HDP'ye yönelik operasyonlara karşı Avrupa Sosyalistleri Partisi ve Alman Sol parti açıklama yaptı. Açıklamada, hükümetin HDP'yi susturmaya yönelik yeni siyasi girişimleri kınandı.

HDP’ye dönük operasyonlara Avrupa'dan tepki

Sabah saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla 7 ilde başlatılan ve HDP yöneticilerinin de gözaltına alındığı operasyona ilişkin Avrupa’dan dayanışma mesajları geldi.

Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) ve Alman Sol Parti (Die Linke) yaptıkları açıklamalarda operasyonun demokratik muhalefeti hedef aldığını belirtti.

Avrupa Sosyalistleri Partisinin açıklamasında “Türk hükümetini HDP’yi susturmaya yönelik yeni siyasi girişimden dolayı şiddetle kınıyor. PES, HDP ile dayanışma içinde ve demokratik muhalefete yönelik bu yeni baskı dalgasına karşıdır” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Bugün, Türk makamlarının aralarında demokratik olarak seçilmiş Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Emine Ayna ve Nazmi Gür gibi eski milletvekillerinin de bulunduğu 82 kişi için gözaltı kararı çıkardığı haberi geldi. Kobani'nin IŞİD savaşçıları tarafından ele geçirilmesine karşı Türkiye'de 6 yıl önce yapılan protestolarla ilgili gözaltı kararı çıkarıldı. Ancak savcılar, bu kişilerin işlediği iddia edilen suçları belirtmedi.”

SOL PARTİ: ERDOĞAN HDP’Yİ SUSTURAMAYACAK

Alman Sol Parti (Die Linke), HDP’ye yönelik operasyonlara karşı dayanışma mesajı paylaştı. Alman Sol Parti Eşbaşkanları Bernd Riexinger ve Katja Kipping tarafından yapılan açıklamada gözaltılar ile otoriter hükümete karşı çıkan demokratik muhalefet partisini susturmayı amaçlandığı ifade edildi:

“Alman Hükümeti'ni derhal harekete geçmeye ve Türkiye'deki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını talep etmeye çağırıyoruz. Almanya, Türkiye'deki demokratik özgürlükleri çiğnemeye devam eden bu rejimi desteklemeyi bırakmalıdır. HDP ve Türkiye'deki demokratik güçlerle dayanışmamızı ilan ediyoruz. Despot Erdoğan, HDP'yi susturamayacak.”