Hemşin’de kadınlar, belediye meclis toplantısına katılarak halk pazarı kurulması kararı çıkarttırdı. Ancak ‘yer belirlenememesi’ nedeniyle pazar hâlâ kurulamadı.

Hemşin’deki kadınların pazar yeri mücadelesi

NİSA KÜÇÜK

Rize’nin Hemşin ilçesindeki yurttaşlar, bölgede ürettiklerini satabilecekleri bir halk pazarının kurulmasını istiyor. 30 yılı aşkın bir süredir halk pazarı bulunmayan ilçenin kadınları, Belediye Meclis toplantısına katılarak, AKP'li belediyenin inadını kırdı. Ancak AKP'li belediye, meclisten karar çıkmasına karşın hâlâ pazar yeri belirlemedi.

SÜREÇ BAŞLAMADI

Tuğba Yazıcı, kadınların ilçede pazar kurulması için verdikleri mücadeleyi BirGün’e anlattı. Bölge halkının ürünlerini satabileceği bir halk pazarının kurulmasını istediğini söyleyen Yazıcı, “Halk pazarı için bir yer gösterilsin dedik. Yer göstermemek için 'Buraya yol yapılacak, şurası olmaz' gibi bahaneler üretildi. Biz de bunun üzerine Belediye Meclis üyeleriyle görüştük ve halk pazarı kurmak istediğimizi söyledik” dedi. Üyelerden konuyla ilgili öneride bulunmalarını istediklerini anlatan Yazıcı, “Belediye Meclis Toplantısı’na çevredeki kadınlarla katıldık. Toplantıda çok hızlı bir şekilde halk pazarı önerisi kabul edildi. Ancak süreci daha başlatmadılar. Bu karar kabul edildi ama belediye hâlâ harekete geçmedi, alt yapısı yapılmadı. Süreci takip ediyoruz. Hemşin halkı bu pazarı bekliyor. İmar komisyonunun toplanması, karar alması gerekiyormuş. Yer belirlenip kalıcı bir pazar yapılacak gibi detayları var. Böylelikle yine sürüncemeye bıraktılar. Hemşin’de bir halk pazarı kurulacak ama tarihi belli değil” diye konuştu.

Yedi kadın ortaklı Hemşin Yaşam Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurduklarını aktaran Yazıcı, şöyle devam etti: “Burada daha çok kadınlar üretim yapıyor, bu kadın emeğini de ekonomik bir gelire dönüştürmek için bu halk pazarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Birkaç senedir bir kooperatif kurma düşüncemiz vardı. Hemşin Yaşam Derneği öncülüğünde kooperatifimizi kurduk.”

Ana ürünlerinin çay olduğunu kaydeden Yazıcı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “İlk amacımız buradaki yerli fidanları arttırmak. Yerli tohumların üretimini ve satışını yapacağız. Burada üretilen çay çok kaliteli ama işlenme süreci iyi değil. Elle topladığımız ve işlem sürecinde kalitesini kaybetmesini önlediğimiz iyi bir çay üretelim dedik. Bununla ilgili de eğitim aldık. Ata tohumlarıyla çalışıyoruz, bu tohumlarla üretim yapmanın Hemşin’e bir değer kattığını farkındayız ve bu değeri ekonomiye dönüştürmek istedik. Bu seneki çay sezonu bitti ama önümüzdeki mayıs ayına çaylarımız hazır olacak.”