Rahmi Uygun isimli erkek tarafından öldürülen hemşire Ömür Erez, Ankara, İzmir ve Antalya'da anıldı. Yapılan açıklamalarda sağlık emekçilerine yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çekildi. "Gerekli önlemlerin alınması için daha ne beklenmektedir? Şiddetle yüz yüze kalan tüm sağlık emekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz" denildi.

Hemşire Ömür Erez birçok kentte meslektaşları tarafından anıldı

BirGün/Ankara-İzmir-Antalya

Meslektaşları, birçok kentte Rahmi Uygun isimli erkek tarafından öldürülen hemşire Ömür Erez'i andı. Ankara, İzmir ve Antalya'da gerçekleştirilen basın açıklamalarına Erez'in meslektaşlarının yanı sıra birçok meslek örgütü de katılı.

Erez için düzenlenen etkinliklere ilişkin detaylar şöyle:

ANKARA

Anakara'da birçok meslek örgütünün katıldığı anmada, “Ülkemizdeki şiddet iklimi ve faillere yönelik cezasızlık hem kadın ve LGBTİ’e hem de sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yönelen şiddeti daha da arttırmaktadır” denildi

Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi önünde bir araya gelen meslek örgütleri, şiddete karşı ortak ses çıkardı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Ankara Tabip Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Ankara Diş Hekimleri Odası’nın ortak basın açıklamasında sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması gerektiği vurgulandı.

'ŞİDDETİ SİSTEM DOĞRUYOR'

Anmada basın açıklamasını, SES Ankara Şube Eş Başkanı Nazan Karacabey okudu. Hayatın her alanında kadınların yaşam hakkının erkekler tarafından ellerinden alındığını dile getiren Karacabey, “İşyerlerimizde özellikle kadın emekçilerine yönelen şiddet kesinlikle kadına yönelen şiddetten bağımsız düşünülemez” dedi.

Sağlıkta şiddetle mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini kaydeden Karacabey, şunları söyledi:

“Ömür Erez’in katili erkek, onun işyerine elinde silahla girerek mesai arkadaşlarının gözleri önünde katletti. Ülkemizdeki şiddet iklimi ve faillere yönelik cezasızlık hem kadın ve LGBTİ’e hem de sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yönelen şiddeti daha da arttırmaktadır. Gerekli önlemlerin alınması için daha ne beklenmektedir? Şiddete daha ne kadar seyirci kalınacaktır? Hekim, hemşire, ebe, teknisyen, idari memur, sağlık işçisi, bu ülkenin tüm sağlık emekçileri olarak bizler şiddete, şiddeti özendiren tüm politikalara karşıyız. Bu sistemin kendisi şiddeti doğurmaktadır. Sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sistemi mümkündür. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sağlıkta şiddetle mücadeleden geri adım atmayacağız. Şiddetle yüz yüze kalan tüm sağlık emekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

'HERKES MUTSUZ'

Sağlık çalışanlarının maruz bırakıldığı şiddet olaylarını anımsatan Karacabey, şunları kaydetti:

“Göstermelik ‘Sağlıkta Şiddet Yasası‘ bugün daha da artan sağlık şiddetini önlemekten ötedir.Nasıl bir sağlık hizmet düzenidir ki hastaneler artık sağlıkla değil şiddetle anılmaktadır. Mevcut sağlık sisteminde herkes mutsuz, en çok da sağlık emekçisi mutsuzdur. Sağlıktan mutlu olan tek kesim sağlıkta dönüşüm sayesinde oylarımız artmıştır diyenlerdir. Hasta yakınlarının tekmeli saldırısına uğrayan gebe hemşire, kafasında mermer blok kırılan hekim, boğazı kesilmeye çalışılan sağlık emekçisi, her gün her dakika elinde bıçakla, tabancayla sağlık emekçilerini canlarıyla tehdit eden yeni bir hasta yakını. Olan biteni akılla, vicdanla, insanlıkla izah edebilmenin olanağı kalmamıştır. Hatırlayın 2015 yılında Samsun’da Dr. Aynur Dağdemir beraber çalıştığı sağlık emekçisi kadın arkadaşını eski kocasının şiddetinden korumak isterken tarafından katledildi. İki senedir sistemin ve iktidarın liyakatsız beceriksiz yönetimine rağmen insanüstü gayretle pandemiyle mücadele eden sağlık ve sosyal hizmet emekçileri giderek artan sağlık şiddetine de maruz kalmaktadır.

İZMİR

SES İzmir Şubesi de İstanbul Kartal'da hemşire Ömür Erez'in görevi başında katledilmesine tepki gösterdi. Açıklamada, yetkililerin bu cinayete ortak olduğu belirtildi. SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, resmi rakamlara göre bile her gün 50 sağlık çalışanı sözlü veya fiziksel olarak şiddete maruz kaldığını söyledi.

Hastanelerin artık sağlıkla değil şiddetle anıldığını belirten Batmaz, “Mevcut sağlık sisteminde herkes mutsuz, en çok da sağlık emekçisi mutsuzdur. Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir. Nitekim son günlerde çok büyük boyutlara varan sağlıkta şiddet vakaları, alınmayan tedbirler ve çözümsüzlük ile beraber çığ gibi büyümüştür. AVM’ler de bile X Ray cihazları ile güvenlik önlemleri üst düzeyde alınırken, Sağlık Kurumlarımız korunmasız, şiddete ve saldırıya açık haldedir. Bu güne kadar yaşanan şiddet vakalarında görüleceği gibi, saldırganlar ellerini kollarını sallayarak silahlı, delici, kesici aletleri çok rahat yanlarında taşıyarak, rahatlıkla kurumlarımıza girip canımıza kastediyoruz” dedi.

meslektaslari-omur-erez-i-andi-970939-1.

'ARTIK YETER'

Her türlü girişimlere rağmen hiçbir adım atmayan yetkililerin bu cinayete ortak olduğunu dile getiren Batmaz, “Ülkemizdeki şiddet iklimi ve faillere yönelik cezasızlığın şiddeti körüklediğini biliyoruz. Ömür Erez yalnızca bir erkek tarafından öldürülmedi. Ömür Erez’i İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenler, ekranlarda cinsiyet eşitsizliğini savunan siyasetçiler, erkek yargı, kadın düşmanı politikaları katletti. Yaşananları akılla, vicdanla, insanlıkla izah edebilmenin olanağı kalmamıştır. Yaşanan bunca şiddet vakasına, ölümlere rağmen ne yazık ki gelinen noktada samimi adımların atılmadığını, şiddetin hız kesmediğini görüyoruz” diye konuştu.

Batmaz, “Artık yeter, ülkemizde kadın ve sağlık emekçisi olmak her türlü şiddete açık hale getiriyor” dedi ve ekledi: “Uzun süredir güvenli işyerleri talebimiz ve etkin, caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasası talebimiz olmasına karşın, her gün bir değil, birkaç sağlıkta şiddet olayı olmasına rağmen attığı tek adım sosyal medyadan tweet atmak olan Sağlık Bakanı da bu şiddet ve ölümlerden sorumludur. Sağlığın piyasalaşması sonucu oluşan sorunların, yanlış uygulamaların sorumlusu bizmişiz gibi şiddete maruz kalıyor, hedef gösteriliyor ve öldürülüyoruz. Özcesi bu sistemin kendisi şiddeti doğurmaktadır. Sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sistemi mümkündür. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

ANTALYA

Antalya'da SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz tarafından yapılan açıklamada, "Kadına ve sağlıkçıya yönelik her türlü şiddeti durduralım! Şiddete karşı sesimizi yükseltelim" ifadelerine yer verildi.

"Sözün bittiği yerdeyiz" denilen açıklama, şöylre devam etti:

"Tahammülümüz kalmadı! Nefes alamıyoruz! Tükendik! Güvenli ortamlarda çalışmıyor, her an şiddet tehdidi altında inanılmaz bir stresle yaşıyoruz. Kadına ve sağlık emekçilerine yönelik şiddet her geçen gün her geçen dakika artıyor. Şiddet pandemisi ile karşı karşıyayız. Biz artık bir meslektaşımızın kılına dahi zarar gelmesini istemiyoruz. Bir şiddet failinin daha serbest bırakıldığını, bir suçun daha cezasız kaldığını görmek istemiyoruz. Artık bağlı bulunduğumuz bakanlığın ölüm sessizliğine tahammülümüz kalmadı. Ölüyoruz! Ve hal böyleyken çalışamıyoruz. Bırakın çalışmayı nefes dahi alamıyoruz.Bu sistemin sorumlusu biz değiliz diyor ve sizleri başka bir sağlık sistemi mümkün diyen biz sağlık emekçileri ile birlikte mücadeleye etmeye çağırıyoruz."

meslektaslari-omur-erez-i-andi-970940-1.
SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz

NE OLMUŞTU?

İstanbul Kartal'da aile sağlığı merkezinde hemşire Ömür Erez, Rahmi Uygun isimli erkek tarafından silahla öldürüldü. DHA'nın aktardığı habere göre, olay saat 14.00 sıralarında Kartal 10 Numaralı Aile Sağlığı Merkezi'nde meydana geldi. Silahla içeriye giren Rahmi Uygun (39), Ömür Erez'in başına ateş etti. Ömür Erez ağır yaralanırken 20 suç kaydı bulunduğu belirtilen Rahmi Uygun kaçarak uzaklaştı. Hemşireye ilk müdahale sağlık merkezinde yapıldı. Hemşire Ömür Erez daha sonra ambulansla Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak Erez hayatını kaybetti. Olay yerine gelen polis, emniyet şeridi çekerek inceleme yaptı. İl dışından geldiği belirtilen saldırganın daha önce hemşireyi rahatsız ettiği tespit edildi. Uygun, Bağcılar'da bir adreste yakalandı. Gözaltına alınan Uygun, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği'ne götürüldü.