AKP iktidarı döneminde sayıları katlanarak artan ve “iktidarın arka bahçesi” olarak nitelendirilen vakıfların vergi muafiyeti denetimlerinin yeterli düzeyde yapılmadığı öğrenildi. Sayıştay denetçileri, vergi muafiyeti için temel koşul olan “gelirin üçte ikisini belli amaçlara harcama” zorunluluğuna uymayan vakıflar olduğunu belirledi.

Hem vergiden hem denetimden muaflar

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

AKP iktidarı döneminde gerçekleştirilen yasa değişiklikleri ve sağlanan yetkiler ile birçok kesim için “Para toplama aracı” haline dönüştürülen vakıfların vergi muafiyeti denetiminin de yeterli düzeyde yapılmadığı belirlendi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılı mali hesaplarına yönelik Sayıştay denetimler, vakıfların vergi muafiyeti denetimindeki zafiyeti ortaya koydu. Vergi muafiyet tanınan vakıfların muafiyet şartlarını sürdürüp sürdürmediklerinin düzenli olarak takip edilmediği tespit edildi.

AKP iktidarları döneminde sayıları katlanarak artan ve “İktidarın arka bahçesi” olarak nitelendirilen vakıfların denetiminde yaşanan sorunlar Sayıştay’ın denetim raporlarına yansıdı. Sayıştay denetçileri, vergi muafiyeti bulunan çeşitli vakıfların evraklarını inceledi. Bazı vakıfların, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verdikleri beyannamede yer alan ve brüt gelirin üçte ikisinin, “Amaca yönelik giderler” için harcanacağını taahhüt eden maddeye uymadığı bildirildi. Denetçiler, vakıfların vergi muafiyetinden yararlanmalarının temel şartının, gelirlerinin üçte ikisini belli amaçlara harcama zorunluluğu olduğunun altını çizerek, “Söz konusu harcama tutarlarının düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

İZİNSİZ PROJE DEĞİŞİKLİKLERİ

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yönelik Sayıştay denetimleri ile açığa çıkan diğer bazı tespitler ise şunlar oldu:

► Mazbut vakıfların vakfiyelerinde yazılı hayır şartlarına uyulmaması.

► İstanbul'un Şişli, Beyoğlu ve Fatih ilçelerinde de yer alan taşınmazlarda idareden izin almadan proje değişikliği yapılması.

► Kira süresi sona eren taşınmazların ihale yapılmaksızın kiraya verilmeye devam edilmesi.