Yıl sonunda gelecek yıla ilişkin yapılan bütçe tahminlerini bol keseden sallayan hükümet, rakamların tutmayacağını anlayınca hedefi revize ediyor. Yeni hedef tutturulunca halka sahte başarı hikâyeleri anlatılıyor. Bunun son örneği Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan geldi.

Hedefi yılbaşında uydur, yıl sonunda revize et, sonra tutturduk de: AKP tipi başarının formülü


Havva GÜMÜŞKAYA

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan 2020 yılı bütçe açığına ilişkin bir değerlendirmede bulundu. 2020 yılı bütçe açığının hedeflenen 239,2 milyar liranın altında 172,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyleyen Elvan, 66,5 milyar lira tasarruf sağlandığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, aralık ayına ilişkin bütçe verilerini geçen hafta açıkladı. Geçen yıl Hazine’nin kasasına 1 trilyon 29 milyar TL girerken, kasadan 1 trilyon 202 milyar lira çıktı. Bunun sonucunda da yıllık bütçe açığı 172,7 milyar TL olarak kayıtlara geçti.

Ancak Bakan’ın söylediği bütçe açığı hedefi eylül ayında eski Bakan Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) tahmini. Zira 2020 yılının başında bütçe açığı tahmini 140,1 milyar lira olarak belirlenmişti. Hatta bu tahmin de yılın ilk 9 ayında aşılmış, eylül ayı sonundaki bütçe açığı 140,6 milyar liraya çıkmıştı.

Ekonomi yönetimi son yıllarda bütçe verilerini kılıfına uydurma yöntemi bu. Yılbaşında açıklanan bütçe hedefleri gerçekleşmeyince eylül sonuna doğru açıklanan şimdiki adı YEP olan 3 yıllık Orta Vadeli Plan’da revize ediyor.

Son altı yılda YEP’ler ile yapılan değişikliklere mercek tuttuk. 2019 yılında 80,6 milyar lira olan bütçe açığı hedefi YEP ile 125 milyar liraya çıkarıldı. Gerçekleşen bütçe açığı ise 124,7 milyar lira civarında oldu. Yapılan değişiklik ile bütçe açığı hedefi küçük bir oranda aşıldı.

2018 yılında ise bütçe açığı hedefi yılbaşında 65,9 milyar lira olarak açıklandı. Eylül ayına gelindiğinde ise YEP’te bütçe açığı tahmini 88,3 milyar lira olarak değiştirildi. Yıl sonunda 72,8 milyar liralık bir bütçe açığı meydana geldi. Tahmin değiştirilmeseydi bütçede 6,9 milyar lira fazladan açık gerçekleşecekti. Ancak YEP değişliğiyle 15,5 milyarlık bir tasarruf yapılmış gibi gösterildi.

hedefi-yilbasinda-uydur-yil-sonunda-revize-et-sonra-tutturduk-de-akp-tipi-basarinin-formulu-830920-1.

***

hedefi-yilbasinda-uydur-yil-sonunda-revize-et-sonra-tutturduk-de-akp-tipi-basarinin-formulu-830919-1.