Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014'te düzenlenen Kobane eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi. HDP'li eski milletvekili, belediye başkanı ve parti yöneticileri de gözaltına alınanlar arasında. HDP operasyona tepki göstererek "Boyun eğmeyeceğiz" mesajı paylaştı.

HDP'ye yönelik 'Kobane olayları' operasyonu: 82 gözaltı kararı

46 kişinin yaşamını yitirdiği ve 882 kişinin yaralandığı 6-7 Ekim 2014'te yaşanan Kobane olaylarının üzerinden 6 yıl geçti. 12 Ekim 2014'te gerçekleştirilen Kobane'ye destek eylemlerine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü “Kobane soruşturması” kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi.

Gözaltı kararı verilenler arasında HDP'li eski milletvekilleri, belediye başkanları ve MYK üyelerinin de olduğu belirtildi.

AYHAN BİLGEN VE SIRRI SÜREYYA ÖNDER GÖZALTINDA

Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna, HDP RTÜK Üyesi Ali Ürküt, HDP eski MYK Üyesi Can Memiş'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, evlerine düzenlenen polis baskınında gözaltına alındı.

Sırrı Süreyya Önder'in, Aksaray'da kaldığı bir otelde terörle mücadele şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

hdp-ye-yonelik-kobane-olaylari-operasyonu-82-gozalti-karari-784903-1.

HDP MYK’si, 5-8 Ekim eylemleri esnasında yaptığı açıklamayla iktidarın Kobanê politikasını eleştirmiş ve halka duyarlılık çağrısı yapmıştı.

Soruşturma kapsamında şafak vakti Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’nin evine baskın düzenleyen polisler, evde arama gerçekleştirdi. Öte yandan Bilgen'in evinin önünde toplanan partililer de duruma tepki gösterdi.

hdp-ye-yonelik-kobane-olaylari-operasyonu-82-gozalti-karari-784902-1.

HDP Ankara eski Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder de gözaltı kararı verilen isimler arasında yer alıyor.

Bilgen hakkındaki gözaltı kararını belediyenin eş başkanı Şevin Alaca Twitter hesabından duyurdu:

ALTAN TAN: GÖZALTINA ALINIYORUM

Eski HDP Milletvekili Altan Tan da gözaltına alındığını duyurdu. Tan sosyal medya hesabından, "Şuan Diyarbakır'daki evimden Ankara'ya götürülmek üzere göz altına alınıyorum. Evimde de arama yapılıyor" diye yazdı.

Gözaltına alınanlardan Alp Altınörs'ün ise koronavirüse yakalandığı ve evinde karantinada olduğu öğrenildi.

İzmir'de ise HDP Parti Meclisi eski üyesi Pervin Oduncu gözaltına alındı.

HDP: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Operasyon sonrası HDP'den yapılan ilk açıklamada "Partimize karşı bu sabah başlatılan intikam saldırısının kararı dün yapılan MGK toplantısında, savcının Saray’daki düğün töreninde alınmıştır. AKP-MHP bloğu kaybettikçe muhalefeti tasfiye etmeye çalışıyor. HDP sizin darbelerinize boyun eğmedi, eğmeyecek," ifadeleri kullanıldı.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "6- 7- 8 Ekim 2014 tarihlerinde, lkemiz genelinde 'Kobani' olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde; PKK/KCK terör örgütü sözde örgüt yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında 'Fırat Haber Ajansı ve Gençlik Yapılanması, Kadın Yapılanması v.b' üzerinden halkı sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda yaptıkları çağrılar üzerine; Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde, özellikle 6 Ekim 2014 tarihinden başlayarak 7- 8- 9 Ekim 2014 tarihlerinde yollara barikatlar kurmak sureti ile yolların kesildiği, uzun namlulu silah, molotof kokteyli havai fişek, taş ve sopa kullanmak suretiyle kamu binalarına, kamu araçlarına, vatandaşların ikametlerine, iş yerlerine ve araçlarına zarar verildiği, çok sayıda vatandaşın ve kolluk kuvvetinin olaylarda yaralandığı, bazı illerimizde vatandaşlarımızın hayatını kaybettiği olaylar meydana gelmiştir" denildi.

Açıklamada, "Terör olayları kapsamında 7 Ekim 2014 gününden başlayarak 8- 9 Ekim 2014 tarihlerinde terör eylemleri sonucu 37 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Terör eylemlerine dayalı cinayetler 7 Ekim 2014 tarihinde işlenmeye başlanmasına karşın bu yöndeki çağrıların kararlı şekilde 8 Ekim 2014 tarihinde de devam ettiği görülmüştür. Meydana gelen olaylarda; nitelikli adam öldürme 37, adam öldürmeye teşebbüs 29, mala zarar verme 3 bin 777, alıkoyma 25, hırsızlık 395, yağma 15, iş yeri ve konut dokunulmazlıklarını ihlal 308, Türk bayrağını yakma 13, Atatürk'ü Koruma Kanununa Muhalefet 7 suçları işlenmiş, ayrıca 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaşımız yaralanmıştır." ifadesi kullanıldı.

82 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Açıklamada şunlar kaydedildi:


"Ülke genelinde meydana gelen eylemlerde sokağa çıkma çağrısı yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile bazı siyasi parti yönetici ve partililer hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosu'nca 2014/146757 sayı ile soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu tutuklu olarak bulunmakta olup gelinen aşama itibariyle Ankara merkezli 7 ilde, 25 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Karar gereği şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalara Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir"