Sağlık meslek örgütleri, Dr. Başar’ın organize bir grup tarafından saldırıya maruz bırakılmasına tepki gösterdi. Saldırganların ceza alması gerektiğini belirten hekimler, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.

Hekimler susmadı, susmayacak

Nisa KÜÇÜK

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hekimlere yönelik kullandığı ayrımcı dil, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin her geçen gün daha da artmasına yol açtı. 4 Temmuz’da saldırıya maruz kalan eski Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Koray Başar’ın yaşadıkları, ülkenin kanayan yarası sağlıkçıya şiddetin ulaştığı boyutu bir kez daha gözler önüne serdi.

Randevu alamadığı için tartıştığı Doç. Dr. Başar'a tartışmadan birkaç gün sonra fiziki şiddet uygulayan iki kişinin kimlikleri henüz tespit edilemedi. Başar’a yapılan saldırının ardından Türk Tabipleri Birliği’nin Ankara’daki genel merkez binasının önünde bir araya gelen sağlık meslek örgütleri, sağlıkta şiddete bir kez daha “Hayır” dedi.

Eylemde hekimler, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz. Konar Başar onurumuzdur” sloganları attı. Basın açıklamasını Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Ejder Akgün Yıldırım okudu.

Sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları kınadığını söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Çalışma ortamımız ulaşılabilir sağlıktan kolay ulaşılır şiddete evrildi. Tam da bu ortamda Doç. Dr. Başar savunduğu ilkeler nedeniyle saldırıya maruz kaldı. Tehdit ediliyor olsak bile, tıbbi bilgimizi, insan haklarını ve bireysel özgürlükleri çiğnemek için kullanmayacağımıza söz verdik. Bu değerler sağlık mücadelesi ve daha sağlıklı bir dünya sevdasının ürünü."

Yıldırım, şöyle devam etti: “Hekimliğin evrensel değerlerini hiçe sayan bu saldırının planlı olması ülkemizin güvenliği ve geleceği açısından çok ciddi bir tehdittir. Böyle bir saldırının yaşanmasından dolayı öfkeliyiz. Türkiye Psikiyatri Derneği olarak bu olayın takipçisi olacağımızı, bir daha böylesi saldırıların yaşanmaması için tüm yetkilileri ve sorumlu kurumları göreve davet ettiğimizi bildiririz.”

Eylemde sağlık meslek örgütleri temsilcileri de söz aldı. Sağlıkta şiddetin organize bir hal aldığını belirten Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, “Şiddeti uygulayanlar, destek olanlar bilsin ki hekimler biat etmemiştir, susmamıştır” ifadelerini kullandı. TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül de Başar’ın yanında olduklarını ifade etti. “Sürecin takipçisi olacağız" diye konuştu.

ŞİDDETİN NEDENİ ÇÖKEN SİSTEMDİR

Sağlıkta şiddet Bursa ve Mardin’de protesto edildi. Bursa Duaçınarı Diş Sağlığı Hastanesi’nde görev yapan doktorun, hastası tarafından tehdit edilmesine karşı açıklama düzenledi. SES Bursa Şube Eş Başkanı İrfan Açık, şöyle dedi: “Hekim arkadaşımız bir hastası tarafından sürekli tehdit ve sözlü şiddete maruz kalmıştır ve can güvenliği yoktur. Haykırışlarımızı sağır sultanlar duydu, bir tek sorumlular duymadı.”

MARDİN’DE PROTESTO

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hasta yakınlarının saldırısına uğrayan Dr. Murat Filiz için açıklama yapıldı. Tabip Odası’ndan Hamza Oktay, “Şiddetin asıl sorumlusu sağlık sistemidir” diye konuştu.