IIIustrasyon sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun “Benim Kedilerim” sergisi Belçika’da açıldı. 1977’den beri hep özgürlük ve barışı savunduğunu belirten sanatçı, bu anlayışla çizdiği işlerden sergi açacağını müjdeledi.

Hep özgürlük ve barışı savundum

İbrahim Karaoğlu

Gürbüz Doğan Ekşioğlu, en çok kedi resmi çizen ressamlarımızdan biri. Yaşamın en tuhaf, zıvanadan çıkmış, ironik, gülünç, umursanmaz yanlarını da ömrümüzün ağrıyan kıyısında biriken onulmazlarımıza da kendi vizöründen bakarak alegorili bir atmosferle yansıtan yetkin bir sanatçı. Yapıtlarıyla dünyaca ünlü ödüller alan, resimleri UnIcef tarafından kartpostal yapılıp her ülkeye ulaşan, New Yorker, Forbes, The Atlantic, The New York Times gibi çeşitli gazete ve dergilerde illüstrasyonları yayılanan ve kapak resmi olan ünlü sanatçı Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun “Benim Kedilerim” adlı sergisi Belçika’daki Kruishoutem kentinde bulunan ve Avrupa’nın en önemli sanat merkezlerinden biri olan Avrupa Karikatür Merkezi ECC’de açıldı.

Sanatını, yaşamın gereksizliklerinden arınarak biriktiren ve kedisever bir sanatçı olan Ekşioğlu’yla, sanat yaşamındaki yaratı serüveni üzerine söyleştik.

Kediler nasıl girdi resminize? Onları çizmek neden çok önemli?
Yetiştiğim kültürde hayvanların insanlara olan katkıları gözlemledim. İnek süt verir, koyunun yünü, sütü, eti vardır. Kedi de fare yakalar vs. Hiç kedi resimleri yapacağımı düşünmezdim. 1991 Temmuz ayında New York’ta, New Yorker dergisi editörü dosyamı beğenip benden kapak yapmamı istedi. İstanbul'a döndüğümde New Yorker’ın kapaklarını inceledim. Kedi, köpek resmi olan kapaklar gördüm. Üç resim yapıp gönderdim. Biri kedili işimdi (Fincanın içinde bir kedi oturmuş ve kuyruğu fincanın kulpu olmuş). Çalışmam 1992 Ocak ayının ilk sayısında kapak olunca daha çok ilgilendim kedilerle. Sonraki yıllarda sekiz kez New Yorker kapağı çizdim. Dördü kediliydi resimlerimin. Bir dönem Media Cat dergisi için belki on beşe yakın kedili kapak yaptım. Sanatçılar kediyi çok sever ve kedi resimleri yapar. Kedi resimleri sergisine katılmak için kedi resmi yaptım. Yıllar içinde kedi resimlerim epey çoğaldı.

Benim için kedi veya başka bir şey özel olarak önemli değil, çizdiğim şey önemlidir. Bardak çiziyorsam bardak önemli olur.

Kedi çok güzel bir hayvandır, Leonardo kedi için nereden bakarsan bak kedinin kusursuz estetiği var demiştir. Özellikle kadınlar, çocuklar kedileri çok sever ve kedi resimleri daha çok ilgi görür. Bu motivasyonla birikiyor kedi resimlerim.

İzlekler mi sizi bulur, siz mi izlek ararsınız?
Yaptığım çalışmalarda yetiştiğim coğrafyanın kültürü, günlük yaşamdaki olaylar etkiliyor beni. Duygularımı yorumluyorum. Yaşadıklarımın güncesini çiziyorum… Bundan sonraki kişisel sergim kuşlar üzerine olacak. Beyaz güvercin, özgürlük ve barışın simgesi. 1977 yılından bugüne kadar hep özgürlük ve barışı savundum ve bu anlayışla çizdiğim işlerden oluşan bir sergi açacağım.

Bugüne kadar önemli kitaplar yayımladınız. Yakında yeni kitaplar var mı?
Şimdiye kadar dört kitabım yayınlandı. En önemli kitabım 2003 yılında reklamcı Osman Uslu Bey’in ( Yorum Publish Reklam Ajansının sahibi) Cafe City Yayınlarından çıkan kitaptır. İkincisi Facebook için yaptığım gündelik işlerimi kapsayan Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açtığım sergime ilişkin katolog kitabımdır. 2014’te üçüncü kitabım küratörlüğünü ve editörlüğünü İbrahim Karaoğlu'nun yaptığı Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde açtığım “Benim Kedilerim” sergimin katolog kitabıdır.

Dördüncü kitabım 2019’da editörlüğünü Didem Bayandır'ın yaptığı Yeditepe Üniversitesi’nin İstek Yayınları’nda çıkan “Benim Kedilerim kitabidir”. Çankaya Belediyesi’nin yayınladığı kitabımın tekrar basımı diyebilirim.

Beşinci kitabım 2019 yılında yine İstek Yayınları tarafından, editörlüğünü Didem Bayındır’ın yaptığı “Aşk Dediğin”.

Eğer yayıncı bulursam 2003’ten bugüne kadar olan işlerimi kapsayan , sadece kuşlar, sadece yıldızlı geceler konularını kapsayan, yaptığım eskizlerimi kapsayan, çay fotoğrafları ve “Gel de Yatma” konseptine ilişkin çıkarmak istediğim kitaptır.