Polis, HDP İstanbul İl Başkanlığı’nın, partinin İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encu'ye yönelik polis şiddetini protesto etmek amacıyla düzenlediği Kadıköy'deki eyleme müdahale etti. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın da bulunduğu çok sayıda HDP'linin polis ablukasına alındığı öğrenildi. İstanbul Valiliği, partililerden 87 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Duruma tepki gösteren CHP'li lideri Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hiçbir siyasi partinin genel başkanı, hiçbir şart altında, talimat üzerine polis ablukasıyla muhatap edilemez" dedi. Gözaltılar ve polis ablukasına ilişkin açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar ise yaşananların kabul edilemez olduğuna dikkat çekti, ‘mücadeleye devam’ mesajı verdi.

HDP'nin Kadıköy eylemine polis müdahalesi: Çok sayıda kişi gözaltına alındı!
Fotoğraf: Dokuz8haber / Fatoş Erdoğan

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Başkanlığı’nın bugün Kadıköy’de düzenlediği eyleme polis müdahale etti. Müdahale sırasında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encu'ye yönelik dün (18 Aralık) gerçekleştirilen polis şiddetini protesto etmek isteyen partililer bugün partinin Kadıköy İlçe Merkezi’nde buluşmak istedi. Polis, Kadıköy Kaymakamlığı’nın eyleme izin vermediği gerekçesiyle kalabalığın toplanmasına izin vermedi.

Protestocuların eyleme devam etmek istemesi üzerine polis, göstericilere müdahale etti. ANKA'nın aktardığına göre, müdahale sırasında yaklaşık 70 kişi gözaltına alındı. Müdahalenin ardından toplam üç gözaltı minibüsü alandan ayrıldı.

HDP'Lİ TEMELLİ: BURADA SUÇ İŞLİYORSUNUZ


https://www.birgun.net/haber/hdp-nin-kadikoy-eylemine-polis-mudahalesi-cok-sayida-kisi-gozaltina-alindi-414222" />

Öte yandan polis, HDP ilçe merkezinin önünü abluka altına aldı. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişi polis ablukası altına alındı. Abluka altında olan HDP Milletvekili Sezai Temelli, polise "Burada suç işliyorsunuz! Suçunuz böyle örtbas edemezsiniz" ifadeleriyle tepki gösterdi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN POLİS ABLUKASINA TEPKİ: KINIYORUM

Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın da bulunduğu çok sayıda HDP'linin polis ablukası altına alınmasına tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hiçbir siyasi partinin genel başkanı, hiçbir şart altında, talimat üzerine polis ablukasıyla muhatap edilemez! HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’a yönelik bu ayıbı kınıyorum" ifadelerine yer verdi.

DAVUTOĞLU VE BABACAN'DAN DA TEPKİ GELDİ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Demokrasi tatile mi çıktı? Bir siyasi parti genel başkanına karşı polis ablukası kabul edilemez. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'a yapılan engelleme hukuksuzdur. Ankara’da HDP’ye heyet göndermek, İstanbul’da bu hukuksuzluğu yapmak iki yüzlü siyasetin son örneğidir" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise yaptığı açıklamada "Bir siyasi parti genel başkanının, kendi ilçe binasına girerken engellenmesi kabul edilemez. HDP Eş Genel Başkanı Sayın Mithat Sancar'a ve partili arkadaşlarına yapılan hukuksuzluğu reddediyorum. Demokratik siyasete engel olmak alışkanlık haline getirilemez. İzin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

BULDAN VE SANCAR'DAN ORTAK AÇIKLAMA

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, yaşanan gözaltılar ve polis ablukasına ilişkin Kadıköy'de açıklama yaptı. Yaklaşık iki saat boyunca Kadıköy ilçe binası içinde ve dışında ablukaya alındıklarını kaydeden Buldan, yaşananların kabul edilemez olduğunu vurguladı. Sancar ise 'mücadeleye devam' mesajı verdi.

Burada konuşan Buldan, "Roboski halkı, İstanbul halkı size boyun eğmeyecek. Ne yaparsanız yapın demokratik siyaset hakkımızı kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Buldan, şunları söyledi:"Ferhat Encü’ye yapılan haksızlığın, hukuksuzluğun, sadece Ferhat Encü’ye değil İstanbul halkının ibaresine, Roboski halkının iradesine, faili meçhullere ve yakınları katledilenlere yapılan tahammülsüzlüğün bir göstergesiydi. Ferhat Encü’ye atılan tokat sadece buzdağının görünen bir tarafıydı, çünkü dün burada anneler, genç arkadaşlar, İstanbul halkı da darp edildi, gözaltına alındı. Roboski Katliamı’nın 11. yıl dönümüne günler kala gerçekleşmiş oldu. Biz bu atılan tokatın sadece Ferhat Encü’ye değil, Roboski halkına atıldığını da belirtmek isteriz. Bu tokatı atanların, İçişleri Bakanı’ndan, bu ülkeyi yönetenlerden, iktidardan, AKP hükümetinden cesaret aldığını da çok iyi biliyoruz.”

"BU ZULMÜN HESABI ÖNCE SANDIKTA SONRA ADALET ÖNÜNDE SORULACAK"

Buldan'ın ardından söz alan Sancar ise "İstanbul'u faşizmin merkezi yapmak isteyenlere en güçlü cevabı halkların ortak mücadelesi vermektedir. Bugün yapılan bu zulmün hesabı önce sandıkta sonra adalet önünde sorulacaktır" ifadelerini kullandı.

Sancar, özetle şöyle konuştu: Bugün Kadıköy’deki ablukanın tek bir anlamı var: Korkunun tablosu. Neyden korkunun? Kararlı demokrasi mücadelesinden, ısrarlı özgürlük mücadelesinden korkunun tablosu. Neden korkuyorlar? Çünkü suç imparatorluğu yarattılar. Bu suç imparatorluğuna karşı en kararlı ve tavizsiz mücadeleyi veren HDP’yi ve bileşenlerini engellemek istemelerinin nedeni, bu tabloyu değiştirebilecek gücün burada olduğunu bilmeleridir. Bu tabloyu biz değiştireceğiz."

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan İstanbul Valiliği, Kadıköy’de yaşanan olaylar sırasında 87 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Valilik tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Kadıköy ilçemizde 18.12.2022 Pazar günü HDP organizesinde gerçekleştirilmek istenilen izinsiz gösteri girişimlerine izin verilmemesi nedeniyle bugün Kadıköy ilçemizin farklı noktalarında izinsiz gösteri teşebbüsünde bulunan ve aralarında HDP İl Eş Başkanlarının da olduğu (87) şahıs yakalanmıştır. Yakalanan şahıslar hakkında adli işlem başlatılmıştır.”

NE OLMUŞTU?

"Hasta ve infazı yakılan tutsaklara özgürlük, tecride son" sloganıyla Kadıköy'de yapılmak istenen basın açıklaması sırasında polis, HDP'li Ferhat Encu'ye tokat atmıştı. O anları görüntüleyen Artı TV kameramanı Mehmet Zeki Kaya, gözaltına alınmış, Kaya daha sonra serbest bırakılmıştı.

İstanbul Valiliği olayla ilgili inceleme başlatıldığını duyurarak, Encu'nun polislere hakaret ettiğini öne sürmüştü.

Video: Twitter/@zeynokuray