AKP milletvekillerinin imzalarıyla TBMM’ye sunulan torba teklif, beklentileri karşılamadı. Üstelik teklif, tıbbi hatayla suçlanan sağlık emekçilerine ‘bürokratik şiddet’ uygulanmasına neden olabilecek hükümler içeriyor.

Hekimlere ‘bürokratik şiddet’ tehdidi

BirGün ANKARA

Sağlık çalışanlarını ilgilendiren düzenlemeler içeren torba yasa teklifi, Mesleki Sorumluluk Kurulu eliyle yeni bir baskı ve tehdit ortamı oluşturma riski içeriyor. Tıbbi hata yaptığı iddia edilen çalışan hakkında soruşturma açılıp açılmamasına karar verecek olan kurul, Sağlık Bakanı Yardımcısı, dört genel müdür ve iki hekimden oluşacak.


Türk Tabipleri Birliği (TTB), oluşturulmak istenilen Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun yeni sorunları beraberinde getireceği uyarısında bulundu. Birlikten yapılan yazılı açıklamada şöyle dendi: “Hekimin mesleki özerkliğinin tümüyle kısıtlanmaya çalışıldığı bir yapıda, sağlık hizmetinden kaynaklı kusurun bireysel olarak ele alınması, sorunu çözmekten uzaktır. Getirilmek istenen kurul, sistemin koruyucularının kendi kusurlarını görünmez hale getirmesine yol açacaktır. Mesleki Sorumluluk Kurulu, kimin cezalandırılacağını seçmek ve mevcut davaları ötelemek dışında anlamlı bir çözüm üretemeyecektir. Yasa teklifi, malpraktis sorununa çare olmaktan çok yeni sorunları beraberinde getirecektir.”

Teklifte yer alan sağlıkta şiddete ilişkin düzenlemelere de değinilen açıklamada, TTB’nin önerilerinin kısmen bu teklifte yer aldığı, ancak bunun yeterli olmadığı vurgulandı: “Sağlıkta şiddetin azalabilmesi için en başta sağlıkta dönüşüm programı ile daha da bozulan sağlık sistemi ve buna bağlı ağırlaşan çalışma koşulları düzeltilmelidir. Sağlık sistemindeki tıkanma ve derinleşen ekonomik kriz ile birlikte belirgin bir artış gösteren sağlıkta şiddetin ortaya çıkış nedenlerini her yönüyle analiz etmeden yapılan göstermelik düzenlemeler, bize herhangi bir çözüm sunmayacaktır.”

Açıklamada, “Bu teklif ne sağlıkta şiddet ne de malpraktis konularında beklentileri karşılayabilecek kapasitededir ve şimdiden hayal kırıklığı yaratmıştır. Etkili bir düzenleme için TTB’nin önerileri tümüyle uygulanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

HEKİMİN TEPESİNDE KILIÇ

Yasa teklifine bir tepki de CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’den geldi. Bu düzenlemeyle hekimlerin tepesinde yeni bir kılıcın sallandırılacağını belirten Emir, “Sizin aklınıza gelen şeytanın bile aklına gelmez” dedi. Teklifle Mesleki Sorumluluk Kurulu’na sınırsız yetki verildiğini söyleyen Emir, şunları kaydetti:
"Bu kurul ne yapacak? Bir hekimin hata yaptığı iddiası var ise bakacak, ‘Soruşturulsun mu, soruşturulmasın mı?’ diye. Peki, bu kurul kimlerden oluşuyor? Bakan yardımcısı, 4 genel müdür, 2 de dışarıdan alınacak hoca. Yani tamamen bürokratik, tamamen sizin bürokratik zincirinizin parçası olan kişileri kurul olarak atıyorsunuz. Aslında zaten mevcut kanunda kurullar vardı ama siz bütün yetkiyi bakanlıkta, kendi uhdenizde toplamak istiyorsunuz. Sevdiklerinizi, AKP'li olanları, sizin sendikalarınıza üye olanları affedeceksiniz ama sizin hoşunuza gitmeyen düşünceleri varsa ‘Soruşturulsun’ diyeceksiniz. Bunun adı bürokratik şiddettir."