Hem tatil yapıp hem de üzerine para kazanabileceğiniz  8 maceracı seçenek

hem-tatil-yapip-hem-de-uzerine-para-kazanabileceginiz-8-maceraci-secenek-70937-1.> ENGİN ÖZER @enginzer listelist.com

İnsanların tatillerinde harcadıkları paranın en büyük bölümünü konaklamaya yatırdıkları yazılıp çizilmeye başlayınca Couchsurfing, Warmshowers gibi siteler ortaya çıktı. İkinci en büyük kalemin ulaşım olduğu anlaşılınca bu sefer araç paylaşım siteleri ve uygulamaları popüler oldu.

Bu imkânların yayılmasında tabi ki internet ve sosyal paylaşım ağlarının yarattığı kültürün etkisi de büyük. Böylece sadece ucuza tatil değil seyahate gidilen kültürü en yakın ve en çabuk yollardan tanıma fırsatı da buluyoruz. Hiç kasmadan, uğraşmadan seninle aynı kafada biriyle tanışmak için daha iyi bir seçenek yok. Tabii bu sitelere uyanan manitacılar özellikle Couchsurfing’i patlatalı çok oldu. Yine de bu tip sitelerin kullanıcıları kimin çapkın kimin gerçek gezgin olduğunu anlamakta pek zorlanmazlar, nihayetinde tüm altyapı bırakılan yorumlar üzerinde temelleniyor.

Peki zaten bilinen Couchsurfing ve Warmshowers haricinde ne gibi imkanlar var. Parayı doğası gereği çakallık üzerine kurulu turizm sektörüne kaptırmadan tatil yapmak mümkün değil mi? Cevap kısa, değil. Eğer tatil demek konfor demek, konforumdan ödün veremem derseniz listedeki seçenekler size gelmez; çünkü birçoğu para kazanarak gezmek üzerine kurulu. Amacınız biraz kafayı dağıtmak, farklı kültürlerden kankalar edinmek, hafif berduşluk yaparak gezmekse doğru yerdesiniz.

Berduşluk demişken şunu da unutmamak lazım, nedense bizim topraklarda berduşluk gözüyle bakılan bu tip paylaşımcı seyahat olanaklarından dünyanın geri kalanında hali vakti hiç de kötü olmayan insanlar yararlanıyor. Örneğin bizim yanımızda parasız bir keman öğrencisinin de kaldığı oldu, Madagaskar’da da evi olan Fransız bir çiftin de. Madagaskar’ı abartmak için söylemedik, ciddiyiz.

1 Ev ya da evcil hayvan bakımı

hem-tatil-yapip-hem-de-uzerine-para-kazanabileceginiz-8-maceraci-secenek-70938-1.
Kafa basit, anne baba tatile çıktığında "yavrum çiçekleri sulamayı unutma" der ya hani, işte onunla aynı şey. Yabancı ellerde bu gibi işler için kullanılan bir sistem. Evinde olmayacak kişinin çiçeğine, evcil hayvanına bakıyorsunuz. Onun evinde kalıyor ve önceden anlaşılan saatler boyunca serbest oluyorsunuz. Aslında saat sınırlaması tam olarak yok, sadece anlaşılan işi yapmanız gerekiyor. Bu şekilde gayet konforlu evlerde konaklayabilirsiniz. www.trustedhousesitters.com, www.housecarers.com gibi siteler işinizi görecektir.

2 Gideceğiniz bölgede yeteneklerinize göre gönüllülük

hem-tatil-yapip-hem-de-uzerine-para-kazanabileceginiz-8-maceraci-secenek-70939-1.
Kısaca “voluntourism” deniliyor. Volunteer (gönüllü) ve turizmden türeme. Gezgin dünyalarında hayli popüler bir kafa. Gidip görmek istediğiniz bölgedeki işletmelerin ya da yerel halkın işine yarayacak görevler edinip, kalma ve yeme içme hadiselerini bedavaya getiriyorsunuz. Mesela Kaş'ta dalış teknesiyle ilgilenip aylarca orada kalanlar var. Tabi mesleğinizin işe yarayacağı daha profesyonel işlere de bakabilirsiniz. http://voluntourism.org, http://www.projects-abroad.org, http://www.globeaware.org

3 Çiftçi, gezginin efendisidir

hem-tatil-yapip-hem-de-uzerine-para-kazanabileceginiz-8-maceraci-secenek-70940-1.
Önceki seçeneğin organik tarımla harman olmuş şekli. Bizim buralarda en çok bilinenlerden biri gönüllü çiftçilik organizasyonu olan http://www.tatuta.org. Toprağa doyarsınız. Yurt dışı seçenekleri için organizasyonumuz http://www.wwoof.net. Bu şekilde organik yaşamın ortasında konaklama ve çalışma imkânı buluyoruz.

4 Ofiste değil tatilde çalışmaca

hem-tatil-yapip-hem-de-uzerine-para-kazanabileceginiz-8-maceraci-secenek-70941-1.
Bildiğimiz maaşlı iş ama şehir karmaşasının içinde değil. Daha az nüfuslu bir tatil bölgesinde au pair, restoran, ya da cruise gemisi gibi seçenekler olabilir. Gerçi cruise için sektörden tanıdıklara ihtiyaç duyulacaktır. Eğer yeterli deneyiminiz varsa kamp alanlarında yoga ve pilates dersleri de iş görüyor. Ülkenin en popüler kamp bölgelerinde masaj yeteneğini kullanarak tatilini geçiren kimseler var. Kılız.

5 Çalışırken gezmece

hem-tatil-yapip-hem-de-uzerine-para-kazanabileceginiz-8-maceraci-secenek-70942-1.
Bunun için duruma uygun bir meslekte profesyonelleşmiş olmak gerekiyor. Yazar çizer takımı, seslendirme gibi şahane meslekler istedikleri her yerden çalışıp para kazanabilirler. Ülkemizden bunu yaparak takılan ve arada bir ListeList’te de yazan Çağrı Çankaya'nın designerontheroad sitesini ve neler yaptığını araştırabilirsiniz. Yurt dışı olanaklar için www.remoteyear.com, www.workaway.info, helpx.net sitelerine de göz atmanızı öneririz.

6 Airbnb dünyasını keşfetmece

hem-tatil-yapip-hem-de-uzerine-para-kazanabileceginiz-8-maceraci-secenek-70943-1.
Couchsurfing dünyasının evi parayla kiralama şekli. Sürekli yapmak durumunda değilsiniz. Mesela sadece tatile çıktığınızda evinizi kiralayabilirsiniz. Bu şekilde siz tatilde para harcarken diğer taraftan boş kalan eviniz üzerinden para kazanarak tatili finanse etmeniz mümkün. Ama bu seviyeye gelmek için daha önceden evi kiralamaya başlayıp Airbnb sisteminde biraz tecrübe sahibi olmak gerekebilir.

7 Tatilin ikinci en büyük masrafı?

hem-tatil-yapip-hem-de-uzerine-para-kazanabileceginiz-8-maceraci-secenek-70944-1.
Ulaşım. Ülkemizde en çok güven sorunu yaşanan alanlardan birisi. Araç paylaşım sistemleri genellikle güvensiz bulunuyor. Seyahatlerinde otostop kullanan insanların bile araç paylaşım sistemlerine temkinli yaklaştıklarına şahit olduk. Tamam, mutlaka temkinli olmak gerekir ama durum biraz fazla abartılıyor. Sistemde kimlik bilgilerinden, sosyal medya hesaplarına kadar sağlama yapmak mümkün. Üstelik birçok olanakta yalnız başınıza seyahat etmek zorunda kalmıyorsunuz. Yani aynı araçta sizden başka katılımcılar da bulunuyor. Google: blablacar

8 Bedava şehir turları

hem-tatil-yapip-hem-de-uzerine-para-kazanabileceginiz-8-maceraci-secenek-70945-1.
Bilmediğiniz bir şehirde merkez meydana geldiniz. Bir köşeye çekilip meydanı izlediniz. Sonrası? Tripadvisor? Foursquare? Tabii ki hayat kurtarıyorlar ama daha çok ticari işletme önerileri için. Şehri yürüyerek dolaşmak isteyenleri bir çatıda toplayan freecitytour.com gibi oluşumlara şans veriniz. Atıyorum, şehirdeki bir saat kulesinin dibinde buluşuluyor ve topluca tura başlanıyor. Rezervasyon sistemi de var, üstelik adı üstünde bedava.