Sakarya Hendek’te Coşkunlar Havai Fişek fabrikası katliamına ilişkin Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada  “Benzer faciaların yaşanmaması adına verilecek cezaların caydırıldığı önemli bir etkendir” dendi.

Hendek faciasının geleceği biliniyordu: Caydırıcı cezalar katliamları önler

HABER MERKEZİ

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, 3 Temmuz 2020’de gerçekleşen ve 7 işçinin yaşamını yitirdiği Coşkunlar Havai Fişek fabrikası patlamasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Patlama ile ilgili olarak hazırlanan iddianame ve bilirkişi raporunda, pek çok tedbirin alınmadığının açıkça görüldüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bilirkişi raporuna göre; en temel işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin dahi tam alınmadığı görülmüştür. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitimlerinde eksiklikler olduğu, risk değerlendirmesinde 110 kg’lık patlayıcı deposu için değerlendirme yapılmadığı, tespit öneri defteri ve iş sağlığı ve güvenliği kurulu tutanaklarında sadece iş güvenliği uzmanının imzası olduğu, yani işverenin ve yönetimin konuya önem göstermediği görülmüştür. Büyük Kaza Önleme Politika Belgesi, havalandırma tesisatı periyodik kontrol raporu, klima tesisatı periyodik kontrol raporu ve elektrik tesisatı periyodik kontrol raporunun olmadığı görülmüştür. Çok tehlikeli ve doğrudan patlayıcılar ile çalışılan bir iş yerinde iş güvenliği için temel yasal zorunlulukların dahi yerine getirilmemesi oldukça düşündürücüdür.”

Yıllar içerisinde tekrarlayan patlamalara rağmen önlem alınmadığı aktarılan açıklamada “Bu iş cinayetinin, tüm iş cinayetlerinde olduğu gibi denetimsizlikten ve cezasızlıktan kaynaklandığı açıktır” dendi.

Benzeri katliamların önüne geçebilmek tüm sorumluların tespit edilerek cezalandırılması gerektiği vurgulanan açıklamada şunlar söylendi:

“Başta, gerekli önlemleri ısrarlı bir şekilde almaması sebebiyle işveren ve denetimleri ısrarla yapmaması sebebiyle denetim sorumluluğu bulunan kamu idarecileri olmak üzere, tüm sorumluların yargılanmaları ve hak ettikleri cezaları almaları, yeni iş cinayetlerinin önlenmesi için elzem bir adımdır. Önlemlerin alınmaması sonucu oluşan can kaybı ve yaralanmaların sürekli tekrarlanması, suçun şeklini bilinçli taksirden çıkarıp, olası kasta dönüştürdüğü ve yargılanmada bu durumun göz önünde bulundurulması gerektiği de oldukça açıktır. Süregelen yargılama sürecinde adil bir yargılama yapılarak tüm sorumluların tespit edilerek, istisnasız bir şekilde cezalandırılması gerekmektedir. Benzer faciaların yaşanmaması adına verilecek cezaların caydırıldığı önemli bir etkendir.”