Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Programı açıklandı. Döviz kurundaki önlenemeyen yükseliş nedeniyle hedeflerin çoktan değiştiğini ifade eden CHP’li Faik Öztrak, “İş olsun, torba dolsun mantığıyla hazırlanan bir metin” dedi. HDP’li Paylan ise “Bir an önce erken seçime gidilmeli” diye konuştu.

Hedefler şimdiden saptı

Hüseyin Şimşek

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Büyüme, istihdam, yatırımlar, mali piyasalar, enflasyon, para, kur politikası ve ödemeler dengesi konularına ilişkin 2021 yılı hedeflerinin sıralandığı programa tepki gösteren muhalefet, “AKP hayal satıyor. Hedefler şimdiden saptı” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan hedeflerin inandırıcılıktan uzak olduğunu ifade eden CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Halkın en önemli ihtiyacı, güven ve perspektif görmek. Önümüze getirilen program ve bütçe ise ‘İş olsun torba dolsun’ mantığıyla hazırlanıyor” dedi.


ÜLKE OLARAK ERİYORUZ

İktidarın 2020’ye ilişkin tahminlerinin bugün itibarıyla geçerliliğini yitirdiğini, 2021 hedeflerinin ise “hayal” olduğunu kaydeden CHP’li Öztrak, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sadece döviz kuruna yönelik tahminler, 2023 yılına ilişkin mali plandaki hedeflerin üzerine çıktı. Programlar, inandırıcılığını kaybetti. Milletvekilleri ve bürokratlar birlikte çalışırsa yeni bir orta vadeli plan ve bütçe yapılabilir ama böyle bir çaba da yok. Kendi bildikleri gibi yapmak istiyorlar. Ülke zaten bu yüzden büyük sıkıntılar içerisinde. Ülkenin içine düştüğü ekonomik buhranı, bu iktidarın uyguladığı pansuman tedbirler çözemez.”

HEMEN ERKEN SEÇİM

HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan da Resmi Gazete’de yayımlanan programa tepki gösterdi. AKP’nin artık hiçbir koşulda bu hedefleri gerçekleştiremeyeceğini anlatan Paylan, “Yapılması gereken şey hemen erken seçimin ilan edilmesidir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yaşanan mali çöküşün ana sebebi olduğunu ifade eden Paylan, “Tek adam rejimine geçtiğimiz günden beri iktidar defalarca ekonomik program ya da mali plan açıkladı ve bunların hepsi iki ay içerisinde çöktü. Bu açıdan yapılması gereken artık yeni bir program da değildir. Yapılması gereken bir an önce erken seçime gidip bu iktidarı değiştirmektir. AKP artık hayal satıyor. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda eşit üye sayısıyla yapılacak görüşmelerde yeni bir plan yapılabilir ama iktidar buna yanaşmaz” diye konuştu.

***

İlk bütçe TBMM’nin

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kurumların 2021 yılı bütçe tekliflerinin görüşmeleri bugün başlıyor. İlk olarak TBMM’nin 2021 Bütçe Teklifi ele alınacak, komisyondaki görüşmeler 24 Kasım’da Cumhurbaşkanlığı bütçesi üzerinde yapılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaklaşık bir hafta süren Kesin Hesap Kanunu ve Sayıştay Raporları görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin “şeffaflık” talebi geri çevrildi. Muhalefet, halkın büyük ekonomik zorluklardan geçtiğini, kurumların bütçe görüşmelerinin televizyondan ya da internetten canlı yayınlanması gerektiğini ifade etti.