Orman yangınları her geçen gün artarken BirGün’e konuşan uzmanlar, yangınların birtakım önlemler alınarak büyük zararlar yaşanmadan sona erdirilebileceğini söyledi.

Helikopterler hızlı hareket etmeli

NERGİS ŞENEL

Art arda gelen orman yangını haberleri tüm yurtta tedirginlik yarattı. Resmi açıklamalara göre önceki gün tam 27 yangın meydana geldi. Bu yangınların 15’i orman yangını ve 12’si kırsal alan yangını olarak açıklandı. Bu yangınlar arasında en büyük hasar Balıkesir’in Marmara ilçesinde meydana geldi. Buradaki yangında 80 hektar kül oldu. 5 ev ve 1 minibüs de kullanılmaz hale geldi. Çok sayıda hayvan da yaşamını yitirdi. Evinin bahçesinde biriktirdiği otları yaktığı ve yangının bu nedenle çıktığı iddia edilen H.T, isimli kişi gözaltına alındı.

Orman yangınlarına yapılacak müdahalelerin büyük önem taşıdığını söyleyen Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ve Türkiye Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sezgin Özden konuyla ilgili BirGün’e önemli açıklamalarda bulundu. Neyişçi, halkın bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yaparken, Özden de yangını söndürmekte kullanılan helikopterlerin hızlı hareket etmeleri gerektiğine değindi.

Yurttaşların ihmalkâr tavırlarının orman yangınlarını artırdığını söyleyen Tuncay Neyişçi, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) de yangın çıkma ihtimali yüksek olan bölgelere dair önlemlerinin olması gerektiğini belirtti. Neyişçi “Ormanda ateş yakılmamalı ve sigara izmaritleri yanık olarak atılmamalıdır. Ormanlara yangın gözetleme kuleleri yapılmalıdır. Ayrıca yangın mevsimi boyunca yangın riski yüksek olan ormanlarda motorize yangın ekipleri bulundurulmalıdır. Yangın riskinin yükseldiği kurak mevsimlerde gerek duyulursa ormana giriş ve çıkışlar yasaklanmalıdır. Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır. Orman yangınlarında görev yapacak personele yangınla mücadele konusunda gerekli eğitim verilmelidir. Özellikle yangına hassas bölgelerdeki yerleşim birimlerinde oturan halka eğitici ve uyarıcı bilgiler verilmelidir Yangına zamanında müdahale önemli. Bir yangın durumunda 177 yangın ihbar hattına zaman kaybetmeden haber verilmelidir “ dedi.

HELİKOPTERLERLE ERKEN MÜDAHALE EDİLMELİ

Helikopterlerin yangına müdahalede çok etkin bir araç olduğunu belirten Sezgin Özden ise “Yangına ilk müdahale ekibinin hızlı bir şekilde yanan bölgeye götürülmesi adına helikopter önemli bir araçtır. Türkiye’ de 30 civarında yangın helikopteri kiralanmakta. Ülkenin ekonomik sıkıntıları nedeniyle satın alımı şuan söz konusu değildir. Yaz ayı dolayısıyla tatilci, piknikçilerin artması ve sıcak havaların yangın oluşumunu tetiklemesi birçok yangına sebebiyet veriyor. Bu da kiralan helikopterlerin bölgelere erken ulaşamamasına neden oluyor. Helikopter ilk müdahale yani yangının büyümemesi açısından çok önemlidir. Marmara Adası yangınında da iletişimsizlik ve ülke genelinde yangınların çok oluşu nedeniyle helikopterlerin geç geldiğine, belediye itfaiyelerinin kapalı olduğuna dair iddialar var. Yangın ihbarı alındığında helikopterlerin ve ekiplerin 10 dakika içinde bölgeye ulaşması gerekir. Gerekli önlemler alınıp erken müdahale edilmelidir “ diye konuştu.