Batı illerinde belediye başkanı adayı göstermemeyi planlayan HDP, sadece sol görüşlü adaylara desteğini açıklayacak. HDP diğer adaylar için ise seçmenlerini serbest bırakacak, ancak sandığa da götürecek

HDP seçmeni serbest

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net

Batı illerinde belediye başkan adayı göstermeme kararı alan HDP, sadece sol görüşlü adaylara desteğini açıklayacak, diğer adaylar için ise seçmenlerini serbest bırakacak. Öte yandan bölge illerinde ise milletvekillerini aday gösterecek olan parti, daha sonra Belediye Meclisi içinden başkan ataması yapacak.

31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere dönük aday belirleme çalışmalarını sürdüren HDP’de, yarın Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplanarak hazırlıklara son şeklini verecek. Bölge illerinde eğilim yoklaması yapan parti yönetimi, milletvekillerini belediye başkanı adayı olarak göstermeyi planlıyor.

ADAY VEKİL, BAŞKAN BAŞKA
100’e yakın belediyesine kayyım atanan HDP’de, propaganda sürecinde belediye başkanı adaylarının tutuklanması ile adaysız kalma ihtimaline karşı strateji geliştirmeye çalışıyor. Edinilen bilgiye göre, yasama dokunulmazlığı bulunması nedeniyle gözaltına alınamayacak ya da tutuklanamayacak olan milletvekillerini aday gösterme tartışılıyor. Bu formüle göre, seçimi kazanan milletvekili, belediye başkanlığını tercih etmeyecek, onun yerine belediye meclisine seçilen bir başka HDP’li isim başkanlık görevini üstlenecek. İsim belirleme çalışmaları sürerken HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen’in Kars’tan belediye başkanı adayı olmasının kesinleştiği öğrenildi.

BATI’DA TERCİH ‘YOK’
CHP ve İYİ Parti arasında yapılan ittifakın dışında kalan HDP’de, Batı bölgelerindeki illerin çoğunluğunda aday göstermeme düşüncesinin ağırlık kazandığı bildirildi. CHP’nin İstanbul ve Ankara’da sağ kökenlileri tercih ettiği gerekçesiyle bu isimleri desteklememe kararı alan parti yönetimi, seçmenlerini “serbest” bırakmaya hazırlanıyor. Sol görüşlü adaylar dışında hiçbir adaya açıktan destek vermeme kararı alan parti, seçmenini sandığa götürmenin formülünü ise belediye meclisi üyeliklerine adaylıklarda buldu. HDP, Batı illerinin tamamında belediye meclisleri için aday çıkartacak.