HÜDA-PAR’lı yöneticilerin açıklamaları ve parti programı kadın düşmanlığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Partinin tüm politikaları kadınları eve kapatmak, karanlığı büyütmek üzerine kurulu. Çocuk yaşta evlilikleri de savunan partinin tüm bu çabasına rağmen yıllardır AKP’nin gerici politikalarına karşı en güçlü direnişi gösteren kadınlar buna da cevap vermeye devam edecek.

Hedefleri kadınları evlere kapatıp çocuğu evlendirmek
HÜDA-PAR’ın mitinglerinde çarşaflı kadınlar ve küçük yaşta tesettüre sokulmuş çocuklar yer aldı. (Foto: Depo)

Politika Servisi

14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerin ardından Cumhuriyet tarihinin en gerici Meclis’i oluştu. AKP listelerinden 4 HÜDA-PAR’lı ve Yeniden Refah Partisi’nden 5 kişi Meclis’e girdi. Bu iki partinin de en net özelliği kadın düşmanı politikaları. Özellikle HÜDA-PAR’lıların açıklamaları ve parti programında yer alan ifadeler kadını tamamen eve kapatmayı hedefliyor. Son olarak dün T24’e konuşan HÜDA-PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Aynur Sülün kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusundaki hükümleri düzenleyen 6284 Sayılı Kanun’un “bazı maddelerinden ayıklanması ya da kaldırılıp daha ahlaki bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini” söyledi. Partisinin “Yalnız yaşayan kadınların sahiplenilmesi” ifadesini savundu. Sülün, “Kadın bizim için annedir, eştir” dedi. AKP iktidarının gerici hamlelerine karşı yıllardır en sert şekilde direnen kadınlar tüm bu politikalara karşı da en sert cevabı vermeye devam edecek.

HÜDA-PAR cinsel saldırıya maruz bırakılan kişilerin faille evlendirilmesinden, çocuk yaşta evliliğe kadar birçok kadın ve çocuk düşmanı politikayı savunuyor.

Örneğin AKP listelerinden Meclis’e giren HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu çocukların küçük yaşta evlendirilmesi ile şunları söylemişti: “Kaç yaşında çocuk, neye göre, kime göre çocuk? Bence eğer kişi kendini psikolojik ve biyolojik olarak evliliğe hazır hissediyorsa, ebeveynleri de bunu uygun görüyorsa daha erken evlenebilmeliler.”

Yapıcıoğlu başka bir yayında ise 6284 Sayılı Yasa ile ilgili de şunları söylemişti: "Biz de İstanbul Sözleşmesi'nin ailenin köküne kibrit suyu döktüğünü, 6284 Sayılı Yasa’nın isminin her ne kadar aileyi koruma kanunu olsa da şiddeti önlemediğini düşünüyoruz."

‘KADIN SAHİPLENİLMELİ’

HÜDA-PAR’ın parti programında yer alan bazı maddeler ise şöyle:

•Varisleri olmayan veya bulunamayan kişilerin bıraktığı miras, devlet hazinesine değil fakirlere bırakılmalı veya sadece fakir gençlerin evlendirilmesi, yalnız yaşayan kadınların sahiplenilmesi ve yetimlerin bakımı gibi alanlarda kullanılmak üzere oluşturulacak bir fona devredilmelidir.

•Kadınların çalışma şartları cinsiyetlerinin gereklerine uygun hale getirilmelidir. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere, kadınlara hizmet veren kurum ve kuruluşlarda sadece kadınlar istihdam edilmelidir.

•İslam iktisat nizamının getirilmesi gerekmektedir.

•Eğitim sisteminin, bugünün ve yarının anlaşılması için İslamî değerleri ve Müslümanların kabul görmüş tarihi tecrübeleri doğrultusunda düzenlenmesi, sadece bilgi devreden ezberci değil, insan yetiştiren, talim eden, terbiye eden bir anlayışla ele alınması gerekliliği üzerinde durulmalıdır.

•Kur’an-ı Kerim, Arapça, hadis, ilmihal ve siyer dersleri ilköğretim birinci sınıftan itibaren ders olarak okutulmalıdır. Bu konuda ehil kurum ve kuruluşların desteklerinden istifade edilmelidir. Bu alanda çalışma yapan sivil kuruluşların önündeki engeller kaldırılmalıdır. Camilerin eğitimdeki fonksiyonundan azami derecede istifade edilmelidir. Özel eğitim ve öğretim kurumlarının açılması serbest olmalıdır.

•Zorunlu karma eğitimden vazgeçilmeli, isteyen aileler çocuklarını yüksek öğrenim dâhil eğitimin her kademesinde erkek veya kız okullarında okutabilmelidir.

AKP’nin gerici politikalarına karşı kadınlar yıllardır mücadele ediyor. (Fotoğraf: csgorselarsiv.org/Evin Arslan)

EVLİ YURTLARI

•Yükseköğretim öğrencilerinin ihtiyaçları dikkate alınarak yeteri kadar kız-erkek ve evli yurtları oluşturulmalıdır.

•Kadının, çalışarak aile bütçesine katkıda bulunurken çocuklarını ve ailesini ihmal etmemesi için, çalışma hayatında gerekli yasal düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılmalıdır.

•Kadınlarla ilgili düzenlemeler yapılırken inanç ve toplumsal değerler göz önünde tutulmalıdır. Kadının fıtratına uygun işlerde istihdamına dikkat edilmelidir.

•Turizm geliri uğruna ahlaksızlığın yaygınlaşmasına ve fuhşa izin verilmemeli, toplumun genel ahlakının korunması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Daha çok inanç turizmine yatırım yapılmalıdır.

MECLİS’E SINIR TALEBİ

HÜDA-PAR’ın seçim vaatleri ise şöyleydi:

•18 yaşını doldurmadan evlendiği için kocası cezaevine atılan binlerce kadının ve babasız kalan çocukların mağduriyetleri giderilmeli.

•Aileyi koruma adına yapılan düzenlemeler inancımız ve örfümüz dikkate alınarak hazırlanmalıdır. 

•Temsil yetkisini halktan alan bir meclisin de şüphesiz sınırları vardır. Toplumun temel dokusu ile bağdaşmayan ve milleti millet yapan temel değerlerine saygı çerçevesinin dışına taşan düzenlemeleri yapamaması; yaptığı kanunların insan haklarına, hukukun temel ilkelerine, genel ahlaka ve adaba, toplumun inanç ve değerlerine uygun olması bunlarla çelişmemesi gerekir.

•Yargı erkini kullananların da sınırları vardır. Bu erki kullananların yorum yoluyla da olsa bu sınırları çiğnememesi gerekir.

•6284 Sayılı Kanun değiştirilmeli ve süresiz nafaka uygulamasına son verilmeli.

HER YERDE DİN VURGUSU

HÜDA-PAR’ın yanı sıra Yeniden Refah Partisi yetkililerin açıklamaları ve parti programları da benzer ifadeler içeriyor. Parti hemen hemen tüm konuya ‘İslami’ bakış açısıyla yaklaşıyor. Aynı zamanda Yeniden Refah Partisi aşı karşıtı politikaları da benimsiyor.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan bir açıklamasında şunları söylemişti:  “6284 Sayılı Kanun kadına ve aileye ve çocuklara sadece yıkım getirmiştir. İstanbul sözleşmesinin uzantısı 6284 Sayılı Kanun kaldırılmalıdır.”

Erbakan, Covid-19 aşısı için ise şu ifadeleri kullanmıştı: "O insanların yarı insan yarı maymun çocuklar doğurmasına sebep olabilirsiniz. 3 kulaklı 5 gözlü yaratıklar doğmasına yol açabilir."

Parti seçimler öncesi Cumhur İttifakı’na katılmak için şu şartları sunmuştu: “Aile bütünlüğünün korunması için mevcut yasalardaki aykırı hükümlerin ayıklanmasına, manevi değerlerimize aykırı fiillerin ve sapkınlıkların önlenmesine yönelik yasal düzenlemelere, süresiz nafaka konusundaki mağduriyetlerin giderilmesine ağırlık verilecektir. Milli Eğitim müfredatının milli ve manevi değerlerimize uygun hale getirilmesi ve gerekirse aykırı sözleşmeler dahil her türlü düzenlemelerin gözden geçirilmesi temin edilecektir. Toplum sağlığına ilişkin sözleşmelerin milli çıkarlarımıza uygun hale getirilmesine çalışılacaktır.”

Partinin programında yer alan dikkat çekici ifadeler ise şöyle:

•Güneydoğu’da yaşayan vatandaşlarımız İslam dünyasının şerefli bir kavmi ve parçasıdırlar. Bu gerçekten hareketle bölge ile ilgili her çözüm İslam faktörünü göz önüne almadan tasarlanamaz ve yaşama şansı bulamaz.

•Yeni nesillerimizin hem Batıda hem Doğuda ve G. Doğu'da, bu şuurla eğitilmeleri, “İslam Kardeşliği” bilinciyle yetiştirilmeleri hayati öneme sahiptir ve kurtuluşun anahtarıdır.

•Milli Eğitim, Kültür Bakanlıkları, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İlahiyat Fakülteleri ile birlikte toplumu aydınlatma faaliyetleri yapılacak ve bu faaliyetlerin duyurulması için medya imkânları azami ölçüde kullanılacaktır.

•Kadın dünyaya getirdiği çocuğunun ve diğer çocukların yaşadığı dünyayı güzel bir dünya yapabilmek için fıtratına uygun şekilde hayatın her alanında sorumluluk alan bireydir. 

•Kadın ve Aile Bakanlığı aile içinde eğitim ve toplumsal bilinçlenme konusunda Diyanet Teşkilatı ile koordinasyon içinde çalışacaktır. 

***

İHVAN’DAN TEBRİK ALDILAR

Mısır’daki Müslüman Kardeşler Teşkilatına (İhvan) yakınlığıyla bilinen Dünya Müslüman Âlimler Birliği, HÜDA-PAR’a tebrik mesajı gönderdi. 

Dünya Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği tarafından yayınlanan tebrik mesajında şu ifadelere yer verildi: 

"Es Selamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh. Hakikaten, Partinizden 4 kardeşimizin milletvekili seçilerek Parlamentoya girmesinden dolayı çok sevinçliyiz.

Bu kardeşleri can u gönülden tebrik ediyor, çok sevindiğimizi belirtiyor, çokça dua ediyoruz. Bu kardeşlerimiz için Cenâb-ı Mevlâ’dan daha nice muvaffakiyetler diler, isabet ve istikametler niyaz ederiz.

Cenâb-ı Allah, çalışmalarını bereketli kılsın. İslam’a, Müslümanlara, Ümmet’e ve de halkımıza faydalı hizmetlerde muvaffak eylesin."