Çalışma Bakanlığı’nın başlattığı ‘Hedef sıfır kaza’ kampanyası sona erdi. Kampanyanın başladığı günden bu yana yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az 753. Bu işçilerin 167’si, kampanyanın öncelikli hedefi olan inşaatlarda can verdi

‘Hedef sıfır kaza’ dediler, her gün en az 6 işçi öldü!

hedef-sifir-kaza-dediler-her-gun-en-az-6-isci-oldu-357456-1.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 13 Mayıs’ta ‘Hedef sıfır kaza’ sloganıyla başlattığı iş güvenliği kampanyası dördüncü ayında sona ererken, bu dört ayda iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin sayısı 753’e ulaştı. Bu işçilerin 167’si inşaat işçisiydi. Her gün en az 6 işçi yaşamını yitirdi.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Soma Katliamı’nın yıldönümü olan 13 Mayıs’ta İstanbul 3. Havalimanı şantiyesinde ‘İş Sağlığı ve Güvenliği/Hedef Sıfır Kaza’ kampanyası başlattıklarını açıklamış, dört ay sürecek bu kampanyada öncelikli hedeflerinin inşaatlar olduğunu duyurmuştu. Kampanya kapsamında işverenlere ‘Sıfır Kaza Deklarasyonu’ imzalatılmıştı. Buna karşın inşaat başta olmak üzere, hemen her sektörde iş cinayetleri hız kesmeden devam etti.

7’si çocuk, 7’si göçmen işçi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, kampanya sürecinde yaşanan iş cinayetlerine ilişkin hazırladığı dördüncü raporu bugün kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, kampanyanın başladığı 13 Mayıs gününden 12 Eylül’e kadar 167’si inşaat işçisi olmak üzere en az 753 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Mayıs ayında (13 Mayıs-31 Mayıs) en az 104 işçi can verirken, haziranda en az 170, temmuzda en az 207, ağustosta en az 217, eylül ayında ise (1 Eylül-12 Eylül) en az 55 işçi hayatını kaybetti. İşçilerin büyük bölümü (yüzde 66), yüksekten düşme ve ezilme/göçükler nedeniyle öldü.

Kampanya sürecinde en çok iş cinayeti sırasıyla İstanbul (21 ölüm), Ankara (8 ölüm), Hakkâri (7 ölüm), İzmir (7 ölüm) ve Kocaeli (7 ölüm) illerinde yaşandı. Hayatını kaybeden işçilerin 7’si çocuk, 7’si göçmen işçiydi. Yaşamını yitiren çocukların biri henüz 15 yaşında bile değildi.

Yeni Bakan kampanyadan haberdar mı?

İSİG Meclisi’nden yapılan açıklamada, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun göreve geldiği günden bu yana ‘Hedef sıfır kaza’ kampanyası ve imzalanan deklarasyonla ilgili hiçbir açıklama yapmadığına da dikkat çekildi.

İSİG Meclisi, Bakan Sarıeroğlu’na şu soruları yöneltti:

  • “Devlette devamlılık esastır. Eski Bakan Müezzinoğlu’nun başlattığı ‘Sıfır Kaza Deklarasyonu’ndan haberiniz var mı? Haberiniz varsa ve kampanyaya devam ediyorsanız bu konuda neden açıklama yapmıyorsunuz ya da yapacak mısınız?
  • Kampanya çerçevesinde işçi ölümlerinde geçmiş yıllara göre bir azalma meydana gelmiş midir?
  • Bu dönemde inşaatlarda ne gibi önlemler alınmış ve hangi şehirlerde kaç denetim yapılmıştır? Sonuçları nelerdir?
  • Bu kampanya için ayrılan bütçe ne kadardır? Bu bütçenin ne kadarı hangi işler için kullanılmıştır?”hedef-sifir-kaza-dediler-her-gun-en-az-6-isci-oldu-357455-1.