Hendek’te 7 kişinin hayatını kaybettiği havai fişek fabrikası patlamasında İstinaf cezaları onadı. Av. Aşık karara itiraz edeceklerini ifade ederek, "Olası kastla insan öldürme suçundan karar verilmesi gerekir" dedi.

Hendek’te istinaf faciayı onayladı
Fotoğraf: DHA

HABER MERKEZİ

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de meydana gelen ve 7 işçinin hayatını kaybettiği patlamada aralarında patronların da bulunduğu 7 kişiye verilen cezalar istinaf mahkemesi tarafından onandı. İşçilere kaçak barut üretimi yaptıran ve faciayaya neden olan fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun’a 16 yıl 3’er ay, Hasan Ali Velioğlu 12 yıl 6 ay ve tutuksuz sanıklar Erşan Öztürk, Asiye Angın, Aslı Bozkurt ve Ahmet Çağrıcı’ya da 6 yıl 8'er ay hapis cezası verilmişti.

KARARA İTİRAZ EDİLECEK

Davanın avukatlarından Elif Sıla Aşık, karara itiraz edeceklerini Yargıtay’a gideceklerini belirterek, “İstinaf mahkemesi suçun manevi unsuruna yönelik tartışmaya hiç girmedi. Bu suç fabrikada olası kastla işlendi bu yüzden bilinçli taksir denemez. Bu bir iş cinayetidir ve olası kastla insan öldürme suçundan karar verilmesi gerekir" dedi.

İstinafın ailelerin ve kendilerinin taleplerini reddettğini ve bilinçli taksir hükümlerini onadığını ifade eden Av. Aşık, "Fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun aynı iş yerinde gerçekleşen farklı bir iş cinayetinden de yargılanıyordu ve o dosyadan da bilinçli taksirden hüküm almıştı. O cezası kesinleşti ve iki tane hüküm olunca istinaf cezasının yatarını artırdı ve tutukluluk halinin devamına karar verdi. Diğer iş cinayetlerinde olduğu gibi bu dosyada da iş cinayeti cezasızlık pratiği devam ediyor. Aileler sonuna kadar direniyor ve davalarına sahip çıkıyor. Biz karar tebliğ edildikten sonra temyize başvurarak Yargıtay’a gideceğiz ve Yargıtay’ın bu cezasızlık pratiğini sona erdirmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

***

NE OLMUŞTU?

Hendek’teki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de meydana gelen patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetti, 127 kişi yaralandı. Yaklaşık iki yıl süren dava sanıklara çeşitli cezalar verilmişti. Kararın ardından Hasan Ali Velioğlu verilen kararın ardından tahliye edilmişti.