İlk single çalışması Sevgiliye Ağıt’ı çıkaran Koray Çelik, Karadeniz müziğinin evrensel gelişiminden umutlu olduğunu söylüyor

‘Hemşince bir şarkı, dünyanın öteki ucundaki insanı etkileyebilir’

BURAK ABATAY / @abatayburak

İlk single’ı Sevgiliye Ağıt’ı dinleyiciyle buluşturan Koray Çelik; Nur Sürer ve Necmettin Çobanoğlu’nun rol aldığı klip çalışmasıyla kendinden söz ettirdi. Daha önce Meluses grubuyla müzik yapan Çelik’in single çalışması ve Karadeniz müziği üzerine konuştuk.

» Sevgiliye Ağıt adlı ilk single ile dinleyicinin karşısına çıktınız… Nasıl bir his?

Sevgiliye Ağıt uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir projeydi. Şarkı ve klip için yoğun bir çalışma temposu içine girdik. Aslında şarkı iki sene önce Mağruf Kibar tarafından yazılmıştı. Parçayı seslendirmeyi öteden beri çok istiyordum zaten. Mağruf, kuzenim ve Meluses’ten grup arkadaşım olduğu için şarkıyı almak çok zor olmadı. İlk olarak Açık Radyo’da söylemiştik bu parçayı. O kaydı yeniden dinleyip sıfırdan bir düzenleme yapmaya karar verdik. Mutlu ve heyecanlı olduğumu söyleyebilirim. Çünkü her şey adım adım ve büyük bir titizlikle hazırlandı. Ortaya çıkan iş hepimizin içine sindi.

» Kimlerle çalıştınız?

Parçanın sözü ve müziği Mağruf Kibar’a ait. Aranje kısmında Saki Çimen ve Mağruf birlikte çalıştılar. Gitarları Koray Hatipoğlu, tulumu Aycan Yeter, bas gitarı Zafer Aslan, akordiyonu Ömer Özışık, bateriyi ise Ercan Yazıcı çaldı. Mix & master kısmında ise Dinçer Demirci’nin emeği var. Birbirimizi anlayarak ilerlediğimizi gönül rahatlığıyla söyleyebilirirm.

» Öncesinde neler yapıyordunuz?

Üniversite eğitimi için İstanbul’a geldikten sonra Meluses’i kurduk. Meluses’te vokal yapıyordum. 2009 bu yüzden benim için oldukça önemli. Müzik anlamında pek çok şeyin başladığı ve yavaş yavaş kendini gösterdiği bir dönem… İlk şarkımızı Bakırköy’de bir stüdyoda kaydettik. Daha sonra albüm geldi. Ghadulik, 2015 yılın yayımlandı. Büyük bir bölümü Hemşince parçalardan oluşuyor. Albümle birlikte pek çok yerde Meluses olarak konser verdik ve vermeye de devam ediyoruz.

lazca-bir-sarki-dunyanin-oteki-ucundaki-insani-etkileyebilir-420938-1.

» Klipte de iki güzel oyunculuk ve etkileyici bir hikâye var. Nasıl değerlendiriyorsunuz şarkı-hikâye uyumunu?

Klip çıktıktan sonra şarkının biraz önüne geçtiğini söylediler. Bu durum benim için elbette mutluluk verici. Çünkü klibi şarkıdan ayrı tutmuyorum. İkisi de birbirini tamamlayan, büyüten ve anlatmak istediğim hikâyeye yaklaştıran şeyler. Ve ulaşmak istediğim asıl duyguyla büyük oranda bütünleştiren şeyler. Nur Sürer ve Necmettin Çobanoğlu ilk aklıma gelen isimlerdi. Yılmaz Güney’e temas etmiş insanların bana da temas etmesi ayrıca gurur verici. Klipte annem ve babamı canlandırıyorlar. Nur ablanın giydiği patik ve taktığı yazma annemin mesela. Çünkü oradaki yaşanmışlığın her anlamda karakterler üzerinde var olmasını istedim. Şarkının hissiyatını her anlamda tamamladığını ve hikâyeyle bütünleştiğini hissediyorum. Onlar için çekilmiş bir klip, onların anısına... Annem ve babam için.

» Karadeniz müziğinin müzikteki evrensel sınırlarla kurduğu ilişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Burada özellikle Zuğaşi Berepe ve Kazım Koyuncu’dan bahsetmek istiyorum. Onlar gerçekten başka bir pencere açtılar. Müziğin evrenselliğini güçlendirmek adına, kaybolmaya yüz tutmuş dillerde şarkılar söylediler. Ezber bozdular yani. Dil, şüphesiz ki müziği çoğaltan ve duygunun ifadesine zemin hazırlayan en önemli parçalardan biri. Zuğaşi Berepe’nin Lazca ve Hemşince söylediği şarkılar bunun en büyük kanıtıdır. Aynı şekilde Kazım Koyuncu’nun da öyle... O yıllarda Zuğaşi Berepe’nin müziği insanlara ilginç gelmişti. Giyim kuşamları da aynı şekilde... Ancak başta da söylediğim gibi onlar başka bir pencere açtılar. Bugün Meluses varsa, biraz da onların kurduğu hayali hissedebildiğimiz için var. Karadeniz müziğinin dünya müziğine yaklaşan bir tavrı her zaman vardı zaten. Yorum ve ilerleme dönemden döneme değişse de muhafaza edilen yapı kendini büyütebilmeyi başardı. Hemşince ya da Lazca söylenen bir şarkının taşıdığı duygu dünyanın bir ucundaki insanı farklı duyguların etrafında toparlayabilir. Buna gerçekten inanıyorum.

» Bizleri bekleyen yeni çalışmalar da olacak mı?

Şimdilik konserler var. Önümüzdeki sene içerisinde yeni bir albüm yapma hayalim var. Bunun için şarkılar şimdiden hazır. Hep birlikte göreceğiz.

https://www.instagram.com/jimikoray/
https://www.youtube.com/koraycelik