılda bu ülkeye kandan, göz yaşından, savaştan başka hiçbir şey getirmeyen Erdoğan’a sesleniyoruz: Bu halk senin artık talanına, sömürüsüne izin vermeyecek, inkarına geçit vermeyecek. Çünkü burada ötekileştirilenlerin ittifakı var.
  • 5 kilometre ötede beyaz toros ittifakı kurmuşsun. Yanına Mehmet Ağar’ı, Tansu Çiller’i, Sedat Peker’i almışsın. Bu halk seni Tansu Çiller’in yanına göndermeye kararlı. Elinden gelse Kenan Evren’i mezardan çıkarıp onunla da ittifak kuracaksın. Burada ise halkların ittifakı var.
  • 16 yıldır yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. 16 yıl boyunca hiçbir özgürlük getirmeyen AKP şunu bilsin ki HDP bu ülkenin barışına özgürlüğüne, eşitliğine, hukukuna sahip çıkacaktır.
  • Adalet saraylarının içinde adalet değil haksızlık hukuksuzluk dağıtılıyor. Çünkü alınan kararlar siyasidir, hukuki değildir. Son 3 yıldır OHAL ile ülkeyi yönettiler ve mağdur olmayan tek bir insan bırakmadılar. Ülkenin barış isteyen insanlarını, seçilmiş vekilleri, belediye eş başkanlarını cezaevlerine gönderdiler.
  • Buradan söz veriyoruz, önümüze konulacak olan ilk sandıkta başta kayyımlar olmak üzere AKP’yi de Erdoğan’ı da sandığa gömeceğiz.
  • Keşke 3. köprü yerine halklar arasında barış köprüsü kursaydınız. Bu ülkede güven, umut bırakmadınız. Ama Türkiye halkları barışa, demokrasiye, insan haklarına inanan herkes artık gidişinizden yana.
  • AKP hükümetine sesleniyoruz, seçimi kaybettiniz. Şimdi önünüzde en az 5 yılınız var. Bakın bakalım HDP ve Demirtaş bu ülkeyi nasıl özgürleştiriyor, nasıl güzelleştiriyor.
  • Bir cumhurbaşkanı adayı düşünün şu an cezaevinde ve kampanya yürütemiyor. Bilsinler ki bugün Türkiye’de milyonlarca insan birer Demirtaş. Onlar Demirtaş’ın cesaretinden, HDP’nin siyasetinden korkuyorlar. Bunun için bize saldırıyor her gün bir yalan ve iftira uyduruyorlar.
  • "53 kişinin kanı Demirtaş’ın eline bulaşmıştır" diyor Erdoğan. 6-8 Ekim olaylarından Demirtaş’ı sorumlu tutuyor. Biz onların bu yalanlarını halkın vicdanına bırakıyoruz. Onların korkusu sevgili Selahattin Demirtaş Edirne’de. Erdoğan’ın elinden gelse Edirne’yi haritadan silecek. Çünkü Demirtaş onun kabusu olmuş ama korkunun ecele faydası yok. Bu halk kararını vermiş Demirtaş’ı cumhurbaşkanı seçecek.
  • HDP de kabusları olmuş. Baraj altında bırakmak için her türlü provakasyonu deniyorlar. Daha birkaç gün önce Suruç’ta 4 kişi öldü. Uydurdukları yalan tutmadı. Sorumlu olanları cezalandırmak yerine mağdur olanları tutukluyorlar. Ülkenin vicdanlı hakimlerine sesleniyoruz, yüreğinizde bir damla adalet varsa Suruç olayını yakından takip edin. Suruç bir provokasyondur. Biz Diyarbakır, Ankara, Suruç katliamlarını bu provakasyonları biliriz. Suruç her yanıyla aydınlatılmalı, sorumluları açığa çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır.
  • Kendi geleceğimizi kendimiz kuracağız. Genç başladık genç bitireceğiz. "Geceleri de meydanları da sokakları da terk etmeyeceğiz" diyen kadın arkadaşlarım 24 Haziran’da kurduğumuz ittifak sandıklardan fışkıracak.
  • Varlığımız bu ülkenin başına ve ortak geleceğine armağan olsun. Yaşasın halkların kardeşliği. Bu ülke Erdoğan’a mahkum değil AKP’ye muhtaç değildir.

***

ADAYLARIN AÇIKLAMALARI

Mitingde söz alan HDP İstanbul milletvekili adayı Zeynel Özen, HDP’nin barajı geçememesinin sadece HDP’nin sorunu olmadığını, tüm kesimlerin sorunu olduğunu söyledi. Özen’in ardında HDP İstanbul Milletvekili adayı Dılşad Canbaz konuştu. Canbaz, “16 yıllık kan ve işkence siyasetinin sonuna yaklaştık. 24 Haziran’da Cizre olarak, Sur olarak, Nusaybin olarak Kürdistan olarak cevap olacağız. Mutlaka kazanacağız ve halklar kazanacak” diye konuştu.

Bir diğer İstanbul adayı Saruhan Oluç ise, “24 Haziran sadece bir seçim değildir. 24 Haziran, özellikle son 3 yıldır Türkiye devrimci güçlerine amansızca saldıran o AKP-MHP koalisyonuna hesap sorma günüdür. 24 Haziran o hesabı sormanın önünün açma günüdür” dedi.

‘MAFYA İKTİDARININ SONU GELDİ’

İkinci bölge milletvekili adayı Ahmet Şık da “Beni davalarımda hiç yalnız bırakmadınız. Şimdi çıktığım yolda da beni yalnız bırakmayacağınıza inanıyorum. 24 Haziran’da bir seçim yapacağız. Karşımızdaki Türkiye’nin üzerine çöreklenmiş bir çete, bir kötülük örgütü. Bu mafya iktidarının sonu geldi. Vakit tamam” ifadelerini kullandı.

HDP adayı Oya Ersoy da “O koltuğu kaybettiğinde Türkiye halkları rahat bir nefes alacak.” dedi.

‘GEZİ RUHU BAKIRKÖY’DE’

HDP adayı Hüda Kaya da konuşmasında, “7 Haziran’da bu halkın iradesini göremeyenler bu meydanları görsünler. Bizler HDP’yiz. Bizleri bitiremezler” dedi. Kaya, Gezi’nin, Berkin Elvan’ın ruhunun Bakırköy’de olduğunu söyledi.

İstanbul birinci bölge milletvekili adayı Musa Piroğlu da konuşmasında “Bizi katliamla, ölümle, idamla tehdit ediyorlar. Seyit Rıza’nın idam sehpasında korktuğunda gördünüz mü? Denizlerin, Mahir’in, Diyarbakır zindanında dörtlerin korktuğunu gördünüz mü? Biz korkmayız” dedi.

HDP adayı Erkan Baş da konuşmasında “Gerektiğinde can verdik, gerektiğinde kanımız döküldü. Ama baş eğmedik” dedi. Bir hafta sonra Türkiye halklarının birlikte karar vereceğini dile getiren Baş, “Bu seçimin bir kader seçimi olduğunu onlar söyledi. Bizde tamam diyoruz” diye belirtti

‘HDP, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİN PARTİSİDİR’

HDP adayı Erol Katırcıoğlu da “HDP Türkiyelileşemedi diyorlar. Asıl Türkiyelileşmemiş olan bizleriz. Onlar bunu hazmedemiyorlar. Onlar bu işi anlamıyorlar. Çünkü onlar Türkiyeli değiller, olamadılar. HDP Türkiye’nin geleceğinin partisidir” diye konuştu.

‘24 HAZİRAN TARİHİ FIRSATIN GÜNÜDÜR’

Adayların konuşmasının ardından Kürt siyasetçi Ahmet Türk yüzbinlere seslendi. 24 Haziran seçimlerinin önemine vurgu yapan Türk’ün konuşmasının satır başları şöyle:

“Değişimin yarattığı heyecanı tüm Türkiye görüyor. Özgürlük mücadelesinin yarattığı değerleri dimdik ayakta tutuyorsunuz. İnsanlık tarihinde her zaman fırsatlar doğmaz. Yüzyılda bir fırsat doğar. Bu gün işte o gündür. 24 Haziran seçimleri tarihi fırsatın gerçekleşeceği gün olacaktır. Buna yürekten inanıyorum. Zulüm politikalarının bir gün son bulacağına inanıyordum. O gün bu gündür. Kürtleri ile Türkleri düşman etmeye çalıştılar. Bu gün Kürtler ile Türkler özgürlüklerin, barışın ne kadar değerli olduğunu gördüler.

Bir iftira kampanyası ile bu seçimleri götürmeye çalışıyorlar. Çok yakın süreçte yaşadığımız bir Suruç olayı var. Tüm Türkiye biliyor. Var olan baskılar karşısında halk tepkisini ortaya koydu. Bunlar hastanede insanları infaz ettiler. Bu ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı adlarını bile ağzına almadı. Buradan çağrı yapıyoruz. Sivil toplum örgütlerin, insan hakları kurumları gönderin oraya. Ama korkuyorlar. Artık halkların gözünde hiçbir değerleri yoktur. Zaman çok kısıtlıdır. 24 Haziran’da kardeşim, yoldaşım Demirtaş’ı aramızda göreceğiz. İnançlarından, kimliklerinden dolayı tutsak olanların özgürlüğünü sağlayacağız.”

hdp-nin-bakirkoy-mitingi-gozaltilarla-basladi-475959-1.

EN AZ 11 GÖZALTI

Miting alanına girmek isterken üzerinde sarı, kırmızı, yeşil, bileklik ve fular bulunan en az 11 kişi polislerce gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların isimleri şu şekilde:

"Bahar Alpsoy, Riskat Karataş, Serhat Doğan, Yasin Aksoy, Nazime Dilaytepe, Rusqet Tektaş, Gülistan Altın, Emrah Ekmekçi, Halime Kaya, Ramazan Adiyaman, Menice Oktay."

(MA)