TSK’nin Afrin’e yönelik harwkatı sırasında “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” başlıklı bildiri yayımladıkları için yargılanan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi (TTB MK) üyeleri ilk kez hâkim karşısına çıktı. Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 11 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmayı, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, EMEP […]

Hekimler hâkim karşısında bildirinin arkasında durdu: Savaş bir halk sağlığı sorunudur

TSK’nin Afrin’e yönelik harwkatı sırasında “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” başlıklı bildiri yayımladıkları için yargılanan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi (TTB MK) üyeleri ilk kez hâkim karşısına çıktı. Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 11 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmayı, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile çok sayıda emek ve meslek örgütü temsilcisi izledi.

Evrensel hukuka uygun

Duruşmada ilk savunmayı bir önceki dönem Merkez Konseyi Başkanlığı üstlenen Raşit Tükel yaptı.

“Savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten açıklamamız sebebiyle gözaltına alındık” diyen Tükel şunları söyledi: “Savaş bir halk sağlığı sorunudur. Açıklamamız sadece belli bir yerdeki çatışmadan bağımsız çatışma ortamlarındaki halk sağlığı sorununa dikkati çeker niteliktedir. Her koşulda insanların sağlığından yana olan hekimler bunları önlenebilir olarak tanımlayarak acilen barışın sağlanmasını talep ediyor.”
Tükel’in ardından konuşan diğer TTB MK üyeleri bildirinin suç unsuru taşımadığını söyledi.

TTB kimseden talimat almaz

Son savunmayı yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise “Merkez Konseyi üyeleri günün 24 saati insanların sağlığı için sağlık hizmeti sunuyoruz. TTB, görevlerini yaparken kimseden talimat almaz. Hiç kimsenin arka bahçesi değildir. Meslek örgütüm ve şahsıma yönelik suçlamaları reddederek beraat talep ediyorum” dedi.

Savunmaların ardından hekimler ve avukatları, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını “Suç işlediğimizi düşünmüyoruz, o yüzden kabul etmiyoruz” diyerek reddetti. Mahkeme heyeti duruşmayı 20 Mart’a erteledi.