Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Kabil Havalimanı'nı açık tutmak için ABD, Türkiye ve Taliban'la görüştüklerini açıkladı.

Heiko Maas: Kabil Havalimanı'nı açık tutmak için ABD, Türkiye ve Taliban'la görüşüyoruz

Afganistan'daki Kabil Havalimanı’na ilişkin açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "ABD, Türkiye ve Taliban ile Kabil Havalimanı'nı nasıl çalışır durumda tutacağımızı görüşüyoruz" dedi.

Havalimanında durumun daha da kaotik bir hal aldığını belirten Maas, havaalanının ABD'nin ülkeden çekilmeyi taahhüt ettiği tarih olan 31 Ağustos'tan sonra, 'sadece güvenliği garanti altında olursa' açık olacağını belirtti.

G7 ülkeleri için Kabil Havaalanı'ndan yapılan tahliyelerin koordinesinin, zaman çizelgesine göre önemli olduğunu ifade eden Maas, G7 ülkelerinin Afganistan'dan gelecek göç dalgasının nasıl ele alınacağını görüşeceğini belirtti.

TALİBAN’IN AFGANİSTAN'I ELE GEÇİRME SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan "barış anlaşması" çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı. Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.