AKP’li Beykoz Belediyesi, ‘zoraki dönüşüm’de ısrarcı. Tokatköy Mahallesi’ndeki dönüşüm projesinde yürütmeyi durdurma kararına rağmen bir ev yıkıldı. Mahalleli tepkili

Hem evi hem de hukuku yıktılar!

Uğur Şahin

İstanbul’da AKP’li Beykoz Belediyesi’nin Emlak Konut ile birlikte Tokatköy Mahallesi’nde hayata geçirmek istediği kentsel dönüşüm projesinde hukuksuzluklar sürüyor. İstanbul 13. İdare Mahkemesi’nce verilen parsel bazında yürütmeyi durdurma kararına rağmen AKP’li belediye dün bir binanın yıkımını gerçekleştirdi.


HAVAYA ATEŞ AÇILDI

AKP’li belediyeye bağlı ‘yıkım ekibi’ sabah saatlerinde mahalleye geldi. Tokatköy sakinleri, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verildiğini hatırlattı, hukuksuz olduğuna vurgu yaparak engellemeye çalıştı. Ancak kepçe operatörünün bu esnada çalışmaya başlaması üzerine gerginlik büyüdü. Polis havaya ateş açarken kimi yurttaşlar fenalaştı. Yıkım bir süre durduruldu, mahalleli de söz konusu alanda nöbet tutmaya başladı.

Ancak ilerleyen saatlerde mahallede çevik kuvvet ve TOMA sevk edildi, mahalleli alandan zorla çıkarıldı. Ardından da yıkım gerçekleştirildi. Yaşananlara tepki gösteren yurttaşlar, AKP’li Beykoz Belediyesi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

Kentsel dönüşüm mağdurlarının sözcüsü Ahmet Kanbur, BirGün’e yaptığı açıklamada, yaşananları şöyle aktardı: “Belediye projeye devam ediyor imajını çizmek için yıkım ekiplerini tekrar bölgeye gönderdi. Fakat yürütmeyi durdurma işlemi olduğu için bunu yapamazlardı çevik kuvvet geldi, bölgeye de bariyer kurdu. İnsanları zorla çıkarttılar alanda. Böylece kepçe girdi ve binayı yıkmaya başladılar.”

KEYFİLİKTEN VAZGEÇİN

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da Tokatköy’de yaşananlara ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen AKP'li Beykoz Belediyesi yıkıma geldi. Hukuku hatırlatan, yıkıma karşı çıkan Tokatköy mağdurları fenalaştı. Keyfilikten vazgeçin!”

***

NE OLMUŞTU?

AKP’li Beykoz Belediyesi’nin Emlak Konut’la birlikte Tokatköy gerçekleştirmek istediği dönüşüm projesi kapsamında 238 yapı yıkılıp, yerine 776 konut ile 47 işyeri inşa edilecek. Tokatköy Kentsel Dönüşüm projesinin maliyeti ise 376 milyon 429 bin 500 TL. Zoraki dönüşüm kıskacında olan Beykoz Tokatköy Mahallesi'nde yurttaşların su, elektrik ve doğalgaz bağlantıları 22 Haziran’da kesilmişti. İstanbul 13. İdare Mahkemesi, AKP’li Beykoz Belediyesi’nin kentsel dönüşüm uygulamak istediği Tokatköy Mahallesi’ne ilişkin hazırlanan imar planının parsel bazında yürütmesini durdurmuştu. Mahkeme, söz konusu planın şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yapmış, ‘telafisi güç zararlar doğabileceğine’ dikkat çekmişti.