HDP'ye operasyon: Eş başkanlar ve vekillere gözaltı

HDP Genel Merkezi'ne ve HDP'li milletvekillerinin evlerine operasyon düzenlendi. 11 milletvekili gözaltına alındı. Gözaltına alınan HDP'li vekil Ziya Pir adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından 01:30'da attığı tweet ile Diyarbakır'daki evinin kapısında polislerin olduğunu ve 'zorla gözaltına alınma kararının' bulunduğunu yazdı.

Demirtaş gözaltına alındığını duyurmasının ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da evine yapılan polis baskını sonrasında gözaltına alındı. Yine çok sayıda HDP'li vekilin evine polislerin gittiği ve gözaltı kararları olduğu belirtildi.

Demirtaş ve Yüksekdağ dışında gözaltına alındığı kesinleşen HDP'li milletvekillerinin isimleri şunlar:

-Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder,
-Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Ferhat Encü,
-Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir, Nursel Aydoğan ve İdris Baluken,
-Mardin milletvekili Gülser Yıldırım ve Mehmet Ali Aslan,
-Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan

AA: İFADE VERMEYE GİTMEDİKLERİ İÇİN

Anadolu Ajansı geçtiği son dakika bilgisinde operasyonu Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının yürüttüğünü bildirdi. TBMM'de kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ardından haklarında fezlekelerle alakalı ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik ilgili başsavcılıklar tarafından gözaltı kararı verildi.

HDP'liler hakkındaki gözaltı kararlarının, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındığı bildirildi.

DEMİRTAŞ İÇİN TUTUKLAMA İSTEMİ

Diyarbakır'da, dün Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında evinden gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu sabah avukatı ile birlikte adliyeye çıkarıldı.

Demirtaş’ın adliyede savcıya ifade verdiği ve savcının kararı beklendiği belirtildi. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan partinin diğer Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da Ankara’dan Diyarbakır’a getirildiği öğrenildi. Aynı soruşturma kapsamında bulunan haklarında Diyarbakır’da soruşturma açılan 6 milletvekilinin ifadeleri alındıktan sonra mı karar verileceği, yoksa ayrı ayrı mı karar verileceği öğrenilemedi.

Demirtaş'ın, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildiği bildirildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 11 MİLLETVEKİLİ YAKALANDI

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği" bildirildi.

İçişleri Bakanlığından, hakkında yakalama kararı bulunan HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk’ün yurtdışında olduğunun tesbit edildiği, gözaltı kararları olan İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile ilgili süreç devam ettiği belirtildi.

Yürütülen soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmediği belirtilen HDP'li Milletvekillerinden Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve Nursel Aydoğan gözaltına alındı.