Hekimler ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkarılması talebiyle Meclis’e giderek TBMM Başkanvekili Gök ile görüştü

Hekimler Şiddet Yasası için Meclis’te

BirGün/Ankara

‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ için bir haftadır “beyaz nöbet” eylemleri yapan hekimler, dün Ankara’da bir araya geldi. TTB Merkez Konseyi üyeleri ve çeşitli illerden Ankara’ya gelen tabip odası başkanları, yasanın bir an önce çıkarılması için Meclis’e giderek TBMM Başkanvekili Levent Gök görüştü.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, TBMM Başkanvekili Levent Gök’ün, ‘sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara ağır hapis cezası öngören yasa teklifinin Sağlık Komisyonu’nda bir an önce gündeme gelmesi için girişimde bulunacağı’ sözü verdiğini belirtti.

Şiddete karşı deklarasyon
Meclis’te yapılan görüşme öncesinde TTB Genel Merkezi önünde “Hekimlerden Sağlıkta Şiddete Karşı Kararlılık Deklarasyonu” okundu.

Şiddete karşı kararlılıkla mücadele edileceğine vurgu yapılan deklarasyonda, “Bugünden itibaren benzer bir vahim olayla karşılaşıldığında, o sağlık kurumunda sağlık hizmeti duracak. Şehirdeki bütün hekimler ve sağlık çalışanları olayı duydukları andan itibaren günün hangi saati olursa olsun o sağlık kurumuna akın edecekler. En yetkili ağızlardan net, kararlı ve sonuç alıcı bir tutum gelinceye kadar ‘işlerine güçlerine’ ara verecek, yaşamlarına sahip çıkmak için sağlıkta şiddete ve bu şiddete seyirci kalanlara karşı iş bırakarak ‘beyaz nöbet’e başlayacaklardır” ifadeleri dikkati çekti.
Sağlık çalışanlarının bu yasa için beş yıldır beklediğine işaret edilen deklarasyonda şöyle dendi: “Ellerinde yasa çıkarma gücü bulunduğu halde adım atmayan hükümet yetkililerini, söz ve oy hakkına sahip muhalefet partilerini, başta Sağlık Bakanı olmak üzere konunun ilgilisi tüm bürokratları tarihsel sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.

Halktan destek bekliyoruz
Biz hekimler, sağlık çalışanları ve hastalarımız birbirine rakip değil, şiddet içermeyen nitelikli bir sağlık hizmetinin eşit iki tarafıyız. Nitelikli sağlık hizmetinin ortak talebimiz olduğundan hareketle, halkımızı da sağlık ortamında şiddeti ortadan kaldırmak için bizlerle yan yana durmaya çağırıyoruz.”

***

Bu yasa ilk adım olacak

hekimler-siddet-yasasi-icin-meclis-te-521963-1.
Hekimlerin nöbet eylemi bir hafta sürdü.

Kardelen Kocatürk

Prof. Dr. Fikret Hacıosman’ın görev yaptığı hastanede öldürülmesinin ardından ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması talebiyle bir hafta boyunca gerçekleştirilen ‘beyaz nöbet’in son gününde, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip’le görüştük. Sağlıkta dönüşüm politikaları birlikte şiddetin beş kat arttığını belirten Saip, “Bu yasanın çıkması tek başına sorunu çözmeyecek, ancak toplumsal şiddetin azalmasında ilk adım olacak” dedi.

Saip şunları kaydetti: “Hastanelerde, özellikle acillerde şiddetle ilgili başvuranların sayısı oldukça fazla. Bu zamana kadar alt yapı önlemleri alınmamıştır. Aynı zamanda döner sermaye, performans gibi etkenlerle doktorlar çok fazla hastaya bakmak zorunda kalmış ve kısa sürede bakılan hastalar uygulanan tedaviden tatmin olmamıştır. Bu durumda uygulanan sağlık dönüşüm politikaları sağlıkta şiddetin doğmasına neden olmuştur.”

Yasa tek başına sorunu çözmez
Tek başına ‘Sağlıkta Şiddet “Yasası’nın çıkmasıyla sorunların çözülmeyeceğini belirten Saip, “Sağlık politikaların değişmesi gerekiyor, bu da performans sisteminden bir an önce vazgeçilmesiyle mümkün. Sabit hekimin hak ettiği ücret sistemine geri dönülmeli ve ekonomide özellikle sağlığa ayrılan pay artırılmalı. Bunun yanı sıra, şehir hastaneleri gibi müşteri odaklı, hasta artırıcı yöntemlerden vazgeçilmeli” dedi.

“Bu yasa sayesinde ilk adımı atmış olacağız” diyen Saip, mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

Maddi, manevi çıkmazdalar
İstanbul’da hekimlerin düzenlediği ‘beyaz nöbet’in son gününe, Fikret Hacıosman’ın eşi Mutlu Esentürk Hacıosman da katıldı. Hacıosman, şunları söyledi. “Son 10 yıldır toplumsal bir depresyon yaşıyoruz. Kendi yakın çevremde de bunu görebiliyorum. Bu toplum böyle bir toplum değildi ve nasıl düzelecek, onu da bilemiyorum. İnsanlar hem maddi hem de manevi olarak çıkmazdalar.”