Her yıl sahnelerden notaların yükseldiği Dünya Caz Günü, bu yıl salgın sebebiyle sanal ortamlarda kutlanıyor. Caz piyanisti Ayşe Tütüncü, “Çaldığımız anlarda, hele de doğaçlama yaparken birbirimize kenetleniriz; ‘birimiz hepimiz - hepimiz birimiz için’ olma halimiz çok yoğunlaşır. Caz Günü’nde bu hali hayatımızın her tarafına yayabilmemizi diliyorum” diyor

Hepimiz birimiz için caz yapıyoruz

IŞIL ÇALIŞKAN

Efsanevi caz piyanisti Herbie Hancock tarafından belirlenerek caz mirasının kültürel etkilerini yaşatmanın amaçlandığı Uluslararası Caz Günü, 2011 yılının sonbaharından bu yana yükselen caz tınıları eşliğinde kutlanıyor. UNESCO İyi Niyet Elçisi olan Hancock’ın başkanlığını üstlendiği The Thelonious Monk Institute of Jazz’la birlikte organizasyonunu yaptığı bu özel günün kutlamaları için her yıl bir şehir seçiliyordu. Ancak Uluslararası Caz Günü, bu yıl koronavirüs salgını sebebiyle sanal ortamlarda gerçekleştirilecek. Herbie Hancock’un öncülüğünde dünyanın dört bir yanından sanatçıların katılım gösterdiği konser jazzday.com'da canlı olarak izlenebilecek. Marcus Miller, Lang Lang, Charlie Puth, Cécile McLorin Salvant, John McLaughlin, Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater, Sibongile Khumalo gibi caz sahnesinin efsanevi isimlerinin katılım göstereceği konser saat 22.00’de başlayacak.

Uluslararası Caz Günü kutlamaları ülkemizde de birçok online caz konseri eşliğinde gerçekleştirilecek. Müzisyenler çevrimiçi konserlerin cazın kolektif ruhuna uygun olmadığını belirtirken yine de şu günlerin üstesinden gelmek adına güç verdiğini söylüyor ve seyircisiyle göz göze bakabildiği günlere bir an önce kavuşmayı ümit ediyor. Bu özel günü caz dünyasının önde gelen isimleriyle konuştuk.

DİLERİM CAZ GÜNÜ HER YIL DAHA DA GÜÇLENİR

hepimiz-birimiz-icin-caz-yapiyoruz-724520-1.

Yazar Sevin Okyay: 2011 Kasım’ında UNESCO 30 Nisan’ı Uluslararası Caz Günü ilan etti. 2012’de ilki düzenlenen bu günün ikincisi İstanbul’un ev sahipliğinde yapılmıştı. O günkü heyecanımızı unutamam. Akşam konserinden önce sabah Aya İrini’deydik. Bir platform üstündeki uzun masada konuk müzisyenler oturuyordu, caz dünyasının büyük isimleri… Hemen burnumuzun dibinde. Akşam cazcılarımızın da coşkun katılımıyla zenginleşmiş harika bir konser dinledik. Ne yazık ki bu yıl kutlamamızı başkalarıyla paylaşamıyoruz. Oysa sinema gibi cazın da ‘live’ olduğu, paylaşıldığı ve hatta interaktif olduğu zaman tadına doyum olmaz, keyfi daha çok çıkar. Çalanlar/söyleyenler için de geçerli, dinleyenler için de. Dilerim Uluslararası Caz Günü her yıl güçlenerek ve bütün dünyaya açık olarak devam etsin. Caz erbabı da sahnesinden, stüdyosundan bir daha hiç uzak kalmasın!

CAZA ŞANS VERMEK İÇİN TAM ZAMANIhepimiz-birimiz-icin-caz-yapiyoruz-724521-1.

►Vokalist Elif Çağlar: Dünya Caz Günü son senelerde caza olan farkındalığın arttırılması, tanıtılması için katkı sağlayan, normalde konserler, etkinlikler, uluslararası müzikal projeler ile kutlanan bir gün. Tabii şu anda normalimiz bambaşka bir hal aldı. Bu güne nasıl caz katayım diye sorarsanız, çeşitli online konserler olacaktır, onları dinleyebilir, internette cazla ilgili araştırmalar yapıp dönemleri inceleyebilir ve müziklerini dinleyebilirsiniz. Umarım izolasyonda geçen bu günde caz severler keyifli bir gün geçirir, caza bir şans vermek isteyenler de yeni bir keşif ile hayatlarını renklendirirler hazır zamanımız da varken.

DİLERİM GEÇ OLMADAN CAZIN KIYMETİNİ ANLARIZhepimiz-birimiz-icin-caz-yapiyoruz-724522-1.

Vokalist Başak Yavuz: Bu yıl hepimiz ‘’önce sağlık’ sözünün ne anlama geldiğini öğrendik. İnsanlık olarak sağlık çalışanlarının hayatımızdaki önemini anladık. Bunun için sağlığımızı kaybetmemiz ya da kaybetme korkusunu yaşamamız gerekti. Yalnızca kendimizi değil, diğerlerini de düşünmeyi öğrendik ve evlerimize kapandık. Bu yıl dünya caz gününde umuyorum ki cazın daha geniş çerçevede sanatın önemini anlamak için onu kaybetmenin eşiğine gelmemiz gerekmez

PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI OLAN CAZ BÜYÜK YARA ALDI

hepimiz-birimiz-icin-caz-yapiyoruz-724523-1.

►Piyanist Kerem Görsev: Caz müziği insanlara mutluluk verir, swing ettirir, enerjimizi yükseltir. Yaşadığımız bu süreçte sığındığım en büyük liman caz dinlemek. 1950-60 arası çıkan caz albümlerini dinleyip, o dönemlerin içinde yaşamış gibi hayal ediyor ve rahatlamaya çalışıyorum. Sahneye çıkıp konser vermeyi çok özledim. Zaten pamuk ipliğine bağlı olan Türkiye’de ki caz dünyası büyük bir yara aldı. Müzisyenler ve caz çalınan mekânlar olarak zor bir süreç yaşıyoruz. Umarım bu sektör unutulmaz.

PAMUK İPLİĞİNE BAĞLIhepimiz-birimiz-icin-caz-yapiyoruz-724524-1.

►Cazkolik’in kurucusu ve editörü Feridun Ertaşkan: Dünya Caz Günü yılda bir kez de olsa topluma cazın güzel bir müzik olduğunu hatırlatıyor. Ama öte yandan hem cazla sınırlı ilgisi olanlar, hem bizim gibi her gün iç içe yaşayanlar için bu salgın bir gerçeği ortaya çıkardı ki aslında çoğu müzisyen pamuk ipliğine bağlı yaşıyor. Birkaç ay konser olmaması insanların ekonomik durumunu hızla geriletiyor ve çok sayıda müzisyen son derece mağdur oluyor.

CANLI KONSER YAYINLARI GÜÇ VERİYORhepimiz-birimiz-icin-caz-yapiyoruz-724525-1.

►Piyanist Ayşe Tütüncü: Çaldığımız anlarda, hele de doğaçlama yaparken birbirimizi deli gibi dinleriz, birbirimize kenetleniriz; “birimiz hepimiz - hepimiz birimiz için” olma halimiz çok yoğunlaşır. Caz Günü’nde bu hali hayatımızın her tarafına yayabilmemizi diliyorum… Bu dönemde yapılan canlı konser yayınları şu günlerin zorluğunun üstesinden gelmek adına çok güç veriyor. Ancak çalanlar olarak birbirimiz, seyirci ve o anda gerçekten tınlayan ses’lerimizle hep beraber aynı mekânda olmayı çok özlüyorum.

CAZ BİREBİR İNTERAKSİYON GEREKTİRİR

►Müzisyen Önder Focan: 2011'den beri kutlanan caz gününü bu yıl ağzımızın tadıyla kutlayamıyoruz. Caz hepimiz-birimiz-icin-caz-yapiyoruz-724535-1.dinleyiciyle birebir interaksiyon kurarak performe edilen bir müzik. Şimdi evden çektiğimiz tek enstrümanlı videolarla paylaşabiliyoruz. Umarım daha fazla can kaybına uğramadan bir an evvel hayatın eski ritmine kavuşuruz. Müziğin tümü iyileştirir ama biz caz kısmını daha çok seven insanlar olarak cazın da çok iyileştirici olduğunu düşünüyoruz. Evin içinde de harika müzikler dinlenebilir. Hele şimdi müziğe çok kolay ulaşılabiliyor. Dolayısıyla caz müziğinin güzel örneklerini ne kadar bol dinlerlerse bu ağır günleri o kadar kolay atlatabileceklerine inanıyorum.

BUGÜN CAZI KUTLAMAK İÇİN BİRÇOK SEBEP VAR!

Uluslararası Caz Günü kapsamında Türkiye’de de Ankara Caz Festivali, İstanbul Caz Festivali gibi birçok organizasyonla konserler gerçekleştirilecek, belgeseller yayımlanacak. İşte Caz Günü kutlamalarına evinizden eşlik edebileceğiniz bazı etkinlikler:

24. Uluslararası Ankara Caz Festivali, YouTube’dan Jazz Society of Turkey - Caz Dernegi kanalından gerçekleştirilecek. Program şöyle:

► Bugün 21.00 - Hava Kuvvetleri Komutanlığı Cazın Kartalları Orkestrası

► Yarın 21.00 - Cem Önerürk & Rustam Rahmedov Trio / 22.30, Ayhan Sicimoğlu ile Latin Müzik Üzerine Sohbet

► 2 Mayıs 21.00 - Bilge Günaydın-Daydreams / 22.30, Ruben Hein Trio

► 3 Mayıs 21.00 - Önder Focan Trio / 22.30, Aimee Allen

► 4 Mayıs 21.00 - Toker Trio / 22.30, Julie Michels

► 5 Mayıs 21.00 - Dilek Sert Erdoğan & Uraz Kıvaner / 22.30, Renaud Garcia Fons

► 6 Mayıs 21.00 - Dimitri Vassilakis / 22.30, Petros Klampanis Trio

► 7 Mayıs 21.00 - Hakan Başar / 22.30, Dock in Absolute

► 8 Mayıs 21.00 - Bilal Karaman / 22.30, Mirko Signorile Trio Trip

► 9 Mayıs 21.00 - Richard Baratta Film ve Müzik Üzerine Söyleşi / 22.30, Richard Baratta Latin Jazz Band

Garanti BBVA, Uluslararası Caz Günü kutlaması kapsamında ‘Beş Konser Tek Akşam’ etkinliğini bugün gerçekleştirilecek.

Beş Konser Tek Akşam programı şöyle:

► 19.30 – 20.10 Anıl Şallıel Instagram: anilsalliel

► 20.15 – 20.55 Ece Göksu Instagram: ecegoksu

► 21.00 – 21.40 Alp Ersönmez Instagram: ersonmezalp

► 21.45 – 22.25 Çağrı Sertel Instagram: cagrisertel

► 22.30 – 23.10 Cenk Erdoğan Instagram: prdszgitarist

Akbank Sanat da Dünya Caz Günü kapsamında 3 konserle bugün Akbank Sanat Instagram kanalından dinleyiciyle buluşacak.

► 15.00 - Ozan Musluoğlu Trio Saat

► 17.00 - IKIZ 4/4 (Chill Set)

► 20.00 - Selen Gülün

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 23 yıldır Garanti BBVA sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali, Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında, cazla dolu iki özel etkinliği caz severlerle buluşturuyor. “Türkiye'de Caz” belgeseli İKSV'nin Youtube kanalında tüm izleyicilerinin erişimine açılırken, Türkçe Vikipedi'deki Türkiye'den caz müzisyenlerine ait sayfaları artırmak için bir de Vikimaraton düzenleniyor.