Dilek Öcalan yeniden aday olmazken Abdullah Öcalan’ın bir diğer yeğeni Ömer Öcalan başvuru yaptı. Ahmet Türk’ün adaylık ihtimali ise ortadan kalktı

HDP’ye bin 500 başvuru

HÜSEYİN ŞİMŞEK - @simsekhuseyinn
huseyinsimsek@birgun.net

24 Haziran seçimlerine dönük milletvekili aday adaylığı başvurularının sona erdiği HDP’ye bin 500 başvuru yapıldı. Başvuran adayların 250’si 18-25 yaş arası isimlerden oluştu. HDP’de bazı mevcut milletvekilleri ise adaylık başvurusunda bulunmadı. HDP’ye aday adaylığı için başvuran isimlere komisyon tarafından üç il seçeneği sunuldu.

750 kadın aday adayı

Bin 500 aday adayının başvuru yaptığı HDP’de bu adayların 750’sinin kadın adaylar olduğu belirtildi. 18 ve 25 yaş arasında 250 genç aday adayının da başvurduğu partiye, 25 engelli ve KHK ile ihraç edilen onlarca kamu görevlisi ve akademisyenin başvuruda bulunduğu ifade edildi.

Öcalan başvurdu, Önder netleşmedi

Abdullah Öcalan’ın yeğenlerinden Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, yeni dönemde aday adaylığı başvurusunda bulunmazken bir diğer yeğeni Ömer Öcalan ise başvuruda bulundu. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin eski İl Başkanı Ömer Öcalan, 2016 yılında tutuklanmış ve bir yıl tutukluluğun ardından serbest bırakılmıştı.

Geçen hafta yaptığı açıklamada HDP’nin, “marjinal sol örgütlerin etkisi altında kaldığını” öne süren Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın aday adaylığı başvurusunda bulunmadığı HDP’de Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in durumu ise netleşmedi.

Türk aday olmayacak

HDP’de 24’üncü dönem Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün adaylık ihtimali ise ortadan kalktı. Yakın çevresiyle aday olup olmamayı tartışan Türk, bu konuda olumsuz bir karar alıp bunu parti yönetimine bildirdi. HDP’de Kürt partileri ile kurulan ittifakın ardından Azadi Hareketi’ni temsilen önceki dönem TBMM’ye giren Adem Geveri yeniden aday olacak.

Kürt seçmen için sembol olarak görülen isimlerden olan, Demokrasi Partisi’nden (DEP) 19’uncu dönemde Mardin Milletvekili seçilen Ali Yiğit yeniden aday adaylığı başvurusu yaptı.

‘Zayıf il’ vurgusu

Milletvekili başvurularına yönelik tasnif işleminin sürdüğünü ifade eden HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin genel merkez binasında yaptığı açıklamada, sürece ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Dosyaların ayrıntısı henüz ortaya çıkmadı. Tek tek kişiler değil, bu zor süreçte Türkiye demokrasi mücadelesinin en güçlü şekilde nereye taşınabileceğinin kaygısı içindeyiz. Dayanışma amacıyla dönemleri dolduğu halde daha zayıf olduğumuz illerde aday olacak arkadaşlarımız da olacaktır. PM, MYK üyelerimiz, milletvekillerimiz, bu mücadelenin neresinde olurlarsa olsunlar mutlaka tarafı olacaklardır.”

Bilgen, pazartesi günü hem genel seçimlerle ilgili hem Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bildirgelerini kamuoyu ile paylaşacaklarını da duyurdu.