“Erdoğan'a âşık oldum” diyen ve uzun bir süre AKP’de yöneticilik yapan Ethem Sancak sadece iki şirketiyle kamudan 10 yılda 166 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerle kamudan Sancak’ın şirketlerine toplam 1,1 milyar TL ödendi.

Hem Erdoğan’a hem paraya âşık!

İsmail ARI

Skandal açıklamalarıyla sık sık gündem olan Ethem Sancak, kamudan milyonlarca liralık ihaleler alıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik, “Dürüstlüğünü, yiğitliğini gördüm, gördükçe de âşık oldum” diyen ve uzun bir süre AKP’de yöneticilik yapan Sancak, sadece iki şirketiyle kamudan son 10 yılda 166 ihale aldı. Bu ihalelerle kamudan Sancak’ın şirketlerinin kasasına yaklaşık 1,1 milyar TL girdi.


2013 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ni Çukurova Grubu’nun elinden aldı. Şirket, 2014 yılında da 751 milyon TL’ye Ethem Sancak’a satıldı. Sancak, satın alma işleminin hemen ardından şirketin yüzde 49,9’unu 300 milyon dolar bedelle Katar Ordusu’na devrederek BMC’ye ortak etti. Sancak geçen yıl da BMC’deki hisselerinin tamamını yine AKP’ye yakınlığıyla bilinen Tosyalı Holding’e sattı.

KAMYON VE OTOBÜS SATTI

Ancak Sancak, BMC’nin sahibi olduğu 2014 ile 2021 yılları arasında kamu kurumlarından onlarca ihale aldı. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, 2014’le 2021 arasında BMC Şirketi, kamudan tam 87 ayrı ihale aldı. Bu 87 ihalenin toplam bedeli de 1 milyar 20 milyon TL’yi buluyor. BMC en fazla ihaleyi de Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü’nden aldı. Şirketin DMO’dan tam 69 ihale aldığı açıklandı. BMC bu ihaleler ile devlete otobüs, itfaiye aracı, kar küreme aracı, kamyon, çöp kamyonu, su tankeri, çekici ve yol süpürme aracı sattı.

Sancak, yine bu şirket üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) binlerce zırhlı araç sattı. Zırhlı araç alımları Kamu İhale Kanunu’na tabii olarak yapılmadığı için BMC’ye kamunun kasasından ne kadar ödendiği bilinmiyor.

ULAŞIMIN VAZGEÇİLMEZİ

Yine hâlâ Sancak’ın sahibi olduğu Asis Elektronik ve Bilişim Sistemleri Anonim Şirketi de kamudan son 10 yılda 116 milyon TL değerinde 78 ayrı ihale aldı. Şirketin en fazla ihale aldığı kurumların başında da 37 ayrı ihaleyle AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi geliyor. Sancak bu şirket aracılığıyla belediyelere toplutaşıma araçlarında kullanılan validatör (kart okuyucu cihaz), ulaşım kartı, akıllı durak ve bisiklet sistemleri sattı.

Sadece bu iki ayrı şirket üzerinden Ethem Sancak kamu kurumlarından toplam 166 ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli de 1 milyar 136 milyon TL’yi buluyor.

AKP’DEN ATILACAKTI

Geçen mart ayında Sancak yine tartışma yaratacak açıklamalar yaptı. Sancak, Rus TV kanalına verdiği röportajda, “NATO üyeliği Türkiye’nin geçmişten gelen ayıbıdır. NATO geçmişten gelen kanserdir, urdur. Teröristleri destekleyen, 2016’da darbeye kalkışan da NATO’dur” diye konuştu. Rusya’yı savunan Sancak, Ukrayna’nın kullandığı SİHA’lara ilişkin, “Bayraktar’ları satarken böyle kullanılacağını bilmiyorduk” dedi.
AKP’den ihraç istemiyle Disiplin Kurulu’na sevk edilen Sancak, partisinden ihraç edilmemek için istifa ettiğini açıkladı. Sancak, ihraç istemiyle Disiplin Kurulu’na sevk edilmesinin ‘onur kırıcı’ olduğunu belirtirken AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ise ‘‘Âşık oldum adama. Neferi olarak arkasından yürüdüm’’ diye konuştu.