Aile hekimleri, meslekleriyle ilgili sosyal medya paylaşımı yapmalarını ve gazeteye demeç vermelerini yasaklayan yönetmeliğe karşı yarın iş bırakacak. 2 bin 645 aile hekimi yönetmelik geri çekilmezse istifa edecek.

Hekimler hakları için direnecek

BERKAY SAĞOL

Aile Hekimliği uygulamalarında büyük kaosa neden olacağı düşünülen ve 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki olarak, aile hekimliği çalışanları yarın iş bırakacak.

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, 30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan, basına ‘izinsiz’ demeç veren aile hekimlerine çeşitli cezalar verilebilecek. Yönetmeliğe tepki gösteren aile hekimliği çalışanları yarın iş bırakacak.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Sekreteri ve İzmir Tabip Odası Aile Hekimi Komisyon Başkanı Dr. Sibel Uyan, pandemi sürecinde en yoğun ve sıkıntılı çalışan kurumların Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) olduğunu söyledi. Dr. Uyan, "Sağlık Bakanlığı ilk günden itibaren hastanelerin nasıl çalışacağını belirledi ama birinci basamak sağlık çalışanlarını bıraktı. Tabiri caizse birinci basamak sağlık çalışanları kendi haline bırakıldı. Bizler kişisel koruyucu ekipman bile bulamadık" dedi.

ASM'lerin aşılamada da yükü çektiğini belirten Dr. Uyan, "Biz aşılama oranlarımızla gurur duyuyoruz. Bu güveni topluma verdik. Ama bize ek ödeme vermek için yüzde 80 aşılama oranına çıkın denmesi çok rencide edici. Bakanlık aşı karşıtları hakkında işlem başlatmazken, bizlere çeşitli şartlar sunuyor. Biz bu süreçteki tüm giderlerimiz için destek ödeme istiyoruz. Ek ödeme için biz bu kadar savaşırken, böyle bir yönetmelik çıkardılar. Biz buna ceza yönetmeliği diyoruz. Bu tamamen aile hekimliği çalışanlarını cezalandırmaya yönelik" diye konuştu.

İNTİKAM ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

Aile hekimliği çalışanlarının işleriyle tehdit edildiğini vurgulayan Dr. Uyan, "ASM içindeki sözlü ve fiziki her türlü şiddet olayı Ceza Muhakemesi Kanunu’dur (CMK) ve mahkeme süreciyle karar verilir. Ama bize şiddet uygulanmak istendiği zaman bizde bunu engellemek istersek o sırada saldıran kişi basit yaralanırsa 50 ceza puanı alıyoruz. Bu tamamen kişileri zapturapt altına almaktır. İki kez 50 ceza puanı alan çalışanın sözleşmesi fesih ediliyor. Bu yönetmelikle intikam almaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Aile hekimlerinin kararlı olduğunu belirten Dr. Uyan, şunları söyledi: "Meslektaşlarımızın yönetmeliğin geri çekilmesi için yapacakları her eylemi destekliyoruz. Daha önce basın açıklamaları yapıldı. Bu ceza sözleşmesinin geriye çekilmesine yönelik atılan her adımda bizler varız. Bu eylemlerin gittikçe büyüyeceğini düşünüyoruz. Ta ki bu yönetmelik geri çekilene kadar eylemlilik süreci devam edecek."

Öte yandan Aydın Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada da, "Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları seslerini duyurabilmek amacı ile bir eylemlilik süreci başlatmıştır. 16 Ağustos Pazartesi günü başlatılacak olan bu süreci yakından takip ediyor ve destekçisi olduğumuzu ifade etmek istiyoruz" denildi.

SAĞLIKÇILARA CEZA VERMEK İSTİYORLAR

SES Genel Sekreteri Pınar İçel de yönetmeliğe tepki gösterdi. Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının salgının başından beri halkın sağlık hakkı korunsun diye mücadele verdiğini hatırlatan İçel şöyle konuştu: “Toplumsal alanda alınması gereken önlemler, sağlık alanında yapılması gerekenler, aşı tedariği sağlanması ve herkese ulaştırılması konusunda hiç durmadan çaba sarf ettik. Şimdi ise bir taraftan günde yüzlerce aşı yaparken bir taraftan da iktidarın yanlış tutumlarının da etkisiyle toplumun bir kısmında ortaya çıkmış olan aşı tereddütüne karşı da bilgilendirme faaliyetlerimizi yürütüyor, buna rağmen aşı ek ödemesinden mahrum bırakılıyoruz.”

İçel, salgın karşısında en önemli etkenin kamu otoritelerine güven duygusu olduğunu ancak bunun sağlanamadığını vurgulayarak “İktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın gerek iç gerek dış kamuoyunu yanıltmaya, sermayenin çıkarlarını korumaya yönelik faaliyetleriyle toplumda ciddi bir güven kaybı yarattığını söyledik. Bu yüzden de ceza alan, soruşturma geçiren arkadaşlarımız oldu” hatırlatmasında bulundu.

İçel söyle konuştu: “Mevcut hükümet salgın yönetimi konusunda sağlık emekçilerinin ve örgütlerinin uyarı ve eleştirilerini ‘vatan hainliği’ olarak görmekte. Yeni yönetmelikte de bu yönde düzenleme yapılarak sağlık emekçilerinin halkın sağlık hakkına ve kendi sorunlarına yönelik kamuoyu bilgilendirmelerini cezalandırmaya yönelik maddeler içeriyor. Ceza puanlarının belli bir seviyeyi aşması durumunda da iş sözleşmelerimizi feshederek halkı aydınlatmanın cezasını ödetmek istiyor. Tüm bunlara karşı aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanları defalarca tepkilerini ve taleplerini dile getirdi. Biz de SES olarak yönetmeliğin iptali için dava açtık, 16 Ağustos Pazartesi günü de tek günlük uyarı eylemimizi gerçekleştireceğiz. Yönetmelik tamamen iptal edilene kadar mücadelemiz devam edecek.”