AKP’li Giresun Espiye Belediyesi, “fuar, piknik ve eğlence alanı” için 60 bin 263 metrekarelik alanda deniz dolgusu yapacak. Çevre Bakanlığı’na başvuru yapan belediye, dolgu projesi için tam 95 milyon TL harcayacak.

Hem denize hem paraya kıyılacak!
Üç yılda tamamlanması planlanan proje, deniz canlılarına zarar verecek.

Uğur ŞAHİN

Sık sık sel felaketiyle anılan Karadeniz’de AKP’li belediyelerin denize dolgu yapma ısrarı bitmiyor. Son olarak Giresun’un Espiye ilçesinde, 'fuar, piknik ve eğlence alanı’ oluşturmak için 60 bin 263 metrekarelik deniz doldurulacak.

AKP’li Espiye Belediyesi, dolgu projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulundu. ÇED süreci başlayan projenin tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre proje, Esentepe ve Merkez mahallelerinde, Karadeniz Sahil Yolu’nun kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında yapılacak. Dolgu alanı yaklaşık 60 bin 263 metrekarelik kısmı kapsarken, proje için 1 milyon 250 bin ton yani 500 bin metreküp dolgu malzemesi kullanılacak. Dolgu malzemeleri, bölgede bulunan taş ocaklarından getirilecek. Dolgu yapılacak alanda lokanta, gazino, çay bahçesi, sergi üniteleri ve idare binaları yer alacak. Ayrıca, açık spor alanları ile çocuk parkı/oyun alanı da kurulacak. Dolgu çalışmalarının yaklaşık üç yıllık sürede tamamlanması planlanırken projenin maliyeti ise tam 95 milyon TL.

hem-denize-hem-paraya-kiyilacak-1051137-1.

BALIKLARI ETKİLEYECEK

Raporda, Espiye’nin engebeli olduğu, bu yüzden festival, sergi ve bunun gibi etkinliklerin yapılabileceği geniş açık alanların bulunmadığı ifade edildi. Ayrıca şehrin bu eğimli yapısı nedeni ile kıyı hattı boyunca yoğun bir yapılaşma olduğuna da dikkat çekildi. Proje tanıtım dosyasında bölgede çok sayıda balık türünün mevcut olduğu kaydedilirken, dolgu çalışmaları nedeniyle balıkların bölgeden uzaklaşabileceği kaydedildi. Dolgu süresince denizde bulanıklık oluşacağı bildirildi. Söz konusu alan, Su Ürünleri Kanunu kapsamındaki ‘Su Ürünleri İstihsal ve Üreme Sahaları kapsamında yer alıyor.

‘SORUMLUSU BİZ OLMAYIZ’

Dosyada projeye ilişkin kamu kurumlarından alınan görüşlere de yer verildi. Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdürlüğü, yazısında, dolgu projesine ilişkin kimi uyarılarda bulundu:

•Deniz dalga etkisi nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı gerekli tedbirlerin alınması gerekmekte.
•Dolgu altına gelen suların durumu zamanla gözlenmeli ve aşırı hareket bulunması halinde önlem alınmalı.
•Taşkın yaşanma ihtimali bulunmakta. Ani su baskınları, taşkın olasılığı ve diğer hususlar için gerekli tedbirlerin alınması, oluşabilecek can ve mal kaybında kurumumuzun sorumlu tutulmaması, sorumluluğun talep sahibinde olduğu bilinmeli.