Van Çatak’ta helikopterden atıldığı iddia edilen ve yaşamını yitiren Servet Turgut, toprağa verildi. Polis mezarlığa yalnızca ailenin girmesine izin verirken Turgut’un kardeşi, “Devletten alınan izinle köye gitti, öldürüldü” dedi.

Helikopterden atıldığı iddia edilen Turgut toprağa verildi: ‘İzinle gitti, öldürüldü’

HABER MERKEZİ

Van'ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de gözaltına alındıktan 2 gün sonra hastanede ortaya çıkan ve Osman Şiban’la birlikte helikopterden atıldıkları iddia edilen 55 yaşındaki Servet Turgut yaşamını yitirdi. 20 gündür tedavi gördüğü yoğun bakım servisinde dün hayatını kaybeden Turgut, Van Edremit’teki Yenimahalle Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Mezopotamya Beşiğinde Ailelerini ve Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEBYA-DER), HDP’liler, yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı ve çok sayıda yurttaş cenaze törenine katıldı.


Polisler, mezarlığa sadece aile yakınlarının girişine izin verdi.

BU ZÜLÜM BİTSİN

Servet Turgut’un taziyesinde konuşan kardeşi Naif Turgut, yaşananlara isyan ederek “Bu insana yapılan hukuksuzluk kimseye yapılmasın. Bu zülüm bitsin” dedi.

Turgut, “Evinden çıkarak köyüne gitti. Topladığı ot torbalarını bağlıyordu. Yanında sadece bir tek çuvaldız vardı. Bu insan fakirdi, çalışkan biriydi. Zalim değil, masum bir insandı” diye konuştu. Turgut, devlet yetkililerinden alınan izinle geri köylerine gittiklerini hatırlattı.

Ülkenin dört bir yanından Turgut’un yaşamını yitirmesine ilişkin açıklamalar yapıldı. Diyarbakır, Batman ve Şırnak’ta yapılan açıklamalarda, “Failler yargı önüne çıkarılıp ceza almadan bu davayı kapatmayacağız” dendi. Açıklamalarda hâlâ soruşturma açılmadığına dikkat çekildi.

NE OLMUŞTU?

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Çığlıca köyünün Yoğurtlu mezrasında 11 Eylül’de gözaltına alındıktan 2 gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında oldukları ortaya çıkan Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atıldıkları iddia edilmişti. Şiban ve Turgut’a ilişkin hastane raporlarında, “İsimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi” denmişti. Van Valiliği ise Servet Turgut hakkında ‘dur’ ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı esnada kayalık alanda düştüğü ve yaralandığını ileri sürmüştü. Görgü tanıkları ise bölgede kayalık olmadığını iddia etmişti.