Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014'te düzenlenen Kobane eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında HDP'li eski milletvekili, belediye başkanı ve parti yöneticilerinin gözaltına alınmasına sosyal medyada da tepki geldi: HDP susturulamaz

HDP'ye yönelik operasyona sosyal medyadan tepki: #HDPSusturulamaz

6 yıl önceki 'Kobane eylemleri' nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında sabah saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla 7 ilde başlatılan ve HDP yöneticilerinin de gözaltına alındığı operasyona sosyal medyadan büyük tepki geldi.

'HDPSusturulamaz' etiketi ile çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, sanatçı ve siyasetçi HDP'ye yönelik operasyone tepki gösterdi. 'HDPSusturulamaz' etiketi kısa sürede Twitter gündeminde 1'inci sıraya yükseldi.

CHP'DEN TEPKİ

Öte yandan CHP'li milletvekilleri de HDP'ye yönelik operasyona tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. HDP’li siyasetçilere yönelik operasyonların iktidar tarafından ‘gündem değiştirmek’ adına yapıldığını ifade eden Özel, “6-8 Ekim olaylarının üzerinden altı yıl geçti. Hangi yeni delil var bilmek isteriz” dedi.

HINÇLA DEVLET YÖNETİLMEZ

HDP’ye yönelik operasyonlara ilişkin açıklama yapan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, operasyonlara ilişkin zamanlamanın manidar olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Türkiye bu sabaha yine göz altılarla uyandı. Gözaltına alınan kişiler önceki dönemde milletvekilliği yapmış siyasetçiler, biri halk iradesiyle seçilmiş ve halen görevde olan belediye başkanı. Gaspla, hınçla, hırsla devlet yönetilemez. Apar topar, sabaha karşı evlere baskınla gözaltı ile hangi mesaj verilmek isteniyor, kim kime neden gözdağı veriyor? Savcılık davet usulüyle ifadelerini alabilecekken derdestin gerekçesi ne? Evleri yurtları adresleri belli olan siyasetçileri itibarsızlaştırma göstergesi! Zamanlama manidar: Kobani’den 6 yıl sonra! Daha dün Merkez Bankası tarafından 2 puanlık faiz artışına gidildi. ‘Faizler düşerse enflasyon düşer’ diyen sarayın ekonomi bilmez tek adamının ve sosyete damadının gündem değiştirme çabasını boşa düşürmek gerekiyor.”

‘SARAY’A DÜĞÜN HEDİYESİDİR!’

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu operasyona tepki göstererek, “Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve bir çok siyasetçi sabah saatlerinde gözaltına alındılar. Nedeni 6-8 Ekim 2014 Kobane olaylarıymış. Aradan tam 6 yıl geçmiş, soruşturulmuş, ifade vermiş ve yargılanmışlar. Bu sabah yapılan gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir!” dedi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, beraat edip tazminat kazandığı davadan bugün tekrar gözaltına alındı. Seçimle gelenin seçimle gitmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz!” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de operasyon sonrası gözaltıların hukuki değil siyasi olduğunu vurgulayarak, “6 yıl önceki Kobani olayları gerekçesiyle bugün yapılan gözaltılar hukuki değil siyasidir. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce hak ihlali kararı verdiği Ayhan Bilgen’in de gözaltına alınması konunun siyasi olduğunun delilidir. Kimse kusura bakmasın HDP’yi ve demokratik siyasi alanı kriminalize etmeye çalışmak Türkiye’ye yapılan büyük bir kötülüktür. Toplumu daha fazla gererek kutuplaşmadan menfaat bekleyen Saray aklı 83 milyonun huzur ve refahını yok ediyor” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de sosyal medya hesabından “Koca saraylarda hakim ve savcılar, serbestçe gezen istismarcılar ve mafyalar, içeri atılan siyasetçiler. Bunlar gündem değildir, yok edilen hayatlardır. Türkiye’de insan hayatını birilerinin oyun bahçesi olmaktan çıkaracağız. HDP’li siyasetçilere 6 yıl önce yargılandıkları bir konuda bugün Bahçeli sonrası döneme hazırlık hesaplarıyla yapılan gözaltı operasyonu, HDP’ye oy veren milyonlarca kişiye de “sen buraya ait değilsin” mesajıdır. Herkesin aidiyet hissedebileceği bir demokrasiye ihtiyacımız var” diye mesaj paylaştı.