Hem dizi hem film: Haftanın dikkat çekenleri
Fotoğraf: Netflix

Murat TIRPAN

Film: Tchaikovsky’nin Karısı; Kirill Serebrennikov (Vizyon)​

Salonlarda bu hafta en iyi seçenek Kirill Serebrennikov’un yönettiği “Tchaikovsky’nin Karısı” (Tchaikovsky’s Wife) adlı filmi. Özellikle “Petrov’s Flu” (2021) ile hayran olduğumuz Serebrennikov Rusya’da pek sevilmeyen bir figür olmasına karşın oldukça popüler bir yönetmen. Yeni filmi 19’uncu yüzyılın ünlü bestecisi Pyotr Ilyich Tchaikovsky’nin hayatına ve onun kısa süreli evliliğine odaklanıyor.

Bilindiği üzre Tchaikovsky, hayatının geri kalanında hiç görüşmediği eşi Antonina Miliukova ile sadece altı hafta evli kalmış. Karısı ile yasal boşanmadan önce bir daha hiç karşılaşmamışlar ve kadın 1917’de bir akıl hastanesinde ölene kadar son günlerini orada geçirmiş. Anlatılanlara göre Tchaikovsky, evlilik yaparak homoseksüel olduğu yönündeki söylentileri bastırmaya çalışmış. Bütün bu hikâyeyi kullanırken Serebrennikov’un seçimi hikayeyi Antonina’nın bakış açısından anlatarak Tchaikovsky’nin hayatına ve gerçekliğine farklı bir yaklaşım sunmak. Homofobi ve misogininin bir kurbanı olan Antonina’nın hikâyesi, giderek dramatik bir hal alıyor ve sonunda trajik bir sonla sonuçlanıyor.

Görsel anlatımıyla da dikkat çeken bir yapım olan Tchaikovsky’nin Karısı (Tchaikovsky’s Wife) müzikal bir sahne gibi özenli kamera hareketleri, dikkat çekici renk paleti ve sanatsal aydınlatmalar kullanarak yarattığı atmosferle de başarılı. Hararetle önerilir.

***

Diziler

Wellmania (Netflix)

Bu hafta radarımızda muhtemelen bu yılın çok öne çıkmayan ama iyi işlerinden biri olarak anılacak Wellmania var. Netflix’in Brigid Delaney ve Benjamin Law tarafından yaratılan yeni mini dizisi “Wellmania: Misadventures in the Search for Wellness” mesleği yemek yazarlığı olan Liv karakterinin sağlık sorunlarının başlamasıyla yaşadığı değişimi konu alan esprili bir hikâye.

Dizide kırk yaşındaki yemek yazarı Liv Healy, gerçek yaşının ne olduğuna inanmayı reddediyor ve hayatını sanki yirmi yaşındaymış gibi yaşamaya devam ediyor. Uyuşturucu, alkol, partiler hiçbir şey eksik değil hayatında. Kendine düşkün, hırslı ve oldukça nankör olan Liv bir gün bayılıyor ve işler değişiyor. Artık bir sağlık yolculuğuna çıkmak zorunda. Anlayacağınız yaşamımızı nasıl yaşamamız gerektiği, iyi yaşamın ne olduğu ile ilgili sorularla karşı karşıyayız.

Aslında “Wellmania”, sağlıkla ilgili bir dizi gibi görünse de bir yandan da bir kadınlık hikâyesi. Kadınların dayatılan mükemmel kadın imajından kurtulmalarıyla ilgili. Bu dizi, Fleabag gibi diğer kadın odaklı yapımlarla birlikte, kadınların hikâyelerini ve kim olduklarını anlatarak, meseleyi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Ayrıca, sağlıklı yaşamanın önemine de dikkat çekerek, elbette seyircilerini kendilerine daha iyi bakmaya teşvik ediyor.

“Wellmania: Misadventures in the Search for Wellness” esprili, keyifli ve kolay izlenir ama bir o kadar da sağlam bir altmetne sahip bir dizi.

Dünya Bu (Gain)

Dijital platform GAIN’in yeni dizisi ‘Dünya Bu’ Erman Çağlar, Ozan Akyol (KALT) ve Volkan Öge (Ayak İşleri) ortaklığıyla hazırlanmış, en Son Gibi’de karşımıza çıkan Ömer Sinir’in yönetmenliğini yaptığı otuz iki farklı hikâyen oluşan absürt bir komedi. Absürt bir komedi diyorum ama aslında dizinin de iddia ettiği gibi dünyamızın tam da bu absürtlükten ibaret olduğunu düşünebiliriz. Bambaşka ortamlarda, bambaşka karakterlerle ve durumlarda sürekli “çok saçma” dediğimiz anlar yaşamıyor muyuz? Ekip bu anları bir “dünya halleri panaroması” halinde hikâyeleştirip bize gösterdiğinde aynı tepkiyi veriyoruz, gülüyoruz ama bir o kadar da tanıdık saçmalıklarla karşılaştığımız için yadırgamıyoruz.

Son zamanlarda yükselen yeni komedi anlayışının bir başka örneği olan Dünya Bu, doğrudan ve absürt mizahıyla işini iyi yapıyor, bazen kahkaha attırırken bazen de hüzünlü bir gülümsemeye neden oluyor. Zaman zaman tipik YouTube skeçlerine dönmeye meyletse de hemen toparlıyor ve özgünlüğünü koruyor.

Dünya Bu hayatımızdaki tanıdık absürtlükleri bazen abartmaya bile gerek duymadan karşımıza getirirken Ali Erkazan, Berrak Tüzünataç, Bülent Şakrak, Caner Özyurtlu, Cemal Hünal, Çağdaş Onur Öztürk, Deniz Işın, Erdem Şenocak, Erman Çağlar, Ertan Saban, Güven Murat Akpınar, Murat Kılıç, Muttalip Müjdeci, Ozan Akyol, Sinan Bengier, Şebnem Bozoklu, Toygan Avanoğlu ve Volkan Öge gibi oyunculardan oluşan kadrosu da gayet iyi iş çıkarıyor. İkinci sezonu merakla bekleyeceğinize emin olabilirsiniz.