Hekim intiharlarının sebebi ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

Adana’daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde görevli asistan hekim Dr. Ece Ceyda Güdemek, Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde görevli kalp damar uzmanı Dr. Engin Karakuş ve Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu intihar etti. Hekimler, günde en az 30 hekimin fiziki ve sözlü şiddete maruz kalıyor olmasının yanı sıra performans sisteminin dayattığı ağır ve angarya çalışma şartlarının yarattığı sorunların intiharı tetiklediğini belirtiyor.

Öğrenciden uzmana şikâyetler aynı
Tıp Fakültesi öğrencisinden asistan hekime, uzman hekimden doçente kadar pek çok sağlık çalışanı hizmet sunumu esnasında ciddi sorunlar yaşandığının altını çizdi. Hekimler, tıp fakültesinin son sınıfında ‘intörn’ olarak hastanede görev almaya başlandığı günden itibaren şiddet, angarya ve performans sitemi ile tanıştıklarını anlattı. BirGün’e konuşan bir grup intörn, görev tanımı içerisinde yer almamasına karşın kan almadan sonda takmaya kadar pek çok işi yaptıklarını, asistan hekimler ise eğitim almak için değil hizmet vermek için kurumlara yerleştirildiklerini söyledi.

Asistan hekimler Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin (SDP) bir sonucu olarak duruma göre doktor, hemşire, hasta bakıcı veya personel gibi hareket ettiklerini, sonrasında mecburi hizmet ve Tıpta Uzmanlık Sınavı gibi zorluklarla karşı karşıya olduklarını anlattı. Uzman hekimlik döneminde ise performans sistemi ile hayatlarının karartıldığını söyleyen hekimler, intörnden uzman hekime tüm sağlık çalışanlarının ortak şikâyetinin hekime yönelik şiddet, angarya, mobbing ve performans sistemi dayatması olduğuna dikkat çekti.

‘Sağlık Bakanlığı vazgeçmelidir’
hekim-intiharlarinin-sebebi-saglikta-donusum-projesi-376289-1.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Başkanı Raşit Tükel, şöyle konuştu:

“Olumsuz çalışma koşulları, uzun çalışma saatleri; fiziksel ve duygusal olarak yıpranmaya, tükenmeye neden oluyor. İş güvencesi kalmadı, gün aşırı nöbetler tutuluyor. Ortak dinlenme odaları ortadan kaldırılıyor. Performans sistemi içerisinde sizden çok sayıda hasta bakmanız ve gelir artırıcı işlemleri yapmanız isteniyor. Mesleki sorunları paylaşmak, çözüm üretmek konusunda ciddi sorunlar var. Şehir hastanelerinde dinlenme odaları olmaması ile de bu olumsuzluklar artacak. Sağlıkta şiddet de çözülemeyen diğer sorun. Sağlık Bakanlığı performans sisteminin kaldırılması başta olmak üzere bu sorunları çözümüne yönelik adımlar atmalı, çalışma koşullarını iyileştirmelidir. Sağlık ortamına ve sağlık çalışanlarına verdiği zarar her geçen gün artan, artık telafi edilemeyecek boyutlara gelen Sağlıkta Dönüşüm Programı bir an önce terk edilmelidir.”

Angarya ve performans tüketiyor
hekim-intiharlarinin-sebebi-saglikta-donusum-projesi-376290-1.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel Çepe ise sağlık hizmeti sunumu esnasında yaşadıkları sorunları şöyle belirtti:

“SDP ile birlikte çalışma süreleri, hasta bakma sayısı ve iş yükü arttı. Bir yandan da hastane yöneticilerinin ‘Daha çok çalışın’ baskısı ile karşı karşıya kalıyoruz. Şikâyet hatları da ciddi bir sorun oluşturuyor. Özellikle acil servislerden başlayarak hekime-sağlık çalışanlarına yönelik şiddet de en önemli sorunlardan birisi... Yaşanan bütün bu sorunların temelini SDP oluşturuyor. İnsanlara iş dışında bir hayat bırakılmaması tükenmeye sebep oluyor.”