HDP’nin Farisoğulları ile Güven’in milletvekilliklerinin düşürülmesi üzerine “Demokratik Mücadele Programı” kapsamında bugün başlatacağı yürüyüş birçok ilde yasaklandı. HDP’li Beştaş, hedef gösterildiklerini bildirerek, “Yasaklama kararları gayrimeşrudur” dedi

HDP’nin ‘demokrasi yürüyüşü’ne engel: ‘Yasaklamak meşru değil’

İSMAİL ARI

TBMM’nin 4 Haziran oturumunda HDP’nin Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in vekilliklerinin düşürülmesinin ardından bugün Edirne ve Hakkâri’den başlatmayı kararlaştırdığı yürüyüş engellemelerle karşılaştı. HDP’nin çağrısının ardından Bitlis, Hakkâri, Kırklareli, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Van ve Tekirdağ valilikleri toplantı, gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını, bu amaçlarla şehirlere girişlerin de engelleneceğini açıkladı.

HDP Grup Başkan Vekili ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, BirGün’e yaptığı açıklamada “Biz 10 binlerce, 100 binlerce yürüyüş ve program düzenledik. Ancak ‘Demokratik Mücadele Programı’ kapsamında hdp-nin-demokrasi-yuruyusu-ne-engel-yasaklamak-mesru-degil-744145-1.düzenleyeceğimiz yürüyüş günlerdir yandaş medya tarafından hedef gösteriliyor ve amacından saptırılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

HDP’li Beştaş, “Bizim demokrasi yürüyüşü kararımız bir program dahilindedir ve bu program da 1 Haziran’da eş başkanlarımız tarafından açıkladı. Bir çok bölgede çalışmalarımız devam ediyor. Biz neticede bir siyasi partiyiz ve bu yasaklama kararı da HDP’nin gücüne karşı duyulan bir korkudur. Bu korku, HDP’nin haklılığına karşı duyulan bir kokudur. İktidar kendi baskıcı pratiğini deşifre olmasından korkuyor ve iktidarın bu tavrını doğru bulmuyoruz” dedi.

GEREKLİ KOŞULLAR OLUŞTURULSUN

“Yasaklama kararları, bir siyasi parti bir başka siyasi partinin faaliyetleri engellemesine dönüşmüş durumdadır” ifadelerini kullanan Beştaş, “Biz hiçbir provokasyona izin vermeyerek, planlamalarımıza ve programlarımıza devam ediyoruz. İki haftadır programlarımız ve toplantılarımız devam ediyor. Yasaklama kararları gayrimeşrudur. Yürüyüşümüzün güvenliğinin sağlanması için gerekli koşulları oluşturmaları gerekiyor” diye konuştu.

GERGİNLİK MALZEMESİ YAPMAYIN

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, ‘demokrasi yürüyüşü‘ne ilişkin açıklamada bulundu. “HDP’nin bu etkinliği, 82 milyon olarak el ele verme çağrısıdır” diyen Demirtaş, “Bu açıdan, hiç kimse bu etkinliği kutuplaştırma ve gerginlik malzemesi yapmamalıdır” mesajını paylaştı.