‘Sıfır baraj ittifakı’ için teklif götürülmeyen HDP, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için boykot seçeneğini değerlendiriyor

HDP’nin ‘ikinci tur’ planı

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

Halkların Demokratik Partisi’nde (HDP), olası bir ikinci turda partinin adayı yarışan isimler arasında olmazsa sandığa gitmeme tartışılıyor.

HDP Genel Merkezi, AKP ile MHP’nin kurduğu ‘Cumhur İttifakı’nın karşısında CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin kurmaya çalıştığı ittifaktan dışlanma olasılığına karşı tutum belirlemeye çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması ve HDP adayının da yarışan iki isimden biri olmaması durumunda oy kullanmama düşüncesinin ağırlık kazandığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, 24 Haziran seçimine ilişkin yol haritasının görüşüldüğü PM ve MYK toplantılarında anket sonuçları da değerlendirildi. HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı aday göstermesi durumunda muhalefetin çıkaracağı adaya da bağlı olarak oy oranlarının yüzde 14 ile 17 arasında değiştiği ifade edildi.

Buna karşın CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin, kendilerini dışlayarak bir ittifak kurması durumunda özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olası ikinci turunda kilit önem taşıyan HDP, “tarafsız kalmayı” seçecek. Kulislerde, “Bizi baraj altında ya da denklem dışında bırakmak isteyenler olursa ikinci turda seçmenimize ‘gidin, bunlara oy verin’ diyemeyiz” görüşü dillendiriliyor.

Aday 2 Mayıs’ta
Eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın isminin öne çıktığı adaylık süreci kesinleşse bile 2 Mayıs Çarşamba gününe kadar açıklama yapılmayacak. Adaylık açıklaması için Çarşamba günü gerçekleştirilecek MYK toplantısı beklenecek.

***

Bilgen'den cevap

Ayhan Bilgen, ikinci turda boykot iddilarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Bilgen açıklamasında, "İster İYİ Parti'den kaynaklansın, ister de CHP'nin çekingenliğinden. Sonuç olarak bizi yok sayma eğilimini elbette bizim seçmenimiz de değerlendirecektir. Okuyacaktır, gereğini yapacaktır. Bize gelen bilgiler sorunun sadece İYİ Parti'den kaynaklanmadığını görüyor. İYİ Parti kamuoyuna da ikili görüşmelerde de şunu çok net ifade ediyor: "Sağ blok içerisinde ittifak gerçekleşsin." Yani kendileri aktardığı için söylüyorum, "Saadet ve Demokrat Parti ile ittifak kuralım. Bu seçmen psikolojisi için daha yerinde. Sol eğiliminde olan adaylar varsa onlar da kendi aralarında buluşsunlar. Onlar da bir ittifak kursunlar" diyorlar. Bu söz karşısında galiba cevap vermesi gerekenler öncelikle sol siyaset yaptığını iddia edenlerdir" dedi.