Türkiye'nin PKK'ye yönelik kimyasal silah kullandığı iddialarına karşı Şirinevler'de basın açıklaması yapmak isteyen HDP'lilere polis müdahale etti. HDP, eşbaşkan Ferhat Encu da dahil olmak üzere birçok kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

HDP'nin kimyasal silah kullanımına ilişkin basın açıklamasına polis müdahalesi: Ferhat Encu gözaltında

Halkların Demokratik Partisi, (HDP) Türkiye'nin PKK'ye yönelik kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin Şirinevler'de basın açıklaması yapmak üzere toplandı.

HDP İstanbul'un Twitter hesabından yapılan paylaşımda, polisin müdahale ederek açıklamayı engellemek istediği, parti eşbaşkanı Ferhat Encu da dahil olmak üzere birçok kişinin gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Paylaşımda "Bu saldırganlık, insanlık suçu olan kimyasal silahları örtbas etme girişimidir" ifadeleri kullanıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu'nun okuduğu basın açıklamasında şunlar kaydedildi:

"İki kutuplu dünyada sıcak savaş sürecinde boğucu, zehirleyici ve benzer gazların savaşta kullanılması yasaklanmıştır. Kimyasal silahların kullanılmasını yasaklayan anlaşmalar Cenevre'de imzalanmıştır. Türkiye taraf olduğu sözleşmelere rağmen Güney Kürdistan'a yönelik birçok defa kullanıldığı ispatlanmasına rağmen uluslarası güçler sessiz kalarak devletin insanlık suçu işlemesine yardımcı olmaktadırlar. Uluslararası kurumların sessizliğinden cesaret alan ve Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanan devlet bundan vazgeçmelidir. 2021 yılından bu yana Türk devletinin başlattığı savaş hala devam etmektedir. Kimyasal silahların kullanılması insanlık suçudur"

NE OLMUŞTU?

HDP Merkez Yürütme Kurulu, 18 Ekim Salı günü yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye’nin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında 2021’den beri sürdürdüğü operasyonlarda, uluslararası hukuk tarafından savaş suçu olarak nitelendirilen kimyasal kullanıldığına dair ciddi bulgular ve iddialar söz konusudur. Medyaya en son düşen görüntüler de bu iddiaları güçlendirmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.

"2021’den bu yana dönem dönem kimyasal kullanımı haberleri gündeme gelmektedir. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı hareket ettiği iddiaları ifade edilmektedir" ifadelerine yer verilen açıklamada, "Kimyasalı kullanan, tedarik eden ve nakledenler hakkında derhal soruşturma açılmalıdır" denilmişti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin görüntüleri izledim. Kimyasal silah insanlığa karşı bir suçtur.Yarın itibariyle iddialara dayanak olan görüntülerin doğruluğu üzerine soru önergemi Meclis gündemine sunacağım. Bu iddialar karşısında açıklama yapılmamış olması ilginç" demişti.

Milli Savunma Bakanlığı ise "Silahlı Kuvvetlerimiz, uluslararası hukuk ve anlaşmalarca yasaklanmış mühimmat kullanmamaktadır. Bu tür mühimmat TSK envanterinde bulunmamaktadır" denilmişti.