İSAHED Başkanı Çelik, ekipmanlarının yetersiz olduğunu belirterek, malzemelerin "‘sadece doktorlara’ denilerek dağıtıldığı" iddia etti

Hemşirelerden çağrı: Ekipmanlarımız yetersiz

Türkiye’de 600 sağlık çalışanında koronavirüs tespit edilmesine karşın, sağlık emekçileri ekipman sıkıntısı ile mücadele ettiğini ifade ediyor. İSAHED (İstanbul Aile Sağlığı Sağlık Memurları- Acil Tıp Teknisyeni- Hemşire ve Ebeler Derneği) Başkanı Yasemin Çelik, “Biz canı gönülden işimizi yapmak istiyoruz. Bunun için eğitim aldık fakat ekipmanlarımız yetersiz” diyerek yetkilere çağrıda bulundu. Buna ek olarak da malzemelerin "‘sadece doktorlara’ denilerek dağıtıldığı" iddia edildi.

Sözcü'nün haberine göre, İSAHED tarafından yapılan açıklamada, ”Aile Sağlığı Merkezlerinde koruyucu sağlık hizmetlerinin tamamı hemşire ve ebeler tarafından verilmektedir. Ancak gelinen noktada akıldan ve bilimden uzak bir şekilde koruyucu ekipmanlarımız temin edilmeden hizmet vermeye çalışmaktayız” ifadelerine yer verildi.

“SADECE DOKTORLARA”

Açıklamada, “Normal koşullarda bile aile sağlığı merkezlerinde olması gereken ve aile hekimlerine verilen ödenekle temin edilen eldiven, maske ve dezenfektan gibi malzemelerin olmadığı gerçeği ile karşı karşıyayız.”

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından dağıtılan ekipmanların kısıtlı olduğu belirtilen açıklamada, “Ekipmanlar kendilerine zaten ödenek yapıldığı halde ‘sadece doktorlara’ denilerek dağıtılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Hemşire ve ebelerden koruyucu malzemeleri kendi imkanları ile karşılaması beklendiği ifade edilen açıklamada, “Hastalarla ilk teması gerçekleştiren birçok arkadaşımız Covid-19 tanısı almıştı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin verilmesinde aktif rol oynayan, hastayla birebir temas halinde olan aile sağlığı merkezlerinde çalışan hemşire, ebe ve ATT’lerin yok sayılıyor olması kabul edilemez” denildi.

720 LİRAYA KENDİ MALZEMESİNİ ALDI

Dernek Başkanı Başkanı Yasemin Çelik, birinci basamak sağlık hizmeti verilen yerlere üvey evlat muamelesi yapıldığını söyleyerek, “İstanbul'da bir arkadaşımız 720 lira ödeyerek kendi malzemesini satın aldı. Buna imkanı olmayanlar ne yapacak?” diye sordu.

İSTANBUL'DA POZİTİF HEMŞİRE SAYISI 60 İDDİASI

Türkiye'de corona virüsü testleri pozitif çıkan 600 sağlık personelinin de büyük bölümünü hemşirelerin oluşturduğunu düşündüğünü söyleyen Yasemin Çelik, İstanbul'da Covid-19 test sonucunun pozitif olduğu doktor vakası 30 iken hemşirelerin sayısının 60 olduğu iddiasında bulundu.