Orman, tarım ve önemli doğa alanı olan bölgede madencilik faaliyetini genişletmek isteyen şirkete ÇED gerekli değildir kararı verildi. Madende saatte yaklaşık olarak 133 kilogram toz meydana gelecek.

Hedeflerinde yine orman var

Gökay BAŞCAN

Muğla’nın Yatağan ve Milas ilçesi sınırlarında feldspat ocağı işleten Sel Madencilik adlı şirket, alan artışına gitti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı alan şirket, faaliyetine ilave olarak ocak ve tesis ekleyerek alanını 7,25 hektar büyütecek.

Orman, tarım ve önemli doğa alanı olan bölgede alanı büyütecek olan projenin bedeli 580 bin TL. Yılda 1 milyon 200 ton üretim yapılan maden ocağının üretim kapasitesi ise değişmeyecek.


Orman izinleri alınacak

Mevcut 161,8 hektar büyüklüğünde ve 9 ayrı poligana ayrılmış olan ruhsat alanı, Aydın Muğla Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre orman arazisi, 1/25.000’lik Muğla Büyükşehir Belediyesi Nazım İmar Planı’nda ise orman, tarım ve önemli doğa alanı olarak belirtiliyor. Nihai proje tanıtım dosyasında ise ormanlık alanlara ilişkin “Orman alanları için ÇED süreci sonrasında 6831 sayılı Orman Kanunu ilgili maddesi uyarınca orman izinleri alınacaktır” ifadeleri yer aldı.

Evlerin dibine taş düşecek

Patlatma ve delme yöntemiyle çıkarılan maden ocağı açık ocak tekniğiyle işletiliyor. Maden sahasının 750 metre güneybatısında Hacıveliler Mahallesi, 900 metre güneyinde ise Hacıbayramlar ve Hisarardı mahalleri bulunuyor. Yine tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre patlatma sırasında meydana gelen taşın 595 metre uzaklığa kadar savrulması bekleniyor.

Yerleşim yerlerinin yakınında işletilen tesisin en büyük sorunlarından biri de açığa çıkan toz. Tarım yapılan bölgede işletilen madenin tüm aşamalarında toplamda yaklaşık olarak 133 kilogram toz meydana gelecek.

***

Kömürün kuşatması altında

Avrupa İklim Ağı (CAN Europe) tarafından, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ortaklığıyla 2018’de yapılan “Kömürün Gerçek Bedeli: Muğla” adlı araştırmanın bulguları, Muğla’yı kuşatan kömürlü santralların korkunç yüzünü ortaya koymuştu. Araştırmanın bulgularına göre Muğla’daki Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santrallarından kaynaklanan hava kirliliği 1983-2017 yılları arasında en az 45 bin erken ölüme sebep oldu. Ayrıca yine hava kirliliğine bağlı kalp-damar ve solunum yolu hastalıkları nedeniyle 46 bin kişinin hastaneye yattığı tahmin ediliyor.