HDP 3. Olağanüstü Kongresi, milletvekilliği ve parti üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ’ın yerine yeni eş genel başkanı belirlemek üzere bugün toplanıyor. Serpil Kemalbay aday gösterilecek

HDP yeni eş genel başkanını seçecek

BirGün ANKARA

HDP 3. Olağanüstü Kongresi, halen tutuklu bulunan, yargı kararıyla milletvekilliği ve parti üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ’ın yerine yeni eş genel başkanı belirlemek üzere bugün toplanıyor. Eş genel başkanlığa Serpil Kemalbay’ın aday gösterilmesi kararlaştırıldı.

HDP 3. Olağanüstü Kongresi, Dünya Ticaret Merkezi’nde bugün toplanacak. Kongrede Yüksekdağ’ın yerine eşgenel başkanlığı üstlenecek ismi belirlemek üzere parti kurullarında bir süreden beri yapılan çalışmalar dün sonuçlandı. Belirlenen kriter gereği HDP’nin Kürt siyaseti dışındaki bileşenlerinden gelen isimler üzerinde yapılan değerlendirmeler sonucu Yüksekdağ’ın yerine bu görevi vekaleten sürdüren Serpil Kemalbay’ın aday gösterilmesi kararlaştırıldı.

Kemalbay kim?
HDP’de Çalışma Yaşamı ve Emekten Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı olan Kemalbay, Sosyalist Dayanışma Platformu içinde yer aldı. 1997 yılında Dayanışma Evleri’nin kurucuları arasında yer alan Kemalbay, sendikalarda iş güvenliği ve işçi sağlığı üzerine, özellikle kadın işçilerin hakları konusunda danışmanlık yaptı.

Demirtaş’ın mesajı okunacak
“İrademize sahip çıkıyoruz”, “İrademizi sahipleniyoruz” ve “Direnerek kazanacağız” pankartlarının yer alacağı kongre salonuna, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın yanı sıra tutuklu vekiller ve belediye başkanlarının fotoğrafları asılacak.

Eş genel başkan seçiminin dışında ana gündem maddesi “Demokratik Anayasa” ve “Barış Planı” olan kongreye, cezaevinde bulunan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajı önümüzdeki sürece ilişkin yol haritası açısından da ön taşıyor. Demirtaş’ın mesajın parti sözcüsü Osman Baydemir’in okuması bekleniyor.

10 vekil tutuklu
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, vekilliği ve partiye üyeliği düşürülen eski Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklu bulunuyor. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın da vekilliği düşürülmüş durumda.